Τελετή Λήξης Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018


Η πανηγυρική λήξη του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 (ΕΕΠΚ 2018) για την Ελλάδα, η Χάρτα για την προστασία των μνημείων βυζαντινής κληρονομιάς και η μουσική Μνήμη

Το 2018, η Ευρώπη γιόρτασε την κληρονομιά της και τους τρόπους με τους οποίους η πολιτιστική ποικιλομορφία της αποτελεί τον μεγαλύτερο πλούτο της και συγκροτεί την βασικό χαρακτηριστικό της ευρωπαϊκής ταυτότητας που ενισχύει την ένωση των κρατών μελών της. Στις 2 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα γιορτάζει τη λήξη του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 μέσα σ' ένα μνημείο όπου βρήκαν στέγη θρησκείες και πολιτισμοί που πέρασαν, μέσα στους αιώνες, από τη Θεσσαλονίκη: τη Ροτόντα.

Η τελετή λήξης επελέγη από την Ελληνική Πολιτεία να γιορταστεί με ένα εμβληματικό γεγονός: την έγκριση της Χάρτας της Θεσσαλονίκης, δηλαδή της Χάρτας για την προστασία των μνημείων βυζαντινής κληρονομιάς, που θα είναι το προϊόν διαβούλευσης 23 κρατών τα οποία μετέχουν στην Συνδιάσκεψη "Βυζαντινά Μνημεία και Πολιτιστική Κληρονομιά IV την οποία διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη από τις 30 Νοεμβρίου ως τις 2 Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Στην Ροτόντα, μαζί με την Ελλάδα γιόρτασαν και οι 22 άλλες χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου που είχαν εγκρίνει τη "Χάρτα της Θεσσαλονίκης".

Μια σπουδαία πρωτοβουλία του ΕΚΒΜΜ που θέτει στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος τα βυζαντινά μνημεία και αναδεικνύει την Ελλάδα ως βασικό πόλο στην ανάπτυξη περιφερειακών διακρατικών συνεργειών για την μελέτη, ανάδειξη και προστασία των μνημείων της βυζαντινής κληρονομιάς.

Η ευρωπαϊκή διάσταση και σημασία του εγχειρήματος τονίστηκε με την συμπερίληψή της ως εμβληματικής δράσης στο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2018.

Το διακεκριμένο σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio οδήγησε τους παρευρισκόμενους σ' ένα συναρπαστικό ταξίδι που ξεκίνησε απ' την παραδοσιακή μουσική των Βαλκανίων, πέρασε απ' τη μεσαιωνική Ευρώπη, στάθηκε στη Σεφαραδίτικη παράδοση, την τόσο οικεία στη Θεσσαλονίκη του παρελθόντος, επισκέφθηκε την Αρμενία, διέσχισε τις Αραβικές χώρες, κι επέτρεψε στη μουσική Μνήμη να ενώσει τη Μεσόγειο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τα μνημεία ενώνουν και πάλι όλες αυτές τις χώρες με κοινούς στόχους, με αφορμή τη "Χάρτα".

Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή στο κοινό, με περιορισμένες θέσεις για το κοινό οι οποίες θα διατέθηκαν με βάση τη χρονική προτεραιότητα κράτησης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ). Η είσοδος στον χώρο δεν επιτρεπόταν σε όσους δεν είχαν κάνει προεγγραφή.


Την τελετή λήξης του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 με την έγκριση της Χάρτας της Θεσσαλονίκης χαιρέτισαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης και η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το ΕΚΒΜΜ με τη στήριξη της Ομάδας Συντονισμού για το ΕΕΠΚ 2018 για την Ελλάδα, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και τη χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ.

Χρηματοδότηση Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού
Συμπράττουν: Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού,
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς,
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού,
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης,
Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO,
2018 EUROPEAN YEAR OF CULTURAL HERITAGE
Χορηγός αερομεταφορών AEGEAN

Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons