ΒΙΒΛΙΟ: Ελευθέριος Βενιζέλος - Ο άνθρωπος, ο ηγέτης | Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης

Το Ινστιτούτο Σύρου, ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου, σας προσκαλούν την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019, στις 20:00, στο Θέατρο Απόλλων, στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο άνθρωπος, ο ηγέτης» από τον συγγραφέα κ. Νίκο Παπαδάκη.


Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Δεκαβάλλας Ι. τ. Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης 
Στεφάνου Ι., Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ
Πετράτου - Φραγκιαδάκη Σ., Αρχιτέκτων Μηχανικός


Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης (Παπαδής), Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο άνθρωπος, ο ηγέτης. 
Βιογραφία, Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» – Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα 2017.

Η πρώτη ολοκληρωμένη βιογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης (Παπαδής), γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στα Χανιά, παρακολουθεί, από τη γέννησή του στη Κρήτη (1864) μέχρι και τον θάνατό του στο Παρίσι (1936), την πολυτάραχη διαδρομή της ζωής του πολιτικού που επηρέασε καθοριστικά τον ελληνικό 20ό αιώνα και έδωσε υπόσταση στο ανορθωτικό όραμα του νέου ελληνισμού∙ άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του σε σημαντικές διεθνείς εξελίξεις και έθεσε τις βάσεις για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Έργο αναφοράς, καρπός συνθετικής εργασίας, έπειτα από συστηματική έρευνα και μελέτη σε βάθος της σχετικής βιβλιογραφίας. Μια ζωή συναρπαστική, ένα βιβλίο που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα.
Στις 1.160 σελίδες του βιβλίου, τα μεγάλα γεγονότα της ελληνικής σκηνής διαπλέκονται με τα διεθνή, τον ιδιωτικό βίο, τις προσωπικές στιγμές του ηγέτη, τις ιδεολογικές του ανησυχίες, τα πνευματικά του ενδιαφέροντα. Το φαινόμενο «Βενιζέλος» φωτίζεται ολόπλευρα, ανεξερεύνητες έως τώρα πτυχές του έρχονται στο προσκήνιο, σε ένα έργο απολαυστικό για τον αναγνώστη και πλούσιο για τον ερευνητή.
Μέσα από τη γλαφυρή αφήγηση, ο αναγνώστης μεταφέρεται στην Κρήτη του τέλους του 19ου αιώνα, στις Επαναστάσεις του 1897 και του Θερίσου, στην Αθήνα των αρχών του 20ού αιώνα, στα πεδία των μαχών των Βαλκανικών Πολέμων, του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, της Μικρασιατικής Εκστρατείας και στις διασκέψεις στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, παρακολουθώντας τις διπλωματικές επιτυχίες του Βενιζέλου. Παράλληλα, γνωρίζει το εκσυγχρονιστικό του έργο σε όλους τους τομείς (κράτος δικαίου, θεσμοί, οικονομία, κοινωνική πολιτική, υγεία, εκπαίδευση, γράμματα και τέχνες, πολεοδομία κ.ά), ενώ του αποκαλύπτονται ο χαρακτήρας, η προσωπικότητα και οι ορίζοντες της σκέψης του μεγάλου πολιτικού.
Οι τόμοι συμπληρώνονται με πλούσιο και εν πολλοίς άγνωστο εικονογραφικό υλικό (φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, σκίτσα, λαϊκές εικόνες), από το Αρχείο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
Την έκδοση, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2017 από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και τον εκδοτικό οίκο «βιβλιοπωλείον της Εστίας», επιμελήθηκαν οι Γιώργος Κουκουράκης και Στρατής Μπουρνάζος, ενώ ο σχεδιασμός είναι του Νίκου Κοσμαδάκη.

Περιεχόμενα
Έγραψαν για την έκδοση

Ο Νικόλαος Ε.Παπαδάκης (Παπαδής) γεννήθηκε στον Βάμο Χανίων. Είναι δικηγόρος , γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Χανιά), από τη σύστασή του, το 2000. Έχουν κυκλοφορήσει μελέτες του με θέμα τον Βενιζέλο και την εποχή του. Έχει γράψει πληθώρα άρθρων και έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων για επιμέρους τομείς του έργου του Βενιζέλου, την ιστορία της Κρήτης, τη Μικρασιατική Εκστρατεία και το Κυπριακό. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στην αγγλική και τη σερβική γλώσσα.
Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons