4o Φεστιβάλ Ρεμπέτικου "Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη" | Πρόγραμμα (1-6.7.2019)

Η Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης διοργανώνουν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη».

Μετά από τρεις συνεχόμενες επιτυχημένες διοργανώσεις, το φεστιβάλ αποτελεί πλέον θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού έχοντας στόχο τη διατήρηση και προώθηση της αστικής λαϊκής μουσικής παράδοσης, του ρεμπέτικου, και την ανάδειξή του ως ένα βασικό στοιχείο της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ως διαχρονικό μουσικό είδος που παραμένει επίκαιρο και ζωντανό.

Η διάρκεια της φετινής διοργάνωσης είναι έξι (6) ημέρες και εκτός από τις συναυλίες περιλαμβάνει μία θεατρική παράσταση, έκθεση χειροποίητων λαϊκών οργάνων από επώνυμους έλληνες οργανοποιούς προβάλλοντας τη σχέση οργανοποιού και οργανοπαίχτη, έκθεση γραμμοφώνων και αυθεντικού δισκογραφικού υλικού, διαλέξεις και εργαστήρια με θέμα τις τεχνικές και τους χειρισμούς λαϊκών παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

Όπως κάθε χρόνο, εξέχουσα θέση στο Φεστιβάλ διατηρεί το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη, αφού τραγούδια του θα παιχτούν σχεδόν από όλα τα συμμετέχοντα σχήματα, ενώ και η θεατρική παράσταση έχει θέμα τη ζωή και το έργο του μεγάλου λαϊκού βάρδου, του Μάρκου του Συριανού.

Η τέταρτη ημέρα της φετινής διοργάνωσης είναι αφιερωμένη σε τρεις από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες του μικρασιατικού και ρεμπέτικου τραγουδιού που άφησαν ανεξίτηλη την παρουσία τους στην ελληνική δισκογραφία, τις Ρόζα Εσκενάζυ, Στέλλα Χασκίλ και Αμαλία Βάκα. Κοινό στοιχείο και συνδετικός κρίκος των τριών ερμηνευτριών η εβραϊκή τους καταγωγή, στοιχείο που αναδεικνύεται μέσω της φετινής διοργάνωσης με σκοπό το άνοιγμά της σε μια κατεύθυνση πέρα από σύνορα και εθνικότητες, με τη συμμετοχή του γνωστού ισραηλινού σχήματος Perach Adom, σε παρουσίαση-αφήγηση του γνωστού ηθοποιού Αλμπέρτο Εσκενάζυ. Στο πλαίσιο αυτό η 4η ημέρα του Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Ισραηλινής Πρεσβείας.

Η διοργάνωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ από φέτος το Φεστιβάλ είναι καταχωρημένο στο Ευρετήριο Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ festivalfinder.eu με υποψηφιότητα για διάκριση με EFFE LABEL.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019 

Έναρξη Φεστιβάλ & Θεατρική παράσταση
«Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» με τον Θανάση Παπαγεωργίου

H ζωή του βασανισμένου ποιητή, συνθέτη, μπουζουξή και τραγουδιστή, του μεγάλου ρεμπέτη, του
αριστοκράτη μάγκα που με το έργο του καθόρισε την πορεία του αστικού λαϊκού τραγουδιού, συμπυ-
κνώνεται μέσα στην εξομολόγηση – συνέντευξη που έδωσε το 1969, τρία χρόνια πριν τον θάνατό του. Όπως λέει ο ίδιος “Παίρνω το θάρρος να εκθέσω τα αμαρτήματά μου στον κόσμο. Σ’ έναν κόσμο που εγώ του τραγούδησα τις χαρές του, τις λύπες του, τα πλούτη του, τη φτώχεια του, την ορφάνια του, την ξενιτιά του. Αυτός ο κόσμος θέλω να γίνει ο εξομολόγος μου”.

Ωστόσο η εξομολόγησή του δεν αποτελεί απλά μια αφήγηση των γεγονότων της ζωής του αλλά μια,
εκπληκτικής καθαρότητας, θαρραλέα μαρτυρία της εποχής του.

Θέατρο Απόλλων
Ώρα έναρξης: 21:00
Τιμή εισιτηρίου: 10 & 12€

Συναυλία με την Λαϊκή Ορχήστρα Σύρου

Τμήμα της Λαϊκής Ορχήστρας Σύρου θα παρουσιάσει ολίγα από τα «πάθη» του ρεμπέτικου, τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη -μερικά από αυτά άγνωστα στο ευρύ κοινό αλλά και άλλων συνθετών, στα οποία έχει συμμετάσχει ο συριανός βάρδος.

Συμμετέχουν: Αθηνά Αναστασοπούλου (τραγούδι), Αντώνης Μαραγκός (μπουζούκι, τραγούδι), Δημήτρης Μαραγκός (ακκορντεόν, τραγούδι), Ζαννής Μαραγκός (κιθάρα, τραγούδι), Ηλίας Θεοδωρόπουλος (μπουζούκι, μπαγλαμά).

Οι Σειρήνες του Λυκαβηττού... στο λόφο της Άνω Σύρου
με τις Αθηνά Λαμπίρη και Χαρούλα Τσαλπαρά

Η Αθηνά και η Χαρούλα. Δυο μουσικοί και ερμηνεύτριες πετούν ανάμεσα στο σήμερα και το χτες
μιλώντας μια μουσική γλώσσα που μας έρχεται από πολύ παλιά. Με τα όργανα, τις φωνές τους και έντονα διασκευαστική διάθεση πειραματίζονται μεταξύ τους σε ένα μουσικό ταξίδι με άγνωστο προορισμό.

Πλ. Βελισσαρίου Φρέρη, Άνω Σύρος
Ώρα έναρξης 21:15
Είσοδος ελεύθερη

Τρίτη 2 Ιουλίου 2019 

Τοπικό 5μελές σχήμα «Λαϊκό Σεργιάνι»

Το τοπικό συγκρότημα «Λαικό σεργιάνι» θα παρουσιάσει τη μουσική θεματική ενότητα με τίτλο «Από τον Μάρκο στον Ζαμπέτα».

Το σχήμα αποτελούν οι: Πέτρος Καπέλλας και Σιδερής Δαρζέντας (μπουζούκια), Ισίδωρος Ρούσσος
(κιθάρα και τραγούδι), Πέτρος Βαρθαλίτης (ακορντεόν) και Δέσποινα Ραφαήλ (τραγούδι)

Πιάτσα Άνω Σύρου
Ώρα έναρξης 21:00
Είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019 

Ο Παναγιώτης Στεργίου με την ορχήστρα του

Ο Παναγιώτης Στεργίου θεωρείται από τους ομότεχνούς του, αλλά και τον κόσμο, ως ένας από τους πιο μεστούς δεξιοτέχνες του μπουζουκιού που αναδείχτηκαν τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. 

Όμως ο Παναγιώτης Στεργίου, πέρα από τα περίτεχνά παιξίματά του στην δισκογραφία και τις ζωντανές εμφανίσεις του, έχει υπογράψει και ο ίδιος τραγούδια που γνώρισαν πλατιά αποδοχή, ενώ έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους συνθέτες, ερμηνευτές και ερμηνεύτριες της λαϊκής μουσικής.

Στην εμφάνισή του για το 4ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, θα παρουσιάσει μαζί με την ορχήστρα του γνωστά τραγούδια της δεκαετίας του ’50, των Τσιτσάνη, Χιώτη, Ζαμπέτα, Καλδάρα κ.α. μεγάλων συνθετών.

Μαζί του οι: Δήμητρα Κωστάκη (τραγούδι), Χρήστος Μπέκας (μπουζούκι), Γιάννης Σαριανίδης (ακορντεόν), Θωμάς Στεργίου (τραγούδι), Γιάννης Καραμανιώλας (κόντρα μπάσο), Νίκος Καινούργιος (κιθάρα), Εύη Κανέλλου (κρουστά).

Πλατεία Φοίνικα
Ώρα έναρξης 21:00
Είσοδος ελεύθερη

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019 

Διάλεξη - σεμινάριο από τον σολίστα και δάσκαλο Παναγιώτη Στεργίου

Πινακοθήκη Κυκλάδων
Ώρα έναρξης 18:00
Είσοδος ελεύθερη

Ισραηλινό Σχήμα Perach Adom: 
Αφιέρωμα στις κορυφαίες εβραϊκής καταγωγής ερμηνεύτριες του ρεμπέτικου και παραδοσιακού τραγουδιού, Ρόζα Εσκενάζυ, Στέλλα Χασκίλ και Αμαλία Βάκα.

Το συγκρότημα Perach Adom ιδρύθηκε από τον Tomer Katz το 2001, απόφοιτο της Ακαδημίας Μουσικής και Χορού του Robin στην Ιερουσαλήμ. Η μπάντα περιλαμβάνει 6 μέλη, (έναν τραγουδιστή και 5 παίκτες οργάνων) και παίζει Ελληνική λαϊκή μουσική αλλά δημιουργεί και νέα πρωτότυπα κομμάτια σε εβραϊκή έκδοση υπό την επιρροή της Ελληνικής μουσικής. Η ονομασία «Perach Adom» σημαίνει «Κόκκινο Λουλούδι» για να δείξει την αγάπη (λουλούδι) και τον πόνο (κόκκινο) που περιλαμβάνει το Ρεμπέτικο. 

Η μουσική που γράφεται από τον Tomer Katz στην Ισραηλινή γλώσσα, δανείζεται στοιχεία από το ρεμπέτικο, θυμίζει Ελλάδα, ενώ έχει στοιχεία από τις απόψεις και το πνεύμα του Ισραήλ.

Αποτελείται από τους: Tomer Katz (μπουζούκι, τραγούδι), Maayan Tzafrir (τραγούδι), Idan Elmalam
(κιθάρα), Yishai Adar (κανονάκι), Liad Mor (μπάσο), Ivan Ceressnjes (κρουστά).

Παρουσίαση - Αφήγηση: Αλμπέρτο Εσκενάζυ

Έπαυλη Τσιροπινά
Ώρα έναρξης 21:00
Τιμή εισιτηρίου: 7€

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019 

Διάλεξη - σεμινάριο από τον σολίστα και δάσκαλο Παναγιώτη Στεργίου

Πινακοθήκη Κυκλάδων
Ώρα έναρξης 18:00
Είσοδος ελεύθερη


[ΑΚΥΡΩΣΗ] Τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου Λέσβου
Για το σχετικό δελτίο τύπου βλ. ΕΔΩ

Σάββατο 6 Ιουλίου 2019 

Το σχήμα του Λάκη Ορφανίδη

Ο δεξιοτέχνης του τρίχορδου μπουζουκιού και συνθέτης Λάκης Ορφανίδης και η γνωστή λαϊκή
ερμηνεύτρια Αιμιλία Γαλιάτσου, σε μια συναυλία που περιλαμβάνει κλασικά, γνωστά τραγούδια από τις αρχές του ρεμπέτικου έως τα «χρυσά» λαϊκά της δεκαετίας του ’60, αλλά και άγνωστα, αλιευμένα με πολύ μεράκι μέσα από το θησαυρό του λαϊκού μας πολιτισμού.

Δύο συνεργάτες, σπουδαίοι καλλιτέχνες που επιμένουν στον γνήσιο λαϊκό τρόπο μουσικής έκφρασης, έχουν χαρίσει σπουδαίες ερμηνείες στους μουσικούς χώρους που έχουν εμφανισθεί κατά καιρούς. 

Μαζί τους οι: Λουκάς Κωνσταντινίδης (κιθάρα), Θανάσης Σοφράς (κόντρα μπάσο), Γιάννης Παπάζογλου (2ο μπουζούκι, μπαγλαμάς), Δημήτρης Παπαδάμης (ακορντεόν).

Έπαυλη Τσιροπινά
Ώρα έναρξης 21:00
Τιμή εισιτηρίου: 5€


1-6 Ιουλίου 2019

Έκθεση Λαϊκών Μουσικών Οργάνων από επώνυμους Έλληνες οργανοποιούς

Λαμβάνουν μέρος με αλφαβητική σειρά:
Αδαμίδης Γιώργος, Γαζέτας Θεόφιλος, Γουλιέλμος Άδωνις, Δέλλιος Ανδρέας, Καρβούνης Γιάννης,
Κατσιφής Τάσος, Μαμάης Σπύρος, Παίσιος Νίκος, Παπανικολάου Παύλος, Στάμκος Παναγιώτης,
Σχοινάς Δημήτρης, Τσακιριάν Κάρολος, Τσουλόγιαννης Γιάννης, Φρονιμόπουλος Νίκος.

Έκθεση γραμμοφώνων και δίσκων, από την προσωπική συλλογή του κ. Κωνσταντίνου Μαγκόπουλου.

Αίθουσας Τέχνης “Γ. & Ε. Βάτη”
Ώρες λειτουργίας: 10:30–14:00 και 18:30-20:30


Tags: , , , , , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons