Χιώτες μαθητές ερευνούν την μετακίνηση Χιωτών στην Ερμούπολη, μετά τη Σφαγή του 1822


Η Ιστορία... αλλιώς, με τη βοήθεια της καθηγήτριας του Newcastle, Β. Χιονίδου

H έρευνα της που εστιάζει σε θέματα ιστορίας της οικογένειας, μεταναστεύσεις και προφορική ιστορία και προσέγγισε, μεταξύ άλλων, και την μετακίνηση πληθυσμού από τη Χίο στην Ερμούπολη της Σύρου, μετά τη Σφαγή το 1822, οδήγησε την καθηγήτρια Ιστορίας στο Newcastle University, Βιολέτα Χιονίδου, στην Βιβλιοθήκη «Κοραής».

Σήμερα βρέθηκε πάλι εκεί, όχι για να μελετήσει τις πηγές, αλλά για να διδάξει με έναν διαφορετικό από τον συνηθισμένο τρόπο, 60 μαθητές της Γ’ τάξης των 1ου και 3ου Γυμνασίων πως μπορούν να κάνουν Προφορική Ιστορία ρωτώντας τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους για τις τυχόν μεταναστευτικές τους κινήσεις καθώς και γι’ αυτές των προγόνων τους, για τους λόγους που μετακινήθηκαν αλλά και τους λόγους που επέστρεψαν στην Χίο.

Η κα Χιονίδου, στα πλαίσια της έρευνάς της έχει δημιουργήσει ήδη μια βάση δεδομένων για τον μετακινούμενο πληθυσμό στην Ερμούπολη και αύριο οι μαθητές που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη βιωματική δράση θα καθοδηγηθούν στο πως να χρησιμοποιήσουν τη βάση ώστε να ανιχνεύσουν την Χιακή παρουσία στην Ερμούπολη.

Όπως είπε στην «Α» ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης «Κοραής» και καθηγητής στο 3ο Γυμνάσιο, Κώστας Μερούσης, «τα παιδιά, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καταλαβαίνουν ότι η ιστορία μας δεν είναι μόνο πόλεμος και μάχες αλλά και η καθημερινή ζωή των ανθρώπων, ο πολιτισμός, οι επιρροές, οι δράσεις μεταξύ των τόπων και των λαών και αυτό το διαδραστικό μάθημα τα κάνει να βλέπουν ότι η ιστορία δεν είναι μόνο το σχολικό βιβλίο που το διαβάζω για να πάω να γράψω εξετάσεις.»

Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη καθηγήτρια έχει μελετήσει και τις μετακινήσεις κατά την περίοδο της Κατοχής στο νησί μας.

Στην τηλεόραση της "Αλήθειας" μας ενημερώνει ο πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της βιβλιοθήκης Κοραή, Κώστας Μερούσης.

Πηγή: alithia.gr
Tags:

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons