Eye’s Walk Digital Festival | EROS (26-31.7.2019)

Μια αξέχαστη αφήγηση για τα Λαζαρέττα
26-31 Ιουλίου 2019
Ερμούπολη, Άνω Σύρος, Λαζαρέττα

Video Art Installation, workshops, θέατρο, performances, slam poetry, ντοκιμαντέρ, χορός, δημιουργική γραφή.

H σύγχρονη κοινωνία καθορίζεται κυρίως από την άρνηση,τη σύγκρουση,τις διαφορές. Η δική μας στάση είναι καταφατική, δημιουργική. Ο Έρωτας είναι ζωοδότης.

Το Eye’s Walk Digital Festival 2019 επανέρχεται στη Σύρο για 6η χρονιά, με μια υπέροχη συνεργασία με το Μικρό Πολυτεχνείο, μαζί με 20 διεθνείς video artists, performers και χορευτές και μαζί με τους κατοίκους και επισκέπτες της Σύρου θα κοιτάξουν όλοι προς την ίδια κατεύθυνση, προς το ομορφότερο ίσως δημιούργημα του Βίλχεμ φον Βάιλερ στην Ελλάδα: το σήμερα ερειπωμένο αρχιτεκτονικό συγκρότημα των Λαζαρέττων της Σύρου.

Η φετινή παραγωγή έχει τον “Έρωτα” αγγελιοφόρο, γιατί ο Έρωτας καθαιρεί. Γιος της Νύχτας και του Σκότους είναι ο πρώτος θεός κατά τον Ησίοδο, το πρώτο φως που ευθύνεται για την ύπαρξη και την τάξη όλων των πραγμάτων στο Σύμπαν.

Για μια εβδομάδα [26-31 Ιουλίου] ανακαλύπτουμε και ξαναερωτευόμαστε τα Λαζαρέττα με video installation art, workshops, θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις εργασιών, slam poetry, performances που θα πραγματοποιηθούν στην Ερμούπολη, στην Άνω Σύρο και για πρώτη φορά θα φωτίσουν σημεία από το μοναδικό αρχιτεκτόνημα των Λαζαρέττων.

Ξεχωρίζουμε τρεις στιγμές του φεστιβάλ:

1. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρουσιαστούν τα “Γράμματα των αζήτητων νεκρών της Σωτηρίας” από το συγγραφέα, ιατρό και πρόεδρο της επιτροπής για το μουσείο του Σωτηρία, Φώτη Βλαστό. Μια συγκλονιστική ανακάλυψη από έναν χαρισματικό αφηγητή στον μυστικό κήπο της Μονής των Καπουκκίνων στην Άνω Σύρα. Το Αρχείο των Αζήτητων Νεκρών της «Σωτηρίας» βρίσκεται ακόμα σε αναμονή συντήρησης και ψηφιοποίησης, στις αποθήκες του «Μουσείου Σωτηρία» που εντάχθηκε πρόσφατα στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Στον κήπο της Μονής των Καπουκκίνων θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά μια περιγραφή του Αρχείου που σχετίζεται με την αλληλογραφία τους καθώς και χαρακτηριστικά παραδείγματα από τις βαλίτσες που δεν επέστρεψαν ποτέ στην αφετηρία τους. [30 Ιουλίου]

2. Η site-specific εγκατάσταση της καλλιτέχνιδας Λιλιάνας Αρεταίου «Γραμματοκιβώτια» θα μετατρέψει την Ερμούπολη στην πόλη του Ερωτικού Λόγου. Ο κάτοικος και ο επισκέπτης θα μπορεί να γράψει και να «αποστείλει» αυτό που αισθάνεται και ακόμα δεν έχει εκφράσει προς στο πρόσωπο που επιθυμεί. Και να το τοποθετήσει μέσα στο ειδικό γραμματοκιβώτιο ή αλλιώς “Boites d’Amour”. Σα μια κρίσιμη ευκαιρία απεύθυνσης συναισθημάτων, προτού και οι δύο χαθούν στη λήθη. Τα «Γραμματοκιβώτια» θα αναρτηθούν σε δέκα σημεία της πόλης.

3. Το φεστιβάλ θα κορυφωθεί το βράδυ της 31ης Ιουλίου με ένα μεγάλο Video Installation Art και Site Specific Performance. 20 διεθνείς video artists με τα έργα τους και performers θα οδηγήσουν τους επισκέπτες με μυστηριακά πατήματα από τη θάλασσα προς το λόφο των Λαζαρέττων, δίπλα δίπλα με όλα τα φαντάσματα και τις άγριες ιστορίες φόβου και εγκλεισμού του παρελθόντος τους. Και είναι πολλά αυτά τα φαντάσματα. Και μας περιμένουν όλο περιέργεια και χαρά.

Τι είναι τα Λαζαρέττα

Τα Λαζαρέττα είναι ο απέναντι της Ερμούπολης, σιωπηλός κόσμος.

Μια αχλή, μια πολύ λεπτή ομίχλη τα σκεπάζει. Στα δικά μας μάτια αυτή η ομίχλη μπορεί να μοιάζει με pixels…

Φέτος θα ανοίξουμε την αυλαία για να δούμε τα Λαζαρέττα ακριβώς όπως είναι: Ερειπωμένα, λεηλατημένα, ετοιμόρροπα, γερασμένα, άγρια, άνομα και ταυτόχρονα απείρως γοητευτικά και μαγευτικά. Θέλουμε λοιπόν να παίξουμε με αυτή την ομίχλη που κρύβει σήμερα τα Λαζαρέττα και να την κάνουμε καμβά δημιουργίας.

Ένα αραχνοϋφαντο, digital σεντόνι με video art θα απλώσουμε επάνω τους για να αγκαλιάσουμε το γυμνό σώμα των κτηρίων. Να το προστατεύσουμε. Με το θέμα μας που είναι ο Έρωτας. Για να το δοξάσουμε να το μυθοποιήσουμε. Πράσινο νερό να ξεχειλίσει από τα δέντρα με το έργο του Ιρλανδού David Ian Bickley και κόκκινες σαϊτες να καρφωθούν στα ετοιμόρροπα δίτοξα ανοίγματά τους, έργο της Ελληνο Αγγλίδας Katina Bitsikas. Νερολούλουδα να αναρριχηθούν ως τις επιγραφές τους και σώματα όλο φως, να γίνουν το ισχυρότατο κονίαμα στα περίφημα μάρμαρά τους, έργο του Μεξικάνου Pedro Anselmo. Το φιλί από το έργο του Ταϋλανδού Sarawut Chutiwongpeti να φέρει πίσω όσα κλάπηκαν.

Στη μεγάλη αυτή βραδιά συμμετέχουν επίσης οι video artists και performers: Johannes C.Gerard/ Γερμανία, Αγγελίνα Βοσκοπούλου /Ελλάδα, Alice Karveli /Αγγλία, Mohamed Ismail / Αίγυπτος, Shir Handelsman /Ισραήλ, Olga Guse /Ρωσία, An Antidote/ Γερμανία, Andrew Duggan /Ιρλανδία και η ομάδα Σύγχρονου χορού ProastioArt /Ελλάδα.

To Eye’s Walk digital festival 2019 με τον Έρωτα, το Λόγο, την Performance, τις Digital Τεχνολογίες και το Video Art Installation, συνδέει βαθιά και αμετάκλητα την πολιτιστική κληρονομιά των Λαζαρέττων με την κοινωνία, τους επισκέπτες της Σύρου και όλο τον κόσμο.

Ας πειραματιστούμε λοιπόν από τις 26-31 Ιουλίου με τις δυνατότητες της τέχνης, ανοίγοντας όλες μας τις αισθήσεις και ξανα ανακαλύπτοντας τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, με έναν απρόσμενο τρόπο.

Yπό την Αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Σε συν-διοργάνωση με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες, video artist and performers:

David Ian Bickley, “Mire” /Ιρλανδία, Κatina Bitsicas, “Peripheral”/ Αγγλία, Pedro Anselmo, “Acrobats”, Γερμανία, Sarawut Chutiwongpeti, “Wishes, Lies and Dreams”/Ταϋλάνδη, Johannes C.Gerard, “Eros”/Γερμανία, Αγγελίνα Βοσκοπούλου “Behind this page but not disappearing” /Ελλάδα, Alice Karveli “Reach” /Αγγλία, Alice Karveli “What hides in you”/Αγγλία, Mohamed Ismail “Five BY Five” / Αίγυπτος, Shir Handelsman “Morendo” /Ισραήλ, Olga Guse “The Exotics” /Ρωσία, Ann Antidote and Notorische Ruhestörung, “At dagger's drawn “/ Γερμανία, Andrew Duggan “Unravel_rois”site –specific installation /Ιρλανδία με την υποστήριξη της Culture Ireland, Αλίκη Αρναούτη, «The Bread», Ελλάδα, η ομάδα Σύγχρονου χορού ProastioArt /Ελλάδα, Λιλιάνα Αρεταίου με το site –specific installation «Post Box-Letters»/Ελλάδα, Φώτης Βλαστός, «Τα γράμματα των αζήτητων νεκρών της Σωτηρίας»/Ελλάδα, Βαγγέλης Τζανής «Τασούλα»/Ελλάδα, Κωνσταντίνος Καταγάς «Άσβεστος- Μια Ωδή στον Θεόφιλο Καϊρη»/ Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φεστιβάλ επικοινωνήστε με:
Φιλία Μηλιδάκη /Curator: 6974992885, info@eyeswalk.gr
Fb: www.facebook.com/eyeswalk/ Instagram: eyeswalk_festival , Twitter: @eyeswalkfest www.eyeswalk.gr


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

26 Ιουλίου 2019

Πινακοθήκη Κυκλάδων
18.30-20.30 | Σεμινάριο Στιχουργικής
21.30-22.30 | Αλάσκα (Θεατρική παράσταση από την Ομάδα Lorem Ipsum)

27 Ιουλίου 2019

αίθουσα Γιάννη Ρίτσου, Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης
10.30-13.30 | Σεμινάριο «Τα παλίμψηστα της Σύρου»
21.30-22.30 | Παρουσίαση Διατριβής «Το Λαζαρέττο της Σύρου», Θράσσος Καμινάκης

Πινακοθήκη Κυκλάδων
19.30-21.00 | Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής
22.30-23.30 | Αλάσκα (Θεατρική παράσταση, Ομάδα Lorem Ipsum)

28 Ιουλίου 2019

αίθουσα Γιάννη Ρίτσου, Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης
10.30-13.30 | Σεμινάριο «Τα παλίμψηστα της Σύρου»
21.30-22.30 | Παρουσίαση του τεύχους του Περιοδικού "Συριανά Γράμματα" αφιερωμένο στα Λαζαρέττα

Πινακοθήκη Κυκλάδων
19.30-21.00 | Σεμινάριο Επιστολογραφίας
21.30-22.30 | Αλάσκα (Θεατρική παράσταση, Ομάδα Lorem Ipsum)

29 Ιουλίου 2019

αίθουσα Γιάννη Ρίτσου, Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης
10.30-13.30 | Σεμινάριο «Τα παλίμψηστα της Σύρου»

Plastico Gallery (Πάρου 9, Ερμούπολη)
22.00-23.00 | Προβολή Ντοκιμαντέρ «Λαζαρέττα, ένα κτήριο αφηγείται» | Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Σύρου
www.facebook.com/events/647860922384133/

Πινακοθήκη Κυκλάδων
19.30-21.00 | Σεμινάριο Επιστολογραφίας

30 Ιουλίου 2019

αίθουσα Γιάννη Ρίτσου, Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης
10.30-13.30 | Σεμινάριο «Τα παλίμψηστα της Σύρου»

Μονή Καπουκκίνων, Άνω Σύρος
20.30-22.00 | Performance / Παρουσίαση / Slam Poetry /
«Οι Επιστολές των Αζήτητων Νεκρών του Νοσοκομείου "Σωτηρία" και ο Ερωτικός λόγος», Φώτης Βλαστός / Συγγραφέας / Γιατρός / Πρόεδρος της Επιτροπής για το "Μουσείο Σωτηρία"

31 Ιουλίου 2019

Λαζαρέττα [είσοδος από τη μαρίνα]
EROS: Video Art Installation, διεθνείς video artists, Dance, Performers
H μεγάλη βραδιά του Video Art Installation. Συμμετέχουν 27 διεθνείς video artists, και Performers21.15 | Θα υπάρξουν πολλαπλές ενάρξεις μέχρι τη 1 τα ξημερώματα


Tags: , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons