"Αρχείο Κουνάδη", το πρώτο εικονικό μουσείο για το ρεμπέτικο τραγούδι


Ο Βαμβακάρης, από την πρώτη στιγμή, δεν έκρυψε τίποτα από τη ζωή του. "Δεν ήμουνα τίποτα εγώ", λέει, "οι μεγάλοι συνθέτες ήταν ο Τούντας και ο Σκαρβέλης". Ο Μάρκος για μένα, πρέπει να μπει στο ιερολόγιο του ελληνικού πολιτισμού. Δεν έγραψε τίποτα παραπάνω από τη ζωή του. Μόνο που η ζωή του Μάρκου ήταν η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. - Παναγιώτης Κουνάδης

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης "ΙΣΝ ΔΙΑΛΟΓΟΙ: Ιστορία του Ρεμπέτικου" στην πρώτη τους εξόρμηση στη Σύρο, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε και το έργο του ακάματου ερευνητή του ρεμπέτικου, Παναγιώτη Κουνάδη. Ο ίδιος το τελευταίο διάστημα, με την υποστήριξη του ΙΣΝ, εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη Εικονικού Μουσείου για το ρεμπέτικο. Το έργο υλοποιείται με την ερευνητική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο συμμετέχει με το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων που εδρεύει στη Σύρο.

Φωτογραφία από το Αρχείο Κουνάδη

Σύντομο Ιστορικό

Το Αρχείο Κουνάδη ιδρύθηκε το 1960 από τον μελετητή της Ελληνικής μουσικής Παναγιώτη Κουνάδη και αποτελεί το πλέον εμπεριστατωμένο Κέντρο Έρευνας & Μελέτης της Ελληνικής Δισκογραφίας των 78 στροφών. Έχει ως στόχο τη συλλογή, έρευνα, καταγραφή, μελέτη, διάσωση και διάδοση των τραγουδιών και της μουσικής των Ελλήνων, καθώς και οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας, και αποτελείται από σπάνιο υλικό που καταγράφει ποικιλοτρόπως και σε διαφορετικά πεδία την περίοδο 1900-1960 με κεντρικό άξονα τη μουσική.

Αυτή η εξαιρετική συλλογή αντικειμένων και τεκμηρίων εντάσσεται στο “Εικονικό Μουσείο του Αρχείου Κουνάδη” με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, προκειμένου να δημιουργήσει μία ολιστική ψηφιακή εμπειρία: εικονική περιήγηση, ψηφιακές ιστορίες, online εκπαιδευτικές εφαρμογές και παιχνίδια προσφέρονται στον επισκέπτη. Ταυτόχρονα, το “Εικονικό Μουσείο του Αρχείου Κουνάδη” προωθεί την έρευνα από ακαδημαϊκούς στην Ελλάδα και παγκοσμίως, χρησιμοποιώντας ανοιχτά δεδομένα και αναπτύσσοντας μια ‘state of the art’ ψηφιακή συλλογή με μεταδεδομένα και σημασιολογίες.

Το ψηφιακό περιεχόμενο του εικονικού μουσείου εκτείνεται σε όλο το εύρος των κατηγοριών των τεκμηρίων: παρτιτούρες και λιμπρέτα, δίσκοι 78 στρο-φών, συνεντεύξεις (απομαγνητοφωνήσεις, και mp3), φωτογραφίες, καρτ-ποσταλ, όργανα αναπαρα-γωγής ήχου, μουσικά όργανα.

Στόχος του Εικονικού Μουσείου

Ο πρωταρχικός στόχος του Εικονικού Μουσείου είναι η προώθηση των πλουσίων πολιτιστικών αγαθών του Αρχείου Κουνάδη σε ένα ευρύ κοινό, στοχεύοντας – κυρίως – στους ερευνητές, ακαδημαϊκούς και φοιτητές αλλά και ανεξάρτητους χρήστες που ενδιαφέρονται για την ελληνική ιστορία και τη μουσική.

Περιεχόμενα του Εικονικού Μουσείου

  • Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
  • Θεματική Εξερεύνηση
  • Ψηφιακές ιστορίες
  • Εικονικές Έκθέσεις
  • Παιχνίδια
  • Εκπαιδευτική Πύλη
Το Εικονικό Μουσείο "Αρχείο Κουνάδη" θα είναι προσβάσιμο στο κοινό στα τέλη Ιουνίου 2019, ενώ τα εγκαίνια του, το οποίο υλοποιήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα πραγματοποιηθούν το προσεχές φθινόπωρο. 

Θα ενημερώσουμε σύντομα για το πότε θα ανοίξει στο www.vmrebetiko.gr
Tags: , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons