Το Ρεμπέτικο, Η Τέχνη της Ξερολιθιάς, Η Ξυλοναυπηγική σε έκθεση του ΥΠΠΟΑ στην Οδησσό


Το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Οδησσού πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει την έκθεση «Άυλα πολιτιστικά αγαθά της Ελλάδας» και να δώσει έτσι την ευκαιρία στους Έλληνες – και όχι μόνο – του εξωτερικού να περιηγηθούν στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

Με αφορμή και τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (18 Απριλίου 2019), η οποία καθιερώθηκε το 1982 από το ICOMOS (International Council on Monuments and Museums) και εγκρίθηκε το 1983 από την UNESCO, η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ με ιδιαίτερη χαρά συνεργάστηκε με το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Οδησσού για αυτή την έκθεση.

© Greek Ministry of Culture and Sports, 2016

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από 19/4 έως 17/5/2019 στην Οδησσό και θα περιλαμβάνει υλικό από 21 στοιχεία Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται  το ΡεμπέτικοΗ Τέχνη της ξερολιθιάς, η Ξυλοναυπηγική που εντάχθηκαν στον κατάλογο άυλων πολιτιστικών προϊόντων της UNESCO, κατοχυρωμένα ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Έθιμα, προφορικές παραδόσεις, χοροί, δρώμενα, μουσική, τραγούδια, κοινωνικές πρακτικές, αγροδιατροφικές παραδόσεις, παραδοσιακές τέχνες και τεχνικές, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας της Ελλάδας.

Οι επισκέπτες σε αυτή την έκθεση εκτός Ελλάδας, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το ρεμπέτικο καθώς επίσης και το πατριάρχη του ρεμπέτικου Μάρκου Βαμβακάρη! Μια μεγάλη τιμή για την πολιτιστική ιστορία της Σύρου που είναι η γενέτειρα του !

ξερολιθιές στην Απάνω Μεριά της Σύρου

Η έκθεση συνολικά θα περιλαμβάνει υλικό από 21 στοιχεία Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας:

περιοχή "Ταρσανάς" στην Ερμούπολη (1900)


Η φιλοσοφία της έκθεσης είναι η παρουσίαση στοιχείων εγγεγραμμένων:
– στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται
– σε Διεθνείς Καταλόγους που ορίζονται από τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, UNESCO
– 2003 (τα έξι πρώτα έχουν εγγραφεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας).

Στην έκθεση αυτή θα περιηγηθείτε από την Κέρκυρα ως τη Χίο και από την Ήπειρο ως την Κρήτη, από τις παραδόσεις αιώνων της ψαλτικής τέχνης ως τη συναρπαστική λαϊκή τέχνη του Καραγκιόζη. 

Σας καλούμε να ανακαλύψουμε μαζί την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, σε μια διαδρομή που δεν ολοκληρώνεται ποτέ.

Επίσημη ιστοσελίδα έκθεσης: http://hfcodessa.org
Επίσημη ιστοσελίδα ΥΠΠΟΑ: http://ayla.culture.gr
Tags: , , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons