Οι απόγονοι του ποιητή Γεωργίου Σουρή

Ο Νικόλαος Γιαννακόπουλος, δισέγγονος του ποιητή Γεωργίου Σουρή μπροστά στο πορτραίτο του ποιητή

Γράφει η Ελένη Χάρου-Κορωναίου

Επί σειράν ετών έψαχνα για τους απογόνους του Κυθηραϊκής καταγωγής ποιητή Γεωργίου Σουρή, του αγαπημένου του λαού μας, του σύγχρονου Αριστοφάνη με το γλυκόπικρο χιούμορ, που σατίρισε τόσο εύστοχα όλα τα ελαττώματα της φυλής μας και την κακοδαιμονία της Ελληνικής πολιτικής σκηνής. Οι προσπάθειές μου απέβησαν άκαρπες, μέχρι που ήρθε μια ευλογημένη στιγμή και μέσα από ένα διάλογο στο διαδίκτυο ανακάλυψα το δισέγγονό του κ. Νικόλαο Γιαννακόπουλο. Επικοινώνησα αμέσως μαζί του και με μεγάλη ευγένεια και προθυμία μου έδωσε τις σχετικές πληροφορίες.

Ο ποιητής, ως γνωστόν, με τη γυναίκα του Μαρία Κων/νίδου-Ροδοκανάκη απέκτησαν 5 παιδιά: Τον Κρίτωνα, την Έλλη, την Ηρώ, την Αλεξάνδρα και τη Μυρτώ. Από τα 5 παιδιά απογόνους άφησαν η Έλλη, η οποία έζησε στην Αγγλία παντρεμένη με τον Ανδρέα Μοσχονά και η Μυρτώ, η οποία έζησε στην Ελλάδα παντρεμένη με το Μακεδονομάχο Νικόλαο Δουμπιώτη, το γνωστό καπετάν «Αμύντα» από διακεκριμένη οικογένεια αγωνιστών της Χαλκιδικής. Η Μυρτώ απέκτησε 2 παιδιά, τον Ιωάννη που χάθηκε εθελοντής στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και την Ελισάβετ, η οποία με τον Γ. Γιαννακόπουλο απέκτησε το Νικόλαο και το Δημήτριο, δισέγγονα του ποιητή.

Ο Νικόλαος είναι ρέκτης αρχαιόφιλος και συνεργάστηκε με τους φίλους του, τον επίσης αρχαιόφιλο Άδωνι Κύρου και το ζεύγος των αρχαιολόγων Γιάννη και Έφης Σακελλαράκη στις ανασκαφές του 1992-1994 στα Κύθηρα, στον Άγιο Γιώργη στο βουνό, όπου έφεραν στο φως το ασύλητο Μινωικό ιερό κορυφής.

Φαίνεται ότι κάποιο μυστικό κάλεσμα έφερε τα βήματα του Νικόλαου στο νησί, από όπου ξεκίνησε ο Κυθήριος πρόγονός του, Χριστόφαλος Σουρής, ο πατέρας του ποιητή το 1845. Η οικογένεια του Νικόλαου ζει στην Ελλάδα. Ο ίδιος, έζησε έντονα όλη τη συγκίνηση της ανασκαφής στον Αγιο Γιώργη στο Βουνό και έχει κληρονομήσει το ποιητικό ταλέντο, τη σατιρική διάθεση και την ευστροφία του προπάππου του. Έχει γράψει συλλογές σατιρικών ποιημάτων, τα οποία δυστυχώς δεν έχουν εκδοθεί.

Τα δύο αδέλφια, Νικόλαος και Δημήτριος, έχουν 6 παιδιά και 8 εγγόνια. Του Δημητρίου τα παιδιά ζουν στο εξωτερικό. Ο Φίλιππος που ζει στη Σιένα, γνώρισε τα Κύθηρα μέσω του Νικολάου και τα επισκέπτεται τα καλοκαίρια. Μάλιστα αγόρασε και μια μικρή έκταση.

Αυτή με λίγα λόγια είναι η εξέλιξη της οικογένειας του ποιητή. Χάριτας οφείλω στο δισέγγονό του κ. Νικόλαο Γιαννακόπουλο, που μου έδωσε τις πληροφορίες και μου διέθεσε τις φωτογραφίες από το οικογενειακό του αρχείο.

O Μακεδονομάχος Νικόλαος Δουμπιώτης, ο γνωστός “καπετάν Αμύντας”
γαμπρός του ποιητή, σύγυγος της κόρης του Μυρτώς.
Οικογενειακή φωτογραφία με μέλη της οικογένειας του ποιητή στο Λουτράκι,
στο κτήμα του γαμπρού του Νικολάου Δουμπιώτη.

Πηγή: kythiraika.gr
Tags: ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons