ΒΙΒΛΙΟ: Η Έρση και η αρχαιογνωσία του Γεωργίου Δροσίνη - Συμβολή στη βιογραφία του | Αντώνης Ν. Μαστραπάς

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου - Ερμούπολης και οι Εκδόσεις Μανδραγόρας σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Ν. Μαστραπά

Η ΕΡΣΗ ΚΑΙ Η ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΡΟΣΙΝΗ
Συμβολή στη βιογραφία του

την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019 και ώρα 8.00 μ.μ. 

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν: 
Μάνος Στεφανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ - συγγραφέας
Χριστίνα Πουλίδου, Δημοσιογράφος - συγγραφέας 
Ειρήνη Δράκου, Φιλόλογος - τ. λυκειάρχις

Ο συγγραφέας Αντώνης Μαστραπάς, δ.φ., θα μιλήσει με θέμα "Ο Γ. Δροσίνης και η Σύρος".

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Κώστας Κρεμμύδας, Εκδότης - συγγραφέας


Παρουσίαση

Στην Έρση του Γεωργίου Δροσίνη, η συνομιλία της λογοτεχνίας με την ιστορία είναι προφανής, καθώς η διαχείριση των γνώσεων του παρελθόντος τροφοδοτεί τη μυθοπλασία του έργου· ουσιαστικά ο θαυμασμός για το ένδοξο παρελθόν αποτελεί την αιτία της συγγραφής του. Σημαντικά ζητήματα, που απασχολούσαν τη Φιλολογία, την Ιστορία και κυρίως την επιστήμη της Αρχαιολογίας διατρέχουν της σελίδες της Έρσης και αποκτούν λογοτεχνική υπόσταση.
Το πάθος της Αρχαιολογίας, που ενέπνευσε την Έρση στον Γ. Δροσίνη, αποτέλεσε και το κίνητρο του Αντώνη Μαστραπά για την ενασχόλησή του με το μυθιστόρημα. Το επιχείρησε όμως από μια άλλη πλευρά, αυτή του ερευνητή που ψάχνει να βρει την αλήθεια στα λόγια του λογοτέχνη. Διερευνώντας την αρχαιομάθεια του Γ. Δροσίνη, δεν ανακάλυψε μόνο το εύρος και το κύρος των γνώσεών του, αλλά ανίχνευσε άγνωστες πτυχές της ζωής του, πολύ περισσότερο κατανόησε μύχιες σκέψεις του και διέκρινε ανεκπλήρωτα όνειρά του. Πάνω από όλα αναζήτησε τους λόγους που τον οδήγησαν στη συγγραφή της Έρσης σε μια κρίσιμη καμπή για τον Ελληνισμό, επικυρώνοντας έτσι την ιστορικότητα του έργου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα
Πρόλογος
Η Έρση και ο Γεώργιος Δροσίνης
Η φιλολογική κατάρτιση
Η αρχαιολογική παιδεία και οι αντιλήψεις για το ωραίο
Η αξιοποίηση της παράδοσης και η ιστορική συνείδηση
Η αρχαιότητα, πηγή λογοτεχνικής έμπνευσης
Η ιστορικότητα της Έρσης
Ενδεικτική βιβλιογραφία
Έργα του ιδίου
Ευρετήριο ονομάτων και όρων

Διαβάστε επίσης:
Αντώνης Ν. Μαστραπάς, Η “Έρση” και η αρχαιογνωσία του Γεωργίου Δροσίνη, Συμβολή στη βιογραφία του, εκδ. Μανδραγόρας
Ο Αντώνης Μαστραπάς γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τη ζωή και την τέχνη στις προϊστορικές Κυκλάδες.

Συμμετείχε σε ανασκαφικές έρευνες σε νησιά των Κυκλάδων και στη Ρόδο, ενώ παράλληλα παρακολούθησε σειρά μεταπτυχιακών σεμιναρίων αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Διετέλεσε, για πολλά χρόνια, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικής Αρχαιολογίας της Σχολής Ξεναγών Αθήνας και διδάσκων καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, από το 1990, ως καθηγητής, συντάκτης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, επιμορφωτής εκπαιδευτικών και ως Σχολικός Σύμβουλος.

Είναι συγγραφέας επιστημονικών μονογραφιών, σχολικών εγχειριδίων, άρθρων και μελετών σχετικών με το προϊστορικό Αιγαίο, την Αρχαία Ελληνική Ιστορία και τη διδακτική του μαθήματος της Ιστορίας.

Λεπτομέρειες
ISBN13 9789605920760
Εκδότης ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ
Σειρά ΔΟΚΙΜΙΑ - ΚΡΙΤΙΚΗ
Χρονολογία Έκδοσης Οκτώβριος 2018
Αριθμός σελίδων 160
Διαστάσεις 21x14
Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons