Δημιουργία μόνιμης έκθεσης αντικειμένων του Μάνου Ελευθερίου στην Σύρο

Κατόπιν επαφών της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Θωμαΐδος Μενδρινού με την αδερφή του Μάνου Ελευθερίου κα Λίλη Ελευθερίου, προτάθηκε ο σχεδιασμός μόνιμης έκθεσης που θα αποτελείται από προσωπικά στοιχεία και συλλογές του εκλιπόντος Μάνου Ελευθερίου σε δημοτικό χώρο.

Με τη σύμφωνη γνώμη της, κατά την επίσκεψη της στην Σύρο και με την παράλληλη βούληση της οικογένειας του εκλιπόντος θα γίνει δωρεά των αντικειμένων αυτών που θα αποτελέσουν την παραπάνω έκθεση και θα ανήκουν πλέον στην περιουσία του Δήμου Σύρου -Ερμούπολης. Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Ποιητής, συγγραφέας, διανοούμενος, αρθρογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, ο Μάνος Ελευθερίου υπήρξε μια από τις σταθερές μας, στο νεότερο και σύγχρονο πολιτιστικό τοπίο της Ελλάδας. Οι στίχοι του, τα λόγια του, τα ποιήματά του –όπως αυτά μελοποιήθηκαν από τους μεγαλύτερους συνθέτες μας και τραγουδήθηκαν από τις ωραιότερες φωνές – σημάδεψαν την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, για περισσότερα από 50 χρόνια. Άφησε πίσω του μια βαριά παρακαταθήκη πολιτισμού και αξιών, ένα ογκώδες λογοτεχνικό έργο και μία κριτική σκέψη -τομή στα ελληνικά γράμματα και τις Τέχνες.

Τον περασμένο Φεβρουάριο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ: 7ΝΩΤΩΗΟ-02Ι)  εγκρίθηκε ομόφωνα η δημιουργία της μόνιμης αυτής έκθεσης προσωπικών αντικειμένων του Μάνου Ελευθερίου σε κατάλληλο δημοτικό χώρο (έχει προταθεί το "Πάνθεον"), μετά τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας του Μάνου Ελευθερίου. Με την έγκριση της πίστωσης 2.000€, τα πρώτα βήματα έχουν γίνει για την υλοποίηση του εγχειρήματος.

Μετά την εισήγηση του Τμήματος Πολιτισμού στην Επιτροπή Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας και στη Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης, ώστε ο χώρος να αποχαρακτηριστεί και να λειτουργήσει ως εκθεσιακός, το θέμα θα επανέλθει σε προσεχές δημοτικό συμβούλιο, ώστε να εγκριθούν οι δαπάνες και να εγκριθούν τα κονδύλια για την έναρξη των απαραίτητων εργασιών.


το πρώην «Πάνθεον»
Η κα Λίλη Ελευθερίου λοιπόν, θέλοντας να τιμήσει τη γενέτειρα του αδερφού της, παραχώρησε και παρέδωσε τα παρακάτω αντικείμενα στο Δήμο:

1. Μια βιβλιοθήκη γκρι με τζάμι
2. Ένας διθέσιος καναπές
3. Δύο πολυθρόνες πράσινες βελούδινες
4. Δύο μικρά τραπέζια - βιτρίνες
5. Ένα οβάλ τραπέζι - μικρό γραφείο με ένα πόδι
6. Ένα διακοσμητικό σκαλιστό ξύλο
7. Ένα σκρίνιο - κωμός ξύλινο (γρ Μάνου)
8. Ένας καφές μαύρος μπουφές
9. Δύο σιδεριές - κεφαλάρια για κρεβάτι
10. Ένα σκρίνιο - κωμός καφέ

υπό τους κατωτέρω όρους και συμφωνίες:
  1. Δηλώνει ρητά και ανεπιφύλακτα ότι έχει στην πλήρη, άμεση, αποκλειστική και αδιαφιλονίκητη κυριότητα, νομή και κατοχή της τα Αντικείμενα.
  2. Με το παρόν συμφωνητικό, παραχωρεί και παραδίδει στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης τα Αντικείμενα, χωρίς αντάλλαγμα, υπό τους όρους του παρόντος.
  3. Τα Αντικείμενα παραχωρούνται στο Δήμο Σύρου - Ερμούπολης προκειμένου να εκτεθούν μόνιμα σε ισόγειο χώρο του κτιρίου του Δημαρχείου Ερμούπολης «πρώην Πάνθεον» με σκοπό την προβολή της προσωπικότητας και του έργου του Μάνου Ελευθερίου. Στην μόνιμη έκθεση εκτός από τα Αντικείμενα θα εκτίθενται μεταξύ άλλων και άλλα αντικείμενα από τις συλλογές του Μάνου Ελευθερίου.
  4. Ο χώρος θα διαμορφωθεί μετά από σχετική μελέτη ειδικού, και ο σχεδιασμός της έκθεσης και η επιλογή των αντικειμένων θα γίνει σε συνεννόηση και συνεργασία με την υπογράφουσα. Μέχρι να γίνει η μόνιμη έκθεση του Μάνου Ελευθερίου τα Αντικείμενα θα φυλάσσονται στο Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης.
  5. Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης δεν δύναται να μεταβιβάσει ή παραχωρήσει τα Αντικείμενα σε οποιονδήποτε τρίτο, ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα.
  6. Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι όροι του παρόντος από το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης μεταξύ των οποίων και όρος λειτουργίας έκθεσης με πρόσβαση του κοινού τα Αντικείμενα θα επιστραφούν στην κ. Ελευθερία Ελευθερίου.

Με τη δημιουργία αυτής της μόνιμης έκθεσης σε ένα τόσο ιστορικό κτίριο, η πλατεία Μιαούλη (αν επιλεγεί το "Πάνθεον") αποκτά άλλον ένα αξιόλογο χώρο πολιτισμού, τον οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται όλοι μόλις ολοκληρωθεί.

Ο Μάνος Ελευθερίου διέγραψε μια πορεία στον πολιτισμό που υπερβαίνει κατά πολύ την βιολογική του παρουσία, θα είναι μαζί μας για πολλές γενιές. Πέρασε στο πάνθεον των μεγάλων Ελλήνων Δημιουργών, όχι μόνο γιατί έγραψε σπουδαία τραγούδια αλλά γιατί με το μεγαλείο της απλότητας του και την ευγένειας του έγινε δάσκαλος και εμπνευστής ζωής.
Tags: ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons