ΒΙΒΛΙΟ: Το γλωσσικό ιδίωμα της Ερμούπολης Σύρου | Νικόλαος Λειβαδάρας

Επανεκδόθηκε μετά από 13 χρόνια, με πολλές νέες προσθήκες, το βιβλίο του Νικόλαου Λειβαδάρα, "Το γλωσσικό ιδίωμα της Ερμούπολης Σύρου".


Από την εισαγωγή του βιβλίου:

Λίγο μετά την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 καταφθάνουν και οι πρώτοι πρόσφυγες στο νησί της Σύρας, Κυδωνιείς (Αϊβαλιώτες), Μοσχονησιώτες, Σμυρναίοι, Χιώτες, Ψαριανοί, Κασιώτες, Στερεοελλαδίτες κλπ. Οι κατατρεγμένοι αυ-τοί πρόσφυγες δημιουργούν στις αρχές του 19ου αιώνα μια νέα πόλη, την Ερμούπολη. Μαζί τους έφεραν τα ήθη, τα έθιμα τους και τη ντοπιολαλιά τους,τους ιδιωματισμούς του τόπου τους.

Οι επόμενες γενιές, κράμα αυτών των προσφύγων, στην καθημερινή ομιλία τους χρησιμοποιούσαν όλο αυτό το πλήθος των λέξεων και φράσεων, που είχαν φτάσει από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Τα χρόνια όμως περνούν και η φθορά του χρόνου αγγίζει και τους Ερ-μουπολίτικους ιδιωματισμούς. 
Οι τελευταίες γενιές γνωρίζουν πολύ λιγότερους και σιγά-σιγά τείνουν να εξαφανιστούν. Αυτούς τους ιδιωματισμούς θέλησα να καταγράψω πριν περάσουν στη λήθη.

Ήταν μια επίπονη εργασία, που ξεκίνησε το 1996 και κράτησε περίπου εννιά χρόνια για να καταγραφεί το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ιδιωματισμών, 2.000 λέξεις - φράσεις και εκδόθηκε το 2005.

Η δεύτερη έκδοση συμπληρώθηκε και ολοκληρώθηκε με καταγεγραμμένες περίπου 3.000 λέξεις - φράσεις.

Δόθηκε η ετυμολογία των λέξεων για να γνωρίσουμε την ιστορία τους, τις εξελικτικές φάσεις της γλώσσας μας και ερμηνεύτηκαν σημασιολογικά οι ιδιωματισμοί όπως αποδίδονταν στην Ερμούπολη.

Ο λεξιλογικός θησαυρός του τόπου μας αποτελεί παρακαταθήκη μνήμης, ιστορίας και πολιτισμού.

Δρ. Νικόλαος Εμμ. Λειβαδάρας
Ιατρός Αναισθησιολόγος
Tags:

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons