18η Ανοιχτή Συνέλευση για το Γεωπάρκο Σύρου & το Θαλάσσιο Πάρκο Γυάρου18η ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
για το ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΣΥΡΟΥ και το ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΓΥΑΡΟΥ
την Τετάρτη 20 Μαρτίου μετά τις 6.30 μ.μ.
στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στην Ερμούπολη

ΘΕΜΑΤΑ

1.ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ NATURA ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Natura Κυκλάδων (Πρόεδρος: Κώστας Βασιλάκης), ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή τις εργασίες του παίρνοντας την πρώτη ομόφωνη απόφασή του για την μη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα μικρά νησιά και στις ερημονησίδες των Κυκλάδων που κατοικούνται από σημαντικούς πληθυσμούς πουλιών και ζώων. Επίσης αποφασίστηκε η πρώτη δράση του να είναι η ανάδειξη και συντήρηση μονοπατιών της Σύρου με παράλληλη πρόταση συνεργασίας προς το Δήμο Ερμούπολης, την Περιφέρεια, την ΚοινΣΕπ «Απάνω Μεριά» και εθελοντές από διάφορες οργανώσεις. Για τον λόγο αυτό θα χρειαστεί και η συνδρομή τοπικών φορέων ώστε να εξασφαλιστεί η φιλοξενία και η διατροφή των εθελοντών.

2. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Δημιουργήθηκε από τον Δήμο η Επιτροπή Παρακολούθησης Έργου για τον συντονισμό του Χρηματοδοτικού Προγράμματος για το Γεωπάρκο (Μουσείο-Μονοπάτια), η οποία κατέθεσε ήδη την πρότασή της στον Δήμο.

3.ΚΕΝΤΡΟ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ

Η πρόταση του Δήμου Ερμούπολης προς το Υπουργείο Παιδείας έχει τεθεί υπόψη του Υπουργού και αναμένουμε την απόφαση. Από την πλευρά του Δήμου σε επικοινωνία με το Υπουργείο είναι η αντιδήμαρχος Θωμαή Μενδρινού.

4.ΚΟΙΝΣΕΠ

Ενημέρωση για την έδρα της ΚοινΣΕπ.

Ενημέρωση για τη λειτουργία της μονάδας ανακύκλωσης πλαστικού και τη χρηματοδότηση από το CPF (Cyclades Preservation Fund)

Ο Νίκος Βακόνδιος ως υπεύθυνος συνεργάτης της ΚοινΣΕπ θα ενημερώσει τη Συνέλευση σχετικά με τα Σεμινάρια Επιχειρηματικότητας που οργανώνει το WWF- Impact Ventures για τους νέους και που αφορούν άμεσα το Γεωπάρκο Σύρου και τη σύνδεσή του με το θαλάσσιο Πάρκο Γυάρου και την πρόταση που κατέθεσε η ΚοινΣΕπ.
(Συνεργάτες στην πρόταση που έχει κατατεθεί από την ΚοινΣΕπ είναι ομάδες και πρόσωπα που ασχολούνται με το θαλάσσιο και τον περιπατητικό τουρισμό από τη Σύρο, Τήνο, Άνδρο, Κέα).

Επίσης θα γίνει ενημέρωση σχετικά με την επιχορήγηση του Υπουργείου και άλλους τρόπους χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων της ΚοινΣΕπ.

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ Αντικείμενο και Τομείς εργασίας

5. ΣΥΝΕΔΡΙΟ και ΕΚΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΔΕΪΤΗ

Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη που αφορά τη Σύρο: Στις αρχές Ιουνίου θα γίνει στην Αθήνα συνέδριο για τον ιαδεΐτη, σπάνιο πέτρωμα που υπάρχει στη Σύρο και από το οποίο κατασκευάζονταν κατά τους προϊστορικούς χρόνους (εποχή του χαλκού) εργαλεία, κάποια από τα οποία βρέθηκαν στον ευρύτερο ευρασιατικό χώρο. Μετά το τέλος του συνεδρίου οι σύνεδροι θα έρθουν στη Σύρο για επιτόπιες επισκέψεις στις περιοχές όπου υπήρχαν τα λατομεία ιαδεΐτη. Στο συνέδριο συμμετέχει ο «δικός μας» Ελβετός γεωλόγος Μάρτιν Ένγκι.


--------------

Διαβάστε επίσης:
Πελέκεις 8.500 χρόνων από ίασπη, από την Σύρο, βρέθηκαν στο Çukuriçi Höyük της Ανατολίας!
Tags: , , , , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons