Ο πρώτος πέτρινος Φάρος της χώρας από το 1847 στο Γαϊδουρονήσι στην εκπομπή «Με αρετή και τόλμη»Την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019 παρουσιάστηκε, μέσα από την εκπομπή «Με αρετή και τόλμη» που καλύπτει θέματα που αφορούν στη δράση των Ενόπλων Δυνάμεων και μεταδίδεται κάθε Κυριακή από τη συχνότητα της ΕΡΤ1, η ιστορία του πρώτου πέτρινου Φάρου της χώρας από το 1847 στο Γαϊδουρονήσι, λίγα ναυτικά μίλια έξω από το λιμάνι της Ερμούπολης, τον οποίο οι τεχνίτες του Πολεμικού Ναυτικού κρατούν αναμμένο.

Ο "Καραβόγιαννος" το ειδικό φαρικό πλοίο του Π.Ν. (Α-479), που φέρει το όνομα του θρυλικού πυρπολητή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 έχει την αποστολή να μεταφέρει τα υλικά και το προσωπικό της Υπηρεσίας Φάρων. 

Στο βίντεο για το έργο τους μιλούν ο Πλωτάρχης Π.Ν. Αθανάσιος Δρίβας / Κυβερνήτης Πλοίου Φαρικών Αποστολών "Καραβόγιαννος", ο Αρχικελευστής Σωτήριος Ιατρόπουλος / Τεχνίτης - Συγκολλητής της Υπηρεσίας Φάρων, ο Αρχικελευστής (ΗΛ-ΗΤ) Ευάγγελος Καραπάντης / Ηλεκτρολόγος - Τεχνίτης / Υπηρεσία Φάρων και ο Επικελευστής Μιχάλης Ντίνας / Τεχνίτης - Συγκολλητής / Υπηρεσία Φάρων.

Ο πρώτος φάρος του νεοσύστατου ελληνικού κράτους στο Γαϊδουρονήσι, στην είσοδο του λιμανιού της Σύρου, θεμελιώθηκε την 25η Ιανουαρίου 1834, για το πρώτο έτος της βασιλείας του Όθωνα, με βασιλική δαπάνη και χτίστηκε προ του 1848, χωρίς να είναι εξακριβωμένο ακριβώς το έτος, με σχέδια και επίβλεψη του Βαυαρού αρχιτέκτονα Johann B. Erlacher, ο οποίος ανήκε στο επιστημονικό προσωπικό του βασιλιά Όθωνα. Ο στρόγγυλος πύργος του έχει ύψος 29,3 μ., ο υψηλότερος στην Ελλάδα, με 125 σκαλοπάτια.

Tags: , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons