ΒΙΒΛΙΟ: Ο Καθηγητής | Γιάννης Πρίντεζης

Μόλις τελείωσε το δημοτικό σχολείο το 1936, στα δώδεκά του χρόνια, ο μικρός Σιδερής άφησε το χωριό του, την Ντελαγκράτσια της Σύρου, και κατέληξε στη Λυών. Έμεινε δέκα χρόνια στη Γαλλία, οικότροφος σε μοναστήρι. Πήρε το Baccalauréat και απέκτησε άδεια διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας. Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο, σαν μοναχός του καθολικού τάγματος των Λασαλιανών μοναχών. Υπηρέτησε τρία χρόνια στον ελληνικό στρατό στην πρώτη γραμμή του εμφυλίου, στο Καρπενήσι.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’50 εγκατέλειψε τη μοναχική ζωή και πήρε πτυχίο μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δούλεψε τριάντα χρόνια σε ένα μεγάλο ιδιωτικό σχολείο, διδάσκοντας γαλλικά και μαθηματικά. Δύο φορές έφτασε κυριολεκτικά στα πρόθυρα του θανάτου, αλλά πήρε τελικά τη σύνταξή του. Πέθανε το 2003 από τις συνέπειες των επεμβάσεων που είχε κάνει στη δεκαετία του ’60.

Το βιβλίο αυτό μιλάει για τη ζωή του στη Σύρο, την εκπαίδευση πριν από τον πόλεμο, τις συνθήκες ζωής στη Γαλλία στη διάρκεια του πολέμου, τη ζωή στην Ελλάδα του εμφυλίου και στην περίοδο της ανασυγκρότησης που ακολούθησε. Περιγράφει τον μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας από αγροτική σε βιομηχανική και έπειτα σε καταναλωτική. Τελικά περιγράφει τους μεγάλους αγώνες που έκαναν οι γονείς μας, για να κατακτήσουν το βιοτικό επίπεδο που σήμερα εμείς θεωρούμε αυτονόητο.

Συγγραφέας

Ο Ιωάννης Ι. Πρίντεζης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960, αλλά η καταγωγή του είναι από τη Σύρο, με την οποία διατηρεί πολύ στενές επαφές. Τελείωσε το Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης, σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει μεταπτυχιακό στη Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών. Έχει παρακολουθήσει ετήσιο σεμινάριο στην Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, σεμινάριο του ΟΑΕΔ για την Οργάνωση-Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τη «Διδασκαλία των Μαθηματικών με Πραγματικά Προβλήματα». Μιλάει πολύ καλά Γαλλικά και Αγγλικά, και έχει καλή γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών και προγραμματισμού.

Έχει γράψει πολλά βοηθήματα Μαθηματικών για το Λύκειο, ένα βιβλίο Πληροφορικής για τη γλώσσα Basic, δύο βιβλία Πρακτικής Αριθμητικής για τους διαγωνισμούς του δημοσίου και έχει μεταφράσει από τα Γαλλικά ένα πανεπιστημιακό βοήθημα για τη Διδακτική των Μαθηματικών. Έχει δημοσιεύσει διάφορα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει κάνει πολλές εισηγήσεις σε συνέδρια για τα Μαθηματικά, τη Διδακτική και τις Νέες Τεχνολογίες.

Διδάσκει από το 1985 στη Λεόντειο Σχολή Αθηνών, σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, καθώς και στην ενισχυτική διδασκαλία. Στα κύρια ενδιαφέροντά του περιλαμβάνονται η έρευνα και η βελτίωση της διδασκαλίας των μαθηματικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.


Πληροφορίες: www.pigi.gr/?product=kathigitis
Συγγραφέας: Γιάννης Πρίντεζης
Σελίδες: 206
Διαστάσεις: 14 x 21 cm
Εκδοτικός οίκος: Εκδόσεις Πηγή
ISBN: 978-960-626-140-4
Tags:

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons