Τρεις σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Σύρο

Οι μπαταρίες του Enfield 8000 / Φωτογραφία: 4 Τροχοί

Το νησί στο οποίο παράχθηκε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα, το Enfield 8000, σύντομα θα αποκτήσει τρεις σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, μετά από αίτημα του ΔΕΔΔΗΕ.  Το Enfield 8000, παρουσιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '70, 40 χρόνια προτού ανακαλύψει η αυτοκινητοβιομηχανία τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης. Σαράντα χρόνια πριν η αυτοκινητοβιομηχανία ανακαλύψει τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης, το πρώτο σύγχρονο ηλεκτρικό αυτοκίνητο κατασκευάστηκε στην καρδιά του Αιγαίου!

Οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, στόχο έχουν τη βελτίωση των οδικών μεταφορών, τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και της ηχορύπανσης, που αποτελούν πολύτιμα χαρακτηριστικά της ηλεκτροκίνησης και που ιδιαίτερα στη νησιωτική χώρα συντελούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Η μικρότερη ενεργειακή αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων εν συγκρίσει με την αντίστοιχη των συμβατικών, δεν αποτελεί τροχοπέδη στα νησιά, λόγω των περιορισμένων αποστάσεων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ (Δ/νση Περιφέρειας Νησιών) στα πλαίσια της Ανάπτυξης Δικτύου Σταθμών Ηλεκτρικών Οχημάτων στα Νησιά, με έγγραφο του προς το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης αιτήθηκε την ανάπτυξη και χωροθέτηση δικτύου έως 3 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων Mode 3, με ικανότητα ταυτόχρονης φόρτισης δύο οχημάτων έκαστος (2x22kW), βάσει των παρακάτω προϋποθέσεων:

- Ικανός χώρος στάθμευσης 2 αυτοκινήτων σύνολο περίπου 30 τ.μ.
- Εύκολη πρόσβαση σε οχήματα
- Ικανοποιητική στάθμη σήματος κινητής τηλεφωνίας
- Ύπαρξη δικτύου χαμηλής τάσης

Η ενεργός συμμετοχή του ΔΕΔΔΗΕ στην ανάπτυξη δημόσιων υποδομών φόρτισης είναι καθοριστική για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, η οποία είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης στην χώρα, περιορίζοντας έτσι την ανασφάλεια των χρηστών όσον αφορά στην αυτονομία μετακίνησης. Για το σκοπό αυτό, ο ΔΕΔΔΗΕ προτίθεται να εγκαταστήσει δημόσιες υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε δημόσιους χώρους ακολουθώντας το DSO model της Eurelectric με την σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Μετά από αυτοψία στα σημεία που πρότειναν με τις αποφάσεις τους τα τοπικά συλλογικά όργανα (Δημοτικές Κοινότητες και Τοπικά Συμβούλια Κοινοτήτων) της ν.Σύρου και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΥΑΣ, Λιμενικό Ταμείο Σύρου) προέκυψαν, λόγω των άνω προϋποθέσεων, τα παρακάτω διαθέσιμα σημεία σε 2 Δημοτικές Κοινότητες:

1. Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης
- Θέση Δόξα
- Θέση Καρνάγιο (αρμοδιότητα Λιμενικού Ταμείου Σύρου)

2. Δημοτική Κοινότητα Βάρης
- Χώρος Αφαλάτωσης (σύμφωνη γνώμη της ΔΕΥΑΣ)

Ο χώρος που θα τοποθετηθεί ο κάθε σταθμός φόρτισης θα πρέπει να διαθέτει κατάλληλη -οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση (διαγράμμιση - πινακίδα) για ηλεκτρικά οχήματα, σύμφωνα με προδιαγραφές οι οποίες θα καθοριστούν σε επόμενο στάδιο.

Τα σχετικά έργα προγραμματίζεται να ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος έτους και να ολοκληρωθούν περί το τέλος του επομένου.

το σημείο φόρτισης του Enfield 8000 / Φωτογραφία: 4 Τροχοί

Το βίντεο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Μιχάλη Σταυρόπουλου για το Enfield με τίτλο "A TALE OF TWO ISLES".


Tags: ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons