ΣΙΝΕΜΑ: Πατέρας Αφέντης | Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 στις 19:30, ξεκινάμε έναν κύκλο προβολών αφιερωμένες στους αδελφούς Ταβιάνι

Οι προβολές της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου πραγματοποιούνται στο Κτίριο Κορνηλάκη (απέναντι από το Κλειστό Γυμναστήριο Ερμούπολης).

Σας περιμένουμε!

Από τη Βιβλιοθήκη
Παρασκευή Κοντού

Πατέρας Αφέντης (Padre padrone) | 19:30

Η αληθινή ιστορία του γλωσσολόγου, συγγραφέα και ποιητή Γκαβίνο Λέντα, από τα σκληρά παιδικά του χρόνια ως βοσκού στα βουνά της Σαρδηνίας μέχρι την οριστική ρήξη με το δυνάστη πατέρα του και το ξεκίνημα μιας νέας ζωής.

Χρυσός Φοίνικας και βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών (FIPRESCI) στο Φεστιβάλ Καννών.

Στο πολιτικό σύμπαν των Ταβιάνι, η ιστορία του Λέντα και η απόδρασή του από τη σκιά του πατέρα και την ανέχεια δεν αποτελεί απλά μια τυπική καταγραφή της ενηλικίωσης με φόντο ένα βουκολικό φολκλόρ, αλλά μια πολυεπίπεδη αλληγορία που ξεκινά από τη μυθική Οιδιπόδεια πάλη πατέρα – γιου και απλώνεται στην αρχετυπική όσο και δυσεπίλυτη σύγκρουση ανάμεσα στο παλιό και στο καινούργιο, ανάμεσα στη βία της εξουσίας και τη λυτρωτική δύναμη της γλώσσας – και της Τέχνης, τελικά. Συγκρούσεις, βέβαια, που κλείνουν τα μάτια στο σχήμα άσπρο/μαύρο, καθώς κουβαλούν το αυθεντικό τους τραγικό βάρος και δεν προσφέρονται για μια απλουστευτική δραματοποίηση, πόσο μάλλον μελοδραματική.

Την ίδια στιγμή, άλλωστε, ο «Πατέρας Αφέντης» συνιστά μια σχεδόν ντοκιμαντερίστικη καταγραφή της ζωής στη φτωχή Σαρδηνία της μεταπολεμικής περιόδου, της αθρόας μετανάστευσης στη Γερμανία, αλλά και της χαμένης εφηβείας για τα παιδιά που μεγαλώνουν απομονωμένα, χωρίς σχεδόν καν να μιλούν, και γνωρίζουν την επαφή μόνο μέσα από κτηνοβασίες. Κι όμως, όσο και αν η κάμερα επιλέγει να μείνει (συνήθως) ένας μακρινός αποστασιοποιημένος παρατηρητής, η ποίηση και η υπέρβαση των Ταβιάνι τρυπώνουν απρόσμενα (κάποτε με μια κανάτα με γάλα που μετατρέπεται, εξαιτίας της παγωνιάς, σε παγωτό ή μέσα από τη φανταστική μουσική που ακούει ο μικρός Γκαβίνο), δίνοντας σε αυτήν τη σκληρή ταινία τα φτερά για ν’ απογειωθεί σε κάτι παραπάνω από μια απλά ρεαλιστική καταγραφή. Και είναι ίσως αυτές οι πινελιές που τριάντα πέντε χρόνια αργότερα διατηρούν τη φρεσκάδα και τη δύναμη της στο ακέραιο.

http://freecinema.gr/movies/padre-padrone/


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Ιταλία, 1977, Εγχρωμο
Παραγωγή: Τζουλιάνι Τζ. Ντε Νέγκρι
Σκηνοθεσία: Πάολο Ταβιάνι, Βιτόριο Ταβιάνι
Σενάριο: Πάολο Ταβιάνι, Βιτόριο Ταβιάνι
Φωτογραφία: Μάριο Μασίνι
Μοντάζ: Ρομπέρτο Περπινιάνι
Μουσική: Εγκίστο Μάκι
Πρωταγωνιστούν: Ομερο Αντονούτι, Σαβέριο Μαρκόνι, Μαρτσέλα Μικελάντζελι, Φαμπρίτσιο Φόρτε, Μαρίνο Σένα, Στάνκο Μολνάρ, Νάνι Μορέτι
Διάρκεια: 113 λεπτά
Διανομή: Ama FilmsTags: , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons