Παρουσίαση βιβλίου "Συριανά Γράμματα" στα Λαζαρέττα

Ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικος Σύλλογος Λαζαρέττων σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου "Συριανά Γράμματα" (5ο Τεύχος) του Δημητρίου Βαρθαλίτη με αφιέρωμα στα Λαζαρέττα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019 στις 20.30, στο θέατρο "Ευανθία Καΐρη".

Παράλληλα θα παρουσιαστεί και ένα μικρό κομμάτι από το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ με τίτλο "ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ" απο το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικο Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου  που είναι αφιερωμένο στην ιστορική περιοχή μας! 

Σας περιμένουμε όλους!Η παρουσίαση 5ου Τεύχους στο εξώφυλλο του:

Αφιέρωμα: Λοιμοκαθαρτήριον Σύρου

Στην είσοδο του λιμανιού της Ερμούπολης στέκεται σιωπηλό, πληγωμένο, ίνα από τα πιο σημαντικά κτίρια της πρώτης εποχής τον νέον ελληνικού κράτους. Σχεδιάστηκε από Γερμανούς αρχιτέκτονες και κτίστηκε από Κνκλαδίτες μαστόρους.

Η εποχή του το προώριζε για λοιμοκαθαρτήριο, όμως οι καιροί το επέλεξαν αργότερα για στρατώνα, φυλακές, άσυλο φρενοβλαβών, στέγη για κάθε λογής πρόσφυγες, για τερματικό σταθμό του τηλεγραφικού καλωδίου που ένωνε τις επικοινωνίες όλης της Μεσογείου θάλασσας.


Σημείωση της έκδοσης: Το λαζαρέτο της Σύρου, ένα από τα ωραιότερα λοιμοκαθαρτήριο της εποχής του, στην αρχή του 21 ου αιώνα, ζει την απόλυτη απαξίωση, την κατερήμωση, την εξαφάνιση. Μαζί του ζουν την περιφρόνηση όλες οι μνήμες που ταξιδεύουν με αυτό.

Αυτό το τεύχος των «Συριανών γραμμάτων» θέλει να συμβάλει έτσι ώστε να αντιστραφεί η μοιρολατρική πορεία καταστροφής του, να αφυπνιστούν τα αντανακλαστικά της συριανής κοινωνίας και να γίνει δυνατή η αναστήλωση και διάσωση ίου σπουδαίου αυτού μνημείου της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας.


Διαβάστε επίσης: 
Το 5ο Τεύχος των Συριανών Γραμμάτων αφιερωμένο στο Λοιμοκαθαρτήριο Σύρου
Tags: , , , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons