Παράσταση Θεάτρου Φόρουμ & Εργαστήριο Πολλαπλασιασμού Ακτιβιστικών Ομάδων

Η Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου "Boalitaria" σας προσκαλεί στο εργαστήριο Θεάτρου του Καταπιεσμένου που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Βαρδακείου Σχολής στην Ερμούπολη, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Φλεβάρη 2019.

Το Θέατρο του Καταπιεσμένου

Το ΘτΚ δημιουργήθηκε στη Βραζιλία, τη δεκαετία του 1960, από τον σκηνοθέτη και θεωρητικό του θεάτρου, Augusto Boal. Οι ρίζες αυτής της θεατρικής μεθόδου βρίσκονται στις ιδέες του Βραζιλιάνου παιδαγωγού Paulo Freire και την Αγωγή του Καταπιεσμένου. Το ΘτΚ ανοίγει διάλογο με τους θεατές, προκρίνοντας έναν δρώντα θεατή έναντί του παθητικού. Απεικονίζεται σαν ένα δέντρο, του οποίου τον κορμό αποτελούν το Θέατρο Εικόνα και το Θέατρο Φόρουμ και στην πορεία οι τεχνικές του διακλαδίζονται στο Αόρατο Θέατρο, το Θέατρο Εφημερίδα, το Νομοθετικό Θέατρο και το Ουράνιο Τόξο των Επιθυμιών.

Η ομάδα μας έχει ασχοληθεί ως τώρα περισσότερο με το Θέατρο Φόρουμ, μια θεατρική τεχνική που εμπεριέχει το διάλογο σαν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας της. Έναν διάλογο, όμως, όχι με διαχωρισμένους ρόλους ηθοποιού και θεατή που μιλά από την ασφάλεια της καρέκλας του, αλλά που εκτυλίσσεται επί σκηνής. Το Θέατρο Φόρουμ είναι μια παράσταση, στο πρώτο μέρος της οποίας παρουσιάζεται μια σκηνή καταπίεσης (σκηνή πρότυπο - model), ενώ στο δεύτερο μέρος της, οι θεατές –ηθοποιοί (spect-actors) καλούνται να αντικαταστήσουν τον καταπιεσμένο χαρακτήρα (πρωταγωνιστής/στρια) και να δοκιμάσουν τις δικές τους ιδέες και στρατηγικές επί σκηνής, ώστε να αρθεί η καταπίεση. Το ΘτΚ επιχειρεί να προσφέρει σε όλους και όλες τα μέσα για να αναλύσουν το παρελθόν τους, να κάνουν συνειδητή την επιλογή της θέσης τους στο παρόν και να οραματιστούν το μέλλον σαν μια πραγματικότητα που δομείται ως αποτέλεσμα των δικών τους πράξεων.

Όσες και όσοι συμμετέχουμε στην ομάδα θεωρούμε το ΘτΚ ως έναν αποτελεσματικό τρόπο κοινωνικής και πολιτικής παρέμβασης που αναδεικνύει τις κοινές καταπιέσεις μας μέσα στο υπάρχον σύστημα, και δημιουργεί τον χώρο για εύρεση συλλογικών λύσεων από τους ίδιους/ες τους/τις καταπιεσμένους/ες με τη βοήθεια θεατρικών εργαλείων. Αναπόσπαστο κομμάτι της πρακτικής των ομάδων είναι και η διαρκής διάδοση της μεθόδου.

Το εργαστήριο

Το εργαστήριο αυτό, εναρμονισμένο στον μη εμπορευματικό χαρακτήρα των ομάδων, προσφέρεται χωρίς αμοιβή και απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε όσες/όσους σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το ΘτΚ ακτιβιστικά. Διευκρινίζεται ότι η εν λόγω εκπαίδευση δεν απευθύνεται σε όσους/όσες επιθυμούν να εντρυφήσουν στη μέθοδο επαγγελματικά ή σε επαγγελματίες που αποβλέπουν στην αξιοποίησή της έναντι αμοιβής. Στις περιπτώσεις αυτές, οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να απευθυνθούν σε άλλους φορείς.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως πρότερης εμπειρίας στο θέατρο ή στο θέατρο του καταπιεσμένου. Επιθυμητός στόχος του εργαστηρίου είναι τα άτομα που θα συμμετάσχουν να έρθουν σε μεγαλύτερη επαφή με το Θέατρο του Καταπιεσμένου και, εφόσον υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον, να δημιουργήσουν μια ομάδα ΘτΚ στη Σύρο.

Άλλωστε, και η δική μας ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου "Boalitaria" δημιουργήθηκε μετά από αντίστοιχο εργαστήριο.

Είναι επιθυμητή η παρακολούθηση ολόκληρου του εργαστηρίου από τα άτομα που θα δηλώσουν συμμετοχή.

Ημερομηνίες: Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Φλεβάρη 2019 | 11 π.μ. - 7 μ.μ.
Χώρος διεξαγωγής: Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης (πίσω από το Θέατρο Απόλλων)

Για τον προγραμματισμό του εργαστηρίου, είναι χρήσιμο να γίνουν οι δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Πέμπτη 7 Φλεβάρη συμπληρώνοντας την εξής φόρμα: https://bit.ly/2Sn2b46

Διευκρινήσεις, απορίες κλπ στο e-mail sergio17gr@yahoo.gr και στο τηλ. 6970807092.

Σας περιμένουμε με χαρά.


Boalitaria, Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου
Επίσημη Ιστοσελίδα: boalitaria.wordpress.com
Tags: , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons