Ιδρύεται Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Maria Callas»


Η πρώτη ευρωπαϊκή σχολή αφιερωμένη αμιγώς στην τέχνη της όπερας

Πρόκειται για μια πρόταση που θα αποτελέσει καινοτόμο εγχείρημα, καθώς δεν υπάρχει πουθενά (όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ούτε στην Ευρώπη), σχολή αφιερωμένη αμιγώς στην τέχνη της όπερας και μάλιστα πανεπιστημιακού επιπέδου. Η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης "Maria Kallas" θα στεγαστεί στο κτίριο της Πατησίων 61, σπίτι όπου έζησε η Μαρία Κάλλας από το 1937 έως το 1945.

Όπως αναφέρει η Πρόεδρος της Εταιρείας κα Bάσω Παπαντωνίου, διάσημη υψίφωνος, από κοινού με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και με τη στήριξη Εταίρων και Φίλων συνεχίζουν το έργο τους προκειμένου να υλοποιηθεί και η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης, που θα φέρει το όνομα της Maria Callas. Είναι σημαντικό να ιδρυθεί η Μουσική Ακαδημία στη χώρα μας ώστε να επαναπροσδιοριστεί η ποιότητα της μουσικής παιδείας και οι σπουδές σε αυτήν να είναι ισάξιες και να αναγνωρίζονται από τις μουσικές Ακαδημίες και Σχολές της Ευρώπης.

Η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης προορίζεται να γίνει χώρος Εμπειρίας και Γνώσης, ειδικά για ταλαντούχους που θα διακριθούν στον διεθνή χώρο, έχοντας αποκτήσει εφόδια ισάξια των Ακαδημιών της Ευρώπης.

Τέλος, σε αυτήν την Ακαδημία θα δημιουργηθεί μια Αρχειοθήκη σε συνεργασία με συλλέκτες σπάνιων ηχογραφήσεων, μαγνητοσκοπήσεων και ανέκδοτου αρχειακού υλικού που αφορά στη Λυρική Τέχνη και ειδικότερα στη Maria Callas και στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι σπουδαστές της Ακαδημίας. 

H Ακαδημία Λυρικής Τέχνης “Maria Callas” 

Το έργο της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης “Maria Callas” θα είναι η εκπαίδευση ταλαντούχων νέων, προορισμένων να υπηρετήσουν την Λυρική Τέχνη ως ερμηνευτές σολίστ (performers), χορωδοί, σκηνογράφοι-ενδυματολόγοι, διευθυντές ορχήστρας - χορωδίας και σκηνοθέτες Όπερας, προγυμναστές - συνοδοί ρεπερτορίου (corépétiteurs - accompagnateurs).

H αρτιότερη προετοιμασία τους θα τους δώσει δυνατότητες να διακριθούν και θα τους επιτρέψει να διεκδικήσουν μια θέση στο ελληνικό και διεθνές στερέωμα. Η ίδρυση τής Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης θα αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση τών νέων καλλιτεχνών τής όπερας στην Ελλάδα. Η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης “Maria Callas” θα περιλαμβάνει Μουσική Βιβλιοθήκη, Έκθεση “Maria Callas”, Αίθουσα Συναυλιών.

Η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης έχει εξαρχής εκπαιδευτική διάρθρωση Τμημάτων Σπουδών με πολύ συγκεκριμένο και εξειδικευμένο αντικείμενο: Τραγούδι (κατευθύνσεις: Όπερα, Οπερέτα, Ορατόριο) - Προετοιμασία / Συνοδεία έργων (corépétiteurs - accompagnateurs). Διεύθυνση Όπερας – Χορωδίας - Σκηνοθεσία Όπερας - Σκηνογραφία / Ενδυματολογία.

Θα προγραμματίζονται σεμιναριακοί κύκλοι (Master Classes) από διεθνείς και εξέχουσες προσωπικότητες της Λυρικής Τέχνης στα γνωστικά πεδία τής Σχολής, που απευθύνονται τόσο στους σπουδαστές τής Σχολής όσο και σε άλλους ενδιαφερόμενους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και άλλες χώρες. Επίσης, θα διοργανώνονται Συμπόσια, Συνέδρια και Ημερίδες σε συναφή με την Λυρική Τέχνη θεματικά πεδία.

Σκοπός της Ακαδημίας είναι η εκπαίδευση: Λυρικών καλλιτεχνών, corépétiteurs - accompagnateurs, Μαέστρων, Σκηνοθετών, Σκηνογράφων, Ενδυματολόγων και λοιπές ειδικότητες που αφορούν στο ανέβασμα μιας οπερετικής παράστασης.

Στόχος της Ακαδημίας είναι η σωστότερα προετοιμασμένοι καλλιτέχνες που θα είναι οι μελλοντικοί συντελεστές του Λυρικού μας Θεάτρου αλλά και των Λυρικών Θεάτρων ανά τον κόσμο που θα επιδιωχθεί η συνεργασία τους με την Ακαδημία.

Για το λόγο αυτό, εκτός από τους Έλληνες καλλιτέχνες, η Ακαδημία αναμένεται να προσελκύσει σημαντικό αριθμό φοιτητών από χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Έτσι, θα αποτελέσει έναν πυρήνα Γνώσης και πολιτισμικών Εμπειριών, αφού θα συμμετέχουν φοιτητές από χώρες που γνώρισαν την όπερα από τη γέννησή της αλλά και εκείνοι που τη γνώρισαν πολύ αργότερα.

Έτσι, η Όπερα μπορεί να αποτελέσει κοινή γλώσσα των Ευρωπαίων.

Περισσότερες πληροφορίες: www.facebook.com/Ioa.troiso/

Gala Όπερας στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για την αποκατάσταση του σπιτιού της Maria Callas

Σε αναμονή της έγκρισης των σχεδίων αποκατάστασης του κτηρίου, από τη Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων, του Υπουργείου Πολιτισμού, η εταιρεία διοργανώνει μιαν ακόμη εκδήλωση, στο Ηρώδειο, στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. Σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης αλλά και των αρμοδίων φορέων, για την σημασία του μεγάλου, εθνικού έργου που είναι η «Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas».

Tα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν στην Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Μaria Callas για τις εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου της οδού Πατησίων 61 που θα στεγάσει την Ακαδημία.

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της «Εταιρείας για την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas»-Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, ήταν η απόκτηση του κτηρίου της οδού Πατησίων 61 όπου έζησε, η Maria Callas τα νεανικά της χρόνια (1937-1945).

Η διάσημη σοπράνο και Πρόεδρος της «Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas» Βάσω Παπαντωνίου σημειώνει: «Η τωρινή συναυλία, λαμπρό δείγμα και αφιέρωμα στη λυρική τέχνη, μια τέχνη σύνθεσης πολλών δεξιοτήτων και απαιτητική, προσβλέπει στην ίδρυση αυτής της Ακαδημίας στο σπίτι όπου έζησε η Maria Callas και, με αυτόν τον τρόπο, να δημιουργηθεί, όχι ένα τουριστικό κάλεσμα, αλλά μια εστία μάθησης και σεβασμού προς τη μέγιστη μουσικό, ένας χώρος μουσικής εμπειρίας και διδασκαλίας για τους ταλαντούχους νέους που δεν έχουν πρόσβαση σε ακαδημίες του εξωτερικού».Tags: ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons