Πολιτιστικό Καλοκαίρι στην Ερμούπολη από το Μικρό ΠολυτεχνείοΗ καλοκαιρινή περίοδος θα μας βρει ως κοινότητα ΜΠ να συνδεόμαστε πολιτιστικά και εκπαιδευτικά με την Νήσο Σύρο. Τρεις περίοδοι επιμορφωτικής δράσης και δημιουργικών διακοπών προβλέπονται για το φετινό καλοκαίρι, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο:

Α1′ 14 – 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΜΕ ΠΟΙΗΣΗ & ΣΤΟΧΑΣΜΟ: η πρώτη περίοδος φέρνει στο νησί για 4 μέρες και 3 νύχτες σεμιναρίου την πολυμαθή Μαριανίκη Δορμπαράκη τον μήνα Ιούνιο (Παρασκευή 14/6 έως και Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 17/6). Για αυτήν την περίοδο οι κρατήσεις ξεκίνησαν στο σεμινάριο με θέμα τον Ερωτικό Λόγο αλλά και τους Μεγάλους “Έγκλειστους” στην Ποίηση και τον Στοχασμό (Όσκαρ Ουάιλντ, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Κώστα Καρυωτάκη, Μαρία Πολυδούρη και Κατερίνα Γώγου).

Α2′: Παράλληλα την ίδια εποχή ο Θράσος Καμινάκης θα κάνει στο νησί ΑΡΙΘΜΟΛΟΓΙΑ & ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΓΡΑΦΗ (14 & 16 Ιουνίου, ώρες 20:00 – 23:00 στο Boheme del Mar).

Β1′ 26 – 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019 ΜΕ ΣΤΙΧΟ & ΤΡΑΓΟΥΔΙ: η δεύτερη περίοδος φέρνει στο νησί για 6 μέρες και νύχτες σεμιναρίου (από Παρασκευή 26 έως και Τετάρτη 31/7) τον πολύπλευρο συνθέτη και τραγουδοποιό Νίκο Κολλάρο με “Τα Παλίμψηστα της Σύρου” Με αφορμή τους στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Ενημερωθείτε αναλυτικά από την πλήρη παρουσίαση προς τους υποψήφιους εκδρομείς – μαθητές για το καλοκαιρινό σεμινάριο του Νίκου Κολλάρου όπως και για το ξενοδοχείο Esperance που έχουν κρατηθεί έως και 15/5 μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια σε τιμές από 50€. Σε αυτήν την περίπτωση κι επειδή η περίοδος είναι αιχμής τουριστικής θα πρέπει να σεβαστεί κάθε συμμετέχων το όριο κράτησης δωματίου (25/5) για την εγγυημένη διαμονή του στο Esperance.

Β2′: Παράλληλα η ίδια περίοδος θα ενώσει τον πολυδιάστατο Φώτη Βλαστό με τον πολυμήχανο Θράσο Καμινάκη σε ένα δημιουργικό παιχνίδι Γραφής με θέμα: “Επιστολογραφία“ (27 έως 30/7) και σε συνεργασία με το Eye’s Walk Festival.

Γ’ 1–4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019 ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ & ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΓΡΑΦΗ: Επίσης διοργανώνεται ένα ακόμη Pocket Workshop Δημιουργικής Γραφής με την πολυτάλαντη Χριστίνα Οικονομίδου – ενημερωθείτε από την Γραμματεία έγκαιρα για το τι και το πως, αφού την περίοδο αυτή οι θέσεις είναι πολύ περιορισμένες. Το κλασικό πια BOHEMIAN WRITING THERAPY WORKSHOP με 4 αυτοτελείς συναντήσεις στο Bar Boheme Del Mar έχει την τιμητική του με 4 μαθήματα Αφηγήματος Μπονζάι, Θεατρικού Μονολόγου, Αυτόματης Γραφής και Στίχου που συντονίζει μαζί με την Χριστίνα και ο Θράσος Καμινάκης. Ενδιαφέρον είναι ότι μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τα μαθήματα μεμονωμένα ή όλα μαζί, αφού στην κάθε βραδινή συνεδρία θα γράφουμε επι τόπου και θα διαβάζουμε, άρα κάθε μας μάθημα θα έχει την δική του αυτοτέλεια.

Αναμένοντας τις κρατήσεις σας ή τα τηλεφωνήματά σας για να λύσουμε τυχόν απορίες ώστε να προλάβετε να συμμετέχετε στις δράσεις επιλογής σας

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΠ
2103252998, 2103243306, 2103424582, 6937100641


Συμπληρώστε την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για το Πολιτιστικό Καλοκαίρι στην Ερμούπολη Σύρου ΕΔΩ
Επιστολογραφία και Δημιουργική Γραφή Στη Σύρο

Ο Φώτης Βλαστός στη Σύρο του 2019:

Καλεσμένος από το Eye’s Walk Festival ο δάσκαλος λογοτεχνίας και ιατρός – πνευμονολόγος Φώτης Βλαστός στην πολιτιστική Εβδομάδα της Ερμούπολης που φέρει τον τίτλο «ΛΑΖΑΡΕΤΑ: 40 μέρες Καραντίνα – Εγκλεισμός και Ερωτικός Λόγος» θα συντονίσει από 27 έως 29/7 ένα ταχύρρυθμο εργαστήριο Αυτόματης Γραφής με θέμα την Επιστολογραφία σε συνδυασμό με τον Θράσο Καμινάκη και θα παρουσιάσει σε μια καταληκτική βραδιά στις 30/7 το Αρχείο των Αζήτητων Νεκρών της «Σωτηρίας» ζωντανά στο κοινό, με την προοπτική να ενταχθεί σε αυτήν την παρουσίαση και το γραπτό υλικό όσων θα συμμετέχουν στο σεμιναριο που θα έχει προηγηθεί.

Το σεμινάριο (27, 28, 29/7)

Τρία μαθήματα απογευματινά στην Πινακοθήκη Κυκλάδων Σάββατο 27, Κυριακή 28 και Δευτέρα 29 Ιουλίου θα σας μυήσουν στην «Λογοτεχνία της Απεύθυνσης» και θα σας μεταμορφώσουν σε επινοητές μιας ερωτικής κατά προτίμηση ιστορίας ανάμεσα σε δύο πρόσωπα που το ένα από αυτέ τελεί υπό συνθήκες εγκλεισμού. Η πιθανότητα της σχέσης τους να ξαναβρεί μια «κανονικότητα» είναι μικρή. Στην πραγματικότητα δεν ξέρουν αν ο ένας θα συναντήσει ξανά τον άλλον. Η Πρόθεση του Σεμιναρίου είναι να σας οδηγήσει να ενστερνιστείτε και τους δύο ρόλους σε μορφή Αποστολέα και Παραλήπτη μιας αλληλογραφίας που είναι τα πάντα επινοημένα (Μυθοπλασία) αλλά η συνθήκη θα μπορούσε να έχει συμβεί σε όποια εποχή και με οποιοδήποτε τρόπο σε όλους μας (Ντοκουμέντο).

Ο καλύτερος τρόπος για να αποδώσει μια τέτοια απόπειρα είναι οι τεχνικές της Αυτόματης Γραφής που και οι δύο εισηγητές γνωρίζουν καλά.

Το σεμινάριο δεν απευθύνεται υποχρεωτικά σε άτομα με εμπειρία στην Γραπτό Λόγο αλλά και σε ανθρώπους με ανοιχτό πνεύμα που θα ήθελαν να δοκιμάσουν μιαν πρωτόγνωρη διαδικασία: αυτήν της Δημιουργικής Γραφής σε ομάδα όπου όλοι μοιραζόμαστε με όλους σκέψεις, ιδέες και κείμενα, προφορικώς ή γραπτώς.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος ΕΔΩΤα Παλίμψηστα της Σύρου

Ένα Σεμινάριο Γραπτού Λόγου με την «αιγίδα» και τη φιλοξενία του Πνευματικού Κέντρου Σύρου και της Πινακοθήκης Κυκλάδων

Το παλίμψηστο είναι το χειρόγραφο από το οποίο αφαιρέθηκε ή αποξέστηκε το προηγούμενο γραπτό κείμενο ώστε να εφαρμοστεί πάνω του νέα γραφή.

Εισηγητής: Νίκος Κολλάρος
Περίοδος: 26 – 31 Ιουλίου 2019
Διάρκεια: 6 μαθήματα συνολικής διάρκειας 17 ωρών και ένας τρίωρος απολογισμός του σεμιναρίου τον Σεπτέμβριο στο ΜΠ στην Αθήνα (20 ώρες)

1. Καλοκαιρινός επιμορφωτικός προορισμός του 2019 η Σύρος

Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και το καλοκαίρι του 2019 το Μικρό Πολυτεχνείο (Μ.Π.) βγαίνει «εκτός των τειχών» και οργανώνει ιδιαίτερα σεμινάρια σε μέρη με ιστορική και φυσική ομορφιά.

Φέτος, ο προορισμός μας θα είναι η Σύρος των Κυκλάδων, ένας τόπος πηγή έμπνευσης για ανθρώπους της τέχνης και της αισθητικής. Σκοπός μας είναι να εκμεταλλευτούμε το ιστορικό χώρο και την ιστορική μνήμη του νησιού, να συνδυάσουμε σκέψεις και συναισθήματα που πηγάζουν από το νησί και τους ανθρώπους, να αντλήσουμε δημιουργικούς συνειρμούς από το έργο σπουδαίων καλλιτεχνών που κατάγονται από τη Σύρο.

Το σεμινάριο γραφής που θα έχει τίτλο «Τα παλίμψηστα της Σύρου» είναι ανοικτό σε συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα που θα μείνουν και θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα που θα γίνουν στο νησί.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί με την «αιγίδα» και τη φιλοξενία του Πνευματικού Κέντρου Σύρου και της Πινακοθήκης Κυκλάδων. Αποτελεί τμήμα των πολιτιστικών δρώμενων του Eye’s Walk Festival.

2. Το σεμινάριο

Όπως είναι γνωστό, με τον όρο παλίμψηστα (πάλιν+ψάω = αποξέω), στην πιο γενικευμένη του χρήση, εδώ και αιώνες, περιγράφονται περγαμηνές ή πάπυροι ή ζωγραφικοί πίνακες οι οποίοι, για λόγους οικονομίας στη γραφική ύλη, χρησιμοποιήθηκαν για δεύτερη φορά, αφού απαλείφθηκε το αρχικό τους περιεχόμενο και επικαλύφθηκε το νέο. Συχνά, μαζί με την τελευταία εγγραφή στο παλίμψηστο, ο αποδέκτης προσλαμβάνει ίχνη από παλιότερα κείμενα ή εικόνες που, καθώς δεν έχουν σβηστεί εντελώς, φέρουν το άρωμα άλλων εποχών, κόσμων ή πολιτισμών.

Χρησιμοποιούμε τη λέξη «παλίμψηστα» για να περιγράψουμε κάποια πρώτα κείμενα γραμμένα σε πάπυρους και περγαμηνές που στη συνέχεια επικαλύφθηκαν με νέα κείμενα σε μεταγενέστερη εποχή για να χρησιμοποιηθούν ξανά ως βάση για τη δημιουργία νεότερων έργων. Στο σεμινάριο γραφής «Τα παλίμψηστα της Σύρου» αυτό θα κάνουμε και εμείς. Θα εξετάσουμε κάποια πρώτα κείμενα, τραγούδια κυρίως, τα οποία θα μελετήσουμε έτσι ώστε να εντοπίσουμε τα δομικά τους συστατικά. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας αυτά τα υλικά, θα γράψουμε πάνω στο ίδιο «σώμα», για το ίδιο θέμα, με το ίδιο συναίσθημα, νέα κείμενα, τραγούδια, θεατρικά ή λογοτεχνικά κείμενα.

Στις συναντήσεις της Σύρου, αρχικό μας κείμενο θα είναι τα τραγούδια και τα κείμενα του Μάνου Ελευθερίου που έχουν πια καταστεί πολύτιμα χειρόγραφα του νεοελληνικού πολιτισμού. Ο Μάνος Ελευθερίου, φίλος και καλεσμένος του ΜΠ στις τελευταίες μέρες του, αποτελεί ένα ορυχείο πολύτιμων συναισθημάτων.

Παράλληλα, με αφορμή την σπουδή που έχει κάνει ο Θράσος Καμινάκης στο κτιριακό συγκρότημα των Λαζαρέτων της Σύρου, θα ασχοληθούμε με το θέμα του εγκλεισμού. Η «αποκοπή» από το φυσικό περιβάλλον αλλά και μεταφορικά ο «περιορισμός» που έχει επιβληθεί με διάφορους τρόπους στις ζωές μας αποτελεί βασικό πυρήνα έμπνευσης πολλών καλλιτεχνών που με το έργο τους προσπαθούν να «σπάσουν» τα δεσμά και να επικοινωνήσουν με τον «έξω κόσμο».

Όπως λέει ο ποιητής Μάνος Ελευθερίου, με καταγωγή από τη Σύρο: «οι Ελεύθεροι και ωραίοι ζουν σε κάποιες φυλακές».

Εκδήλωση ενδιαφέροντος ΕΔΩ
Ο εισηγητής

O Νίκος Κολλάρος είναι συνθέτης μουσικής και τραγουδιών (www.kollarosnikos.com). Έχει σπουδάσει Μουσική για Θέατρο και Κινηματογράφο με τον Γιάννη Άννινο (ωδείο Φ.Νάκας) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Ερμηνείας τραγουδιού με τον Σταμάτη Κραουνάκη και Θεατρικού τραγουδιού με τον Γιώργο Ανδρέου.

Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της ομάδας μουσικού θεάτρου Σπείρα-Σπείρα και από το 1999 έως το 2006 συμμετείχε δημιουργικά σε όλες τις παραστάσεις της ομάδας. Έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο και την τηλεόραση, κατασκευάζει και παρουσιάζει μουσικές παραστάσεις.

Έχει προτείνει το προσωπικό του βιβλίο-cd με τίτλο «Σελιδοδείκτες» (www.selidodeiktes.gr) με τραγούδια βασισμένα σε βιβλία, που υποστηρίχτηκε με τη συμμετοχή σημαντικών μουσικών, ερμηνευτών και εικαστικών.

Παράλληλα, δουλεύει ως αναλυτής πληροφοριακών συστημάτων και έχει παρακολουθήσει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά το μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τη Συστημική Σκέψη και τη Θεωρία Συστημάτων.

Στο Μικρό Πολυτεχνείο συντονίζει συναντήσεις τα τελευταία 3 χρόνια με θέμα τη στιχουργική, την τραγουδοποιία και το θεατρικό τραγούδι. Το καλοκαίρι του 2018 ήταν συντονιστής στο σεμινάριο «Τα παλίμψηστα της Αμοργού».Αποσπάσματα Ερωτικού Λόγου

Δημιουργική Γραφή Εν Σύρω

Ένα σεμινάριο με θέμα τον Ερωτικό Λόγο αλλά και τους Μεγάλους “Έγκλειστους” στην Ποίηση και τον Στοχασμό (Όσκαρ Ουάιλντ, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Κώστα Καρυωτάκη, Μαρία Πολυδούρη και Κατερίνα Γώγου).

Εισηγήτρια: Μαριανίκη Δορμπαράκη

Πρόγραμμα: Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην Σύρο του Αγίου Πνεύματος στις 15/6 (δύο απογευματινές ώρες), στις 16/6 (τέσσερις πρωινές ώρες) και 17/6 (τέσσερις πρωινές ώρες) ενώ θα ολοκληρωθεί με πεντάωρο απολογισμό Σεπτεμβρίου στο ΜΠ στην Αθήνα σε ημερομηνία που θα ορισθεί εν Σύρω.

Το σεμινάριο εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις του Eye's Walk Festival.

Λίγα Λόγια για το τριήμερο μάθημα στην Σύρο

Πόσο συχνά δίνουμε την δυνατότητα στον εαυτό μας να τολμήσει μια συναισθηματική αποφόρτιση αγγίζοντας και ερευνώντας τον «ήχο» που κάνουν μέσα μας τα μεγάλα κείμενα της ερωτικής λογοτεχνίας; Πόσο συχνά επιτρέπουμε στα συναισθήματα που αφορούν στα «Πάθη του Έρωτος» να κερδίσουν χώρο μέσα μας; Πόσο έτοιμοι είμαστε να ανιχνεύσουμε τον ερωτικό μας εαυτό και αυτό που μας ενώνει ή μας χωρίζει από την αλήθεια μας; Για τους περισσότερους από εμάς, η σχέση με τον Ερωτικό λόγο είναι άκρως ιδιωτική. Με το σεμινάριο αυτό ανιχνεύουμε τα βιώματα εκείνα που μπορούν να μας εμπνεύσουν ώστε να ξαναβρούμε τη σχέση μας με τον Ερωτικό Λόγο μέσα σε μια δημιουργική συντροφιά όπου θα μοιραστούμε κοινές εμπειρίες και με την ευχή να οδηγηθούμε μέσα από την γραφή στην καλή λογοτεχνία που όλοι μας θα θέλαμε να έχει γραφτεί πάνω σε ανάλογα αιχμηρά θέματα.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος ΕΔΩ


--------------
Μικρό Πολυτεχνείο
Πλ. Αγίων Ασωμάτων 7, Θησείο
Τ: 210.324.3306 – 210.325.2998
email: info@mikropolytexneio.gr
www.mikropolytexneio.gr
Tags: , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons