Παρατηρητήριο Εθνικού Πολιτισμικού Κεφαλαίου | Α' Φάση ΑποτελεσμάτωνΣυνάντηση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Α’ Φάσης της έρευνας για το Παρατηρητήριο του Εθνικού Πολιτισμικού Κεφαλαίου στη Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού με τη συμμετοχή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνης Ζορμπά πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ.

Το «Παρατηρητήριο Εθνικού Πολιτισμικού Κεφαλαίου», ένας από τους στρατηγικούς στόχους που είχαν τεθεί από την Υπουργό Πολιτισμού στο Ακροπόλ στις 9 Οκτωβρίου 2018, έχει στόχο την ανάλυση της συγκρότησης του υλικού και συμβολικού πολιτισμικού κεφαλαίου της χώρας. 

Το εργαλείο αυτό θα συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση πολιτισμικών πολιτικών που θα απαντούν στις πραγματικές ανάγκες του πολιτισμικού πεδίου, θα μεγιστοποιούν τα οφέλη της πολιτιστικής διαχείρισης καθιστώντας πιο παραγωγικούς τους διαθέσιμους πόρους, θα αξιοποιούν το πλούσιο δυναμικό των καλλιτεχνικών και δημιουργικών δυνάμεων και θα ενισχύουν τη δημιουργική οικονομία της χώρας.

Ο υπεύθυνος της έρευνας καθηγητής Κοινωνιολογίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι το «Παρατηρητήριο Εθνικού Πολιτισμικού Κεφαλαίου», ένα νέο πολιτικό – επιστημονικό εργαλείο αποσκοπεί στο να αποτελέσει ένα μόνιμο εθνικό θεσμικό κλιμάκιο με στόχο τη συνεχή καταγραφή της κατάστασης και της εξέλιξης της ειδικής οικονομίας του πολιτισμού και της δημιουργικότητας σε εθνικό, τοπικό και κλαδικό επίπεδο. 

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά δήλωσε: «Το Παρατηρητήριο Εθνικού Πολιτισμικού Κεφαλαίου είναι απαραίτητο αν θέλουμε να υπερβούμε έναν ορισμό του πολιτισμού που περιορίζεται στις τέχνες και την πολιτιστική κληρονομιά και αποτελεί προϋπόθεση για να προτείνουμε πολιτισμικές πολιτικές που θα απαντούν σε πραγματικές ανάγκες και θα αξιοποιούν το πλούσιο δυναμικό της Ελληνικής κοινωνίας. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να βάλουμε το πεδίο σε μια νέα τροχιά αειφόρου ανάπτυξης και θα βελτιώσουμε τη συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, με τελικό στόχο τη βελτίωση των όρων της πολιτισμικής δημοκρατίας».

Πηγή: culture.gr
Tags: ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons