Ωράριο Λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Σύρου από 26.9.2019Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σας ενημερώνει ότι μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ το ωράριο λειτουργίας των Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Μουσείων του κράτους, που ισχύει από 26.9.2019 και συγκεκριμένα για το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου ισχύει ως εξής:

Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη | 08:30-16:00
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή | 09:00-21:00
Τρίτη ΚΛΕΙΣΤΑ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου στεγάζεται κάτωθι του Δημαρχιακού Μεγάρου, με ανεξάρτητη είσοδο από τη δυτική πλευρά. Πυρήνας του Μουσείου ήταν η αρχαιολογική συλλογή, από επιγραφές κυρίως, που συγκέντρωσε ο Ιωάννης Κοκκώνης το 1834, και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μουσεία του Ελλαδικού χώρου.

Το πρώτο αυτό, πρόχειρο Μουσείο στεγάστηκε στο Γυμνάσιο, έπειτα (1888) στο δημοτικό κτίριο στο Νησάκι και, από το 1899-1901, στον χώρο του Δημαρχείου και προσφέρει ανεξάρτητη είσοδο από την ιστορική πλατεία Μιαούλη.

Η τελευταία αυτή μετακίνηση συνδέεται με τα σημαντικά ευρήματα του Χρ. Τσούντα στη Χαλανδριανή και την επιθυμία των Συριανών να τα κρατήσουν στον τόπο τους.

Οι συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν εκθέματα όπως το Δέπας Αμφικύπελλον, ένα σωληνοειδές κύπελλο ύψους 15 εκατοστών από τα τέλη της 3ης χιλιετίας, την Πυξίδα, ένα αγγείο ύψους 7 εκατοστών από το δεύτερο μισό της 3ης χιλιετίας, το μαρμάρινο ειδώλιο μιας γυναικείας μορφής ύψους 35 εκατοστών από το 730 π.Χ. καθώς και άλλα Πρωτοκυκλαδύτικα και Βυζαντινά εκθέματα, γλυπτά και επιγραφές. Στο χώρο του μουσείο λειτουργεί και έκθεση του αρχαιολόγου Χρήστου Τσούντα.
Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου
Δ/νση: Εμμανουήλ Μπενάκη, (στη βορειοδυτική πλευρά κάτωθι του Δημαρχείου),
πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη
Τηλ. 2281088487
Tags: , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons