Οι ξεχωριστές παρουσιάσεις του 5ου Τεύχους των Συριανών Γραμμάτων "Λοιμοκαθαρτήριο Σύρου"

Μετά την κυκλοφορία του 5ου Τεύχους των Συριανών Γραμμάτων της Β’ περιόδου των Συριανών Γραμμάτων (Ιούνιος 2019) με το αφιέρωμα στο Λοιμοκαθαρτήριο Σύρου θα πραγματοποιηθούν και ξεχωριστές παρουσιάσεις του.

Η πρώτη παρουσίαση του θα γίνει στις 28 Ιουλίου 2019 στην αίθουσα "Γιάννη Ριτσου", στο Πνευματικό Κέντρο, στο πλαίσιο του Eye's Walk Festival 2019!

Ακολουθεί ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικος Σύλλογος Λαζαρέτων, ο οποίος στα πλαίσια των εκδηλώσεων του καλοκαιριού, θα πραγματοποιιήσει την παρουσίαση του, την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019 στο θέατρο "Ευανθία Καΐρη" στα Λαζαρέττα.


Η παρουσίαση 5ου Τεύχους στο εξώφυλλο του:

Αφιέρωμα: Λοιμοκαθαρτήριον Σύρου

Στην είσοδο του λιμανιού της Ερμούπολης στέκεται σιωπηλό, πληγωμένο, ίνα από τα πιο σημαντικά κτίρια της πρώτης εποχής τον νέον ελληνικού κράτους. Σχεδιάστηκε από Γερμανούς αρχιτέκτονες και κτίστηκε από Κνκλαδίτες μαστόρους.

Η εποχή του το προώριζε για λοιμοκαθαρτήριο, όμως οι καιροί το επέλεξαν αργότερα για στρατώνα, φυλακές, άσυλο φρενοβλαβών, στέγη για κάθε λογής πρόσφυγες, για τερματικό σταθμό του τηλεγραφικού καλωδίου που ένωνε τις επικοινωνίες όλης της Μεσογείου θάλασσας.

Και όπως τα Συριαννά γράμματα στην πρώτη τους περίοδο υπήρξαν τέκνο της στιγμής, κάπως ετσι και η τωρινή συγκυρία δίνει την ευκαιρία να δημιουργηθεί εκ νέου ένα βήμα πληροφορίας και προβληματισμού για να γράφονται, να ακούγονται, να διαβάζονται και πάλι θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος που αφορούν τη Σύρο αλλά και γενικότερα τις Κυκλάδες και το Αιγαίο. Στόχος μέσα από μια σειρά μονογραφιών, αφιερωμένων σε θέματα που θα έχουν σχέση με την ιστορία, τη λαογραφία, το περιβάλλον, τη φυσική ιστορία, τις καλές τέχνες, να αναδειχτεί η πολιτισμική διάσταση και την ταυτότητα του τοπίου και του τόπου μας.


Κεντρική Διάθεση:
Βιβλιοπωλείο "Σελεφαΐς", Στ. Πρωίου 5, Ερμούπολη | Τηλ.: 2281087890 | Email: selefais@otenet.gr


Δείτε παρακάτω το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ Σύρου με τιτλο "Λαζαρέττο: Ένα κτήριο αφηγείται". Στο ντοκιμαντέρ αυτό συμμετέχουν επίσης, πολλοί συγγραφείς του 5ου Τεύχους των Συριανών Γραμμάτων.


Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons