Φωτογραφία από το λιμάνι της Σύρου (1843) στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης

λιμάνι Ερμούπολης (1843)


Οι πρώτες γνωστές φωτογραφίες της Ελλάδας και της Ακρόπολης, ανάμεσα τους και το λιμάνι της Σύρου το 1843, παρουσιάστηκαν στη Νέα Υόρκη από το Μητροπολιτικό Μουσείο της πόλης στην έκθεση "Monumental Journey: The Daguerreotypes of Girault de Prangey" από 30 Ιανουαρίου - 12 Μαΐου 2019. Η έκθεση που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη είναι η πρώτη που αφιερώθηκε στο έργο του Joseph-Philibert Girault de Prangey στις ΗΠΑ.

Η φωτογραφία της Σύρου (βλ. ΕΔΩ) παρουσιάστηκε ανάμεσα στα εκθέματα, αντεστραμμένη (όπως και οι περισσότερες νταγκεροτυπίες), στην οποία διακρίνεται ο λόφος της Άνω Σύρου και η αρχική μορφή της Ερμούπολης πριν ακόμα διαμορφωθεί.

Η έκθεση οργανώθηκε από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (The MET) και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (https://gallica.bnf.fr). Η έκθεση πραγματοποιήθηκε χάρις στο Aretê Foundation/Betsy και τον Ed Cohen. Πρόσθετη υποστήριξη παρείχαν οι: Jennifer S. και Philip F. Maritz και η Alfred Stieglitz Society.

Ο Joseph-Philibert Girault de Prangey (1804-1892) καλλιτέχνης, ιστορικός της αρχιτεκτονικής, αρχαιολόγος και πρωτοπόρος φωτογράφος  ξεκίνησε το 1842 μια τριετή φωτογραφική εκδρομή, μαζί με τον βαρύ και δυσκίνητο εξοπλισμό του, σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο και επέστρεψε στη Γαλλία με περισσότερες από χίλιες νταγκεροτυπίες ένα απαράμιλλο κατόρθωμα στην ιστορία της φωτογραφίας. Μεταξύ των εικόνων που δημιούργησε είναι οι πρώτες υπάρχουσες φωτογραφίες της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, του Λιβάνου, της Συρίας και της Ιερουσαλήμ και μεταξύ αυτών οι πρώτες νταγκεροτυπίες που απεικονίζουν την Ιταλία.

Η νταγκεροτυπία υπήρξε η πρώτη πρακτική και εμπορική φωτογραφική διαδικασία και παρουσιάστηκε επίσημα από τον Γάλλο εφευρέτη Louis Daguerre το 1839, τρία χρόνια πριν το ταξίδι του Girault. Γνώστης της διαδικασίας της νταγκεροτυπίας, ο Girault χρησιμοποίησε υπερμεγέθη πλάκες και καινοτόμα σχήματα για να παράγει αυτό που είναι σήμερα το παλαιότερο φωτογραφικό αρχείο του κόσμου - όλα αυτά στην υπηρεσία ενός ολοκαίνουριου τύπου αρχαιολογικού πεδίου. Αυτή η έκθεση, η πρώτη στις Ηνωμένες Πολιτείες αφιερωμένη στον Girault, και η πρώτη που επικεντρώνεται στο μεσογειακό ταξίδι του, περιλαμβάνει περίπου 120 από τις νταγκεροτυπίες του, συμπληρωμένη με παραδείγματα των γραφικών του έργων - υδατογραφίες, πίνακες ζωγραφικής και τις λιθογραφικά εικονογραφημένες εκδόσεις του.

Πλάι στις περίπου 120 νταγκεροτυπίες ο επισκέπτης είχε την ευκαιρία να δει τα ξύλινα κουτιά που τις αποθήκευε, σκίτσα του Γάλλου περιηγητή, χάρτες όπως επίσης και ένας χάρτης που έφτιαξε ο ίδιος κατά την κάθοδό του στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, στους τοίχους προβάλλονταν κείμενα. Σε εναρμονισμό με την εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης η έκθεση έκλεισε με μια selfie που τράβηξε ο Joseph-Philibert Girault de Prangey στα τέλη του 19ου αιώνα. 

Με πληροφορίες από metmuseum.org
Tags: ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons