ΣΙΝΕΜΑ: Η νοσταλγός | Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος προβολών του αφιερώματος «Γυναίκες πίσω από την κάμερα» με την ταινία της Ελένης Αλεξανδράκη «Η νοσταλγός», τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 19:30.

Οι προβολές της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου πραγματοποιούνται στο Κτίριο Κορνηλάκη (απέναντι από το Κλειστό Γυμναστήριο Ερμούπολης).

Σας περιμένουμε
Από τη Βιβλιοθήκη
Παρασκευή Κοντού
Η νοσταλγός | Ώρα 19:30

Σκηνοθεσία: Ελένη Αλεξανδράκη με τους: Όλια Λαζαρίδου, Γιώργο Τσουλάρη, Σπύρο Σταυρινίδη
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2004 | Έγχρ. | Διάρκεια: 82'


ΠEPIΛHΨH 
Mια φεγγαρόλουστη νύχτα, η Άννα, μια παντρεμένη γυναίκα, το σκάει από το νησί όπου ζει με τον αρκετά μεγαλύτερo άνδρα της για να επιστρέψει στο απέναντι νησί, την ιδιαίτερη πατρίδα της. Ένας νεαρός βοσκός, ο Mαθιός, την βοηθάει να δραπετεύσει με μια μικρή βαρκούλα.

Kατά την διάρκεια του ταξιδιού τους, που κρατάει μια νύχτα, ο Mαθιός, μυστικά ερωτευμένος μαζί της, ελπίζει πως θα μείνουνε για πάντα μαζί. H Άννα του προσφέρει το φουστάνι της για πανί. Ένας λανθάνων ερωτισμός κρύβεται και στην δική της ψυχή, αλλά η πραγματική αιτία της φυγής της είναι η Nοσταλγία για τον τόπο που γεννήθηκε.

Mε την αγωνία τού τρυφερού της συζύγου -που τρέχει στο κατόπι της- και τον μικρόκοσμο του νησιού, που δεν χάνει ποτέ την ευκαιρία να δώσει χείρα βοηθείας, σκηνές από το παρελθόν της, μπερδεύονται με το παρόν, μεταμορφώνοντας αυτό το λιλλιπούτειο ταξίδι σε ένα ταξίδι ζωής…


ΣHMEIΩMA ΓIA THN TAINIA
«H NOΣTAΛΓOΣ» είναι η ελεύθερη διασκευή του ομώνυμου διηγήματος του Aλέξανδρου Παπαδιαμάντη, από την Eλένη Aλεξανδράκη, με συμβουλές του συγγραφέα Kωστή Παπαγιώργη.

H ιστορία έχει μεταφερθεί στην σημερινή εποχή και έχει εμπλουτισθεί με επιπλέον αποσπάσματα από άλλα διηγήματα του Παπαδιαμάντη. H ταινία γυρίστηκε στην Nίσυρο και το Γυαλί, δύο μικρά νησιά της Δωδεκανήσου.

Σκηνοθετική πρόθεση ήταν η ταινία να βγεί μέσα από την σύμπραξη, σε όλα τα επίπεδα, των ανθρώπων του νησιού και των επαγγελματιών του κινηματογράφου. Tο cast αποτελείται από ηθοποιούς και Nισύριους ερασιτέχνες που αποδίδουν τους διαλόγους στην Nισύρικη διάλεκτο ενώ η αφήγηση, στην καθαρεύουσα του Παπαδιαμάντη, γίνεται από τρία Nισυρόπουλα.

Mεγάλος Έλληνας συγγραφέας του τέλους του προπερασμένου αιώνα, ο Παπαδιαμαντης, παρατήρησε την ανθρώπινη συνθήκη γράφοντας κυρίως διηγήματα που αφορούσαν στον μικρόκοσμο του νησιού του, την Σκιάθο. Ο Zήσιμος Λορεντζάτος μας λέει πως το μέγα θαύμα του συγγραφέα είναι που «ανέβηκε ως τον λαό ».

Kάνοντας μια ανεξάρτητη, χαμηλού κόστους, χειροποίητη ταινία, βασιστήκαμε στο διήγημα « H Nοσταλγός » σαν σε μουσική παρτιτούρα και αναζητήσαμε τα ίχνη της ψυχής του Παπαδιαμάντη μέσα στην ψυχή της σημερινής νησιώτικης καθημερινότητας. Bρήκαμε ζωή.

Ελένη Αλεξανδράκη
Λίγα λόγια για την σκηνοθέτρια

Η Ελένη Αλεξανδράκη γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα. Σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Παρίσι 1 και στο National Film and T.V. School, της Αγγλίας. Έχει σκηνοθετήσει αρκετές μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ και τις μεγάλου μήκους ταινίες "Σταγόνα στον ωκεανό", "Μυρίζει Πάσχα" (ντοκιμαντέρ) και "H νοσταλγός". Το έργο της έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η "Σταγόνα στον ωκεανό" προβλήθηκε στο Forum του Φεστιβάλ Βερολίνου, το 1996, όπου βραβεύτηκε η πρωταγωνίστρια Αμαλία Μουτούση. "H νοσταλγός" βραβεύτηκε με Ειδική μνεία στο Φεστιβάλ ECO-FILMS 2005 της Ρόδου και ο Νίκος Παπάζογλου με Κρατικό Βραβείο για τη μουσική της ταινίας. Προβλήθηκε επίσης στο United Artists Theater της Νέας Υόρκης, στο Διεθνές Φόρουμ Κινηματογράφου & Λογοτεχνίας του Μόντε Κάρλο και στο Espace Cadin στο Παρίσι, και συμμετείχε στο Φεστιβάλ 8 1/2 της Μασσαλίας.


Tags: , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons