ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ: Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, «Σύρος Πολιτισμός 2019», πραγματοποιείται η θεατρική παράσταση "Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης" της Νάνση Τουμπακάρη, βασισμένο στο βιβλίο της Αγγελικής Βέλλου - Κάιλ, από 28 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου 2019 και ώρα 21:15 στο Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη.

Η θεατρική παράσταση αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση του 4oυ Φεστιβάλ Ρεμπέτικου "Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη" (βλ. ΕΔΩ).

Μετά από μια πανηγυρική διετία στο ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟΑ της Αθήνας, όπου απέσπασε διθυραμβικές κριτικές τόσο από την επίσημη κριτική, όσο και, κυρίως, από τους συναδέλφους του, ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ‘ταξιδεύει’ μαζί με τον Μάρκο Βαμβακάρη στη γενέτειρα του βάρδου, για να δώσει στο Θέατρο Απόλλων, τέσσερις μοναδικές παραστάσεις με τον συγκλονιστικό μονόλογο ‘’ΕΓΩ, Ο ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ’’.

Ήταν μια υπόσχεση που είχε δώσει από την αρχή στα αδέλφια του Μάρκου, να παίξει τη ζωή του Βαμβακάρη οπωσδήποτε και στη Σύρο, στον τόπο που τον γέννησε, τον μεγάλωσε και που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, αναζητώντας ένα κομμάτι ψωμί για να μπορέσει να επιβιώσει, μέσα σ’ εκείνα τα άγρια χρόνια του 1912, του 1918, του 1922, τότε που η Ελλάδα χτυπημένη ως συνήθως από τους ξένους φίλους της, προσπαθούσε να ορθώσει το κορμί της και να θρέψει εκτός από τα δικά της κορμιά και όλους εκείνους τους ξεριζωμένους της Σμύρνης.

Το έργο της Νάνση Τουμπακάρη ‘’Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης’’, βασισμένο πάνω στην αυτοβιογραφία του Μάρκου, έτσι όπως την κατέγραψε η πένα της Αγγελικής Βέλλου - Κάϊλ, δεν είναι απλώς η εξιστόρηση της ζωής του Μάρκου. Είναι η φωτογράφηση μιας από τις σκληρότερες περιόδους της Ελλάδας, με τρεις δικτατορίες, δύο παγκόσμιους πόλεμους, τους Βαλκανικούς, τη Μικρασιατική καταστροφή, την Κατοχή, την Απελευθέρωση, τα Δεκεμβριανά… Μέσα σ’ αυτό το άστατο πολιτικό σκηνικό ο Μάρκος γράφει στίχους και μουσικές και χωρίς να το ξέρει, γίνεται ο πατριάρχης του ρεμπέτικου τραγουδιού, αυτού που θα σφραγίσει από τότε και για πάντα το ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Περνάει απ’ όλα τα στάδια. Σε μια περίοδο απαγόρευσης του μπουζουκιού, ζει τον ανηλεή πόλεμο όλων των μπουζουξήδων και φυσικά του δικού του, περνάει στη δειλή καθιέρωσή του ανάμεσα στους ‘μυημένους’, φτάνει στον κολοφώνα της δόξας του, αρρωσταίνει, εξαφανίζεται, αλλά επιστρέφει πανηγυρικά για να καθίσει πάνω στον θρόνο που του στήσανε οι άξιοι που τον είχανε δάσκαλο.

Σκηνοθεσία Θαν. Παπαγεωργίου – Σκηνικό & ενδυματολογική επιμέλεια Λέα Κούση
Παραγωγή: Θεατρική Εταιρία «Στοά»

Τιμές εισιτηρίων: 12€ γενική είσοδος – 10€ ΑμΕΑ, άνεργοι, φοιτητές
Προσφορά: Μέχρι 10 Ιουνίου για οποιαδήποτε παράσταση 10€

Η παράσταση δεν προτείνεται για παιδιά κάτω των 12 ετών
Tags: , , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons