ΣΙΝΕΜΑ: 1900 (A' Μέρος) | Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Αυτή τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019 στις 19:00 θα προβληθεί το 1ο μέρος της ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι «1900»

Οι προβολές της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου πραγματοποιούνται στο Κτίριο Κορνηλάκη (απέναντι από το Κλειστό Γυμναστήριο Ερμούπολης).

Σας περιμένουμε

Από τη Βιβλιοθήκη
Παρασκευή Κοντού1900 (Novecento) | Ώρα 19:00

1976 | Έγχρ. | Διάρκεια: 160'
Ιταλική ταινία, σκηνοθεσία Μ.Μπερτολούτσι με τους: Ρόμπερτ ντε Νίρο, Μπ.Λάνγκαστερ, Ντ.Σάδερλαντ, Α.ντεπαρντιέ, Ντ.Σαντά

Δύο οικογένειες είναι το φόντο σε ολόκληρη την ιστορία: η Berlinghieri (που αντιπροσωπεύεται από τον νεαρό Alfredo), γαιοκτήμονες και η Daccò (που εκπροσωπούνται από τον Olmo), μια οικογένεια εργατών γης που δουλεύουν στα χωράφια της πρώτης. Ο Olmo και ο Alfredo γεννιούνται την ίδια μέρα και, από τότε, η ζωή τους θα είναι πάντα συνδεδεμένη.

Η ταινία κινείται πάνω σε δύο βασικούς άξονες: τα πρώτα τμήματα από το 1901 – έτος έναρξης της «αφήγησης» – μέχρι το τέλος του 1ου μέρους, δηλαδή, μέχρι την έλευση του φασισμού. Το 2ο μέρος αντίθετα τρέχει αφηγηματικά μια 20ετία φτάνοντας ως την Απελευθέρωση.

Το "1900" έχει ως στόχο να "παγιδεύσει" το ιστορικό γίγνεσθαι και να αφηγηθεί την γέννηση των σοσιαλιστικών ιδεών και της επαναστατικής ουτοπίας, από τις αρχές του αιώνα μέχρι και την πτώση του φασισμού. Σ 'αυτήν την αγροτική saga η προβληματική του διχασμού του εγώ και του σχήματος πατέρας-γιος, επανέρχεται μέσα από την σχέση γαιοκτήμονα-εργάτη γης, ανάμεσα στους δύο κεντρικούς ήρωες, (Ρόμπερτ ντε Νίρο-Ζεράρ Ντεπαρτιέ), οι οποίοι κινούνται στην ιστορική διαδικασία από διαφορετικές οπτικές (ταξικές) γωνίες, παραμένοντας ωστόσο οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ο Μπερτολούτσι επιδιώκει να συλλάβει μ' αυτό το πεντάωρο affresco, ορχηστρικά χορογραφημένο, την Διαλεκτική ανάμεσα στο άτομο και στην Ιστορία, να συνδέσει τον εσωτερικό κόσμο των ηρώων με τα ιστορικά τοπία και να αποτίσει ένα φόρο τιμής στην αγροτική κουλτούρα της γενέθλιας γης. Με δεδηλωμένη την αριστερή του τοποθέτηση, δηλώνει: "πρόθεσή μου ήταν να κινηθώ πέρα από τα όρια της μυθοπλασίας και του ντοκιμαντέρ και να αναπαραστήσω με ποιητικούς όρους μια ιδεολογία".

www.cinephilia.gr/index.php/prosopa/europa/413-bernardo-bertolucciTags: , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons