Επιστημονική Διημερίδα "Στην εποχή του εικονικού: τα Ευρωπαϊκά μουσεία ανταποκρίνονται στην ψηφιακή πρόκληση"

Στην εποχή του εικονικού: τα Ευρωπαϊκά μουσεία ανταποκρίνονται στην ψηφιακή πρόκληση
Επιστημονική Διημερίδα
Μουσείο Ακρόπολης
21-22 Νοεμβρίου 2019

Οι ψηφιακές πρακτικές και εφαρμογές, καθώς και οι εικονικές εμπειρίες, γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Για τα μουσεία η «ψηφιακή στροφή» δεν αποτελεί μια απλή διαδικασία, αλλά μια σύνθετη προσαρμογή σε συνθήκες πρωτοφανούς αλλαγής. Τα μουσεία σε όλη την Ευρώπη ανταποκρίνονται σε αυτή την πρόκληση με διαφορετικό ρυθμό και τρόπους.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Ακρόπολης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM Europe) και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM συνδιοργανώνουν Επιστημονική Διημερίδα με αντικείμενο την ενσωμάτωση ψηφιακών πρακτικών στα μουσεία. Η διεθνής συνάντηση «Στην εποχή του εικονικού: τα ευρωπαϊκά μουσεία ανταποκρίνονται στην ψηφιακή πρόκληση» στοχεύει στην ανάδειξη των δυνατοτήτων, αλλά και των προκλήσεων, οι οποίες προκύπτουν από την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και μεθόδων (π.χ. 3D αναπαραστάσεις, εικονική κι επαυξημένη πραγματικότητα, «πολυτροπικά» διαδραστικά συστήματα) στον χώρο των μουσείων και του πολιτισμού γενικότερα.

Κατά τη διάρκεια της Διημερίδας, μέλη του ICOM, επαγγελματίες των μουσείων, πολιτιστικοί οργανισμοί, πανεπιστημιακοί και ειδικοί θα συνομιλήσουν για τις δυνατότητες, τις ανάγκες και τις επιπτώσεις της «ψηφιακής στροφής» στα μουσεία. Συγκεκριμένα θα εξεταστούν:
  • Ψηφιακές στρατηγικές, ψηφιοποίηση και διαφύλαξη από μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς
  • Ζητήματα αυθεντικότητας και αναπαράστασης
  • Ο αντίκτυπος της «ψηφιακής στροφής» των μουσείων σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο
  • Η ψηφιακή/εικονική μουσειακή εμπειρία: προοπτικές και δυνατότητες
  • Παραδείγματα και περιπτώσεις.
  • Αποτελέσματα αξιολόγησης
  • Στρογγυλή τράπεζα και συμπεράσματα.

Μπορείτε να δείτε το Πρόγραμμα εδώ.

Σας ενημερώνουμε ότι ο μέγιστος δυνατός αριθμός συμμετεχόντων στο Συνέδριο έχει συμπληρωθεί, καθώς και η λίστα αναμονής.
Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons