Εορτασμός 150 χρόνων από την ίδρυση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας

Στο πλαίσιο του χριστουγεννιάτικου πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, «Χριστούγεννα στη Σύρο 2018» και με αφορμή τον εορτασμό των 150 ετών από την ίδρυση της Φιλαρμονικής, πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

• H Θεατρική Ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου (ΤΜΣΠΣ), σε συνεργασία με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, παρουσιάζουν τη Μουσική Θεατρική Παράσταση "Δεν Μεγάλωσες Ποτέ”, την ιστορία του J.M.Barrie, ενός συγγραφέα της Αγγλίας στην δεκαετία του 1900, ο οποίος μέσα από τα καθημερινά του βιώματα και την δίκη του προσωπική ζωή κατάφερε να γράψει την ιστορία του Πίτερ Παν και να εμπνεύσει ολόκληρο τον περίγυρο του με αυτήν. Διότι αν το πιστέψεις, όλα είναι δυνατά!

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:30, 
Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 21:00.
Είσοδος Δωρεάν

• Εκδήλωση στις 21 Ιανουαρίου 2019 στις 19:30, στο Θέατρο Απόλλων, με σκοπό την παρουσίαση της ιστορικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης στους μαθητές των σχολείων του νησιού μας σε μια ενημέρωση του τρόπου λειτουργίας της Φιλαρμονικής με τη μάθηση πνευστών και κρουστών οργάνων, την εξέλιξη των μαθητών στην μπαντίνα και στην ορχήστρα, το ρεπερτόριο και το ρόλο της στο νησί τα τελευταία 150 χρόνια, με στόχο να μάθουν την ιστορία της αλλά και να ενταχθούν μελλοντικά σε αυτήν.

Είσοδος Δωρεάν

Γραφείο Επικοινωνίας Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Λίγα λόγια για την ιστορία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας:

Θέλοντας να προωθήσει και να επεκτείνει την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου το 1869 ο Δήμος Σύρου αποφασίζει να ιδρύσει τη Φιλαρμονική Δημοτική Εταιρεία Ερμουπόλεως με τον δάσκαλο εκείνης της εποχής Δελφίνο Σπινέλη. Η προσπάθεια, όμως, αυτή δεν ολοκληρώνεται με επιτυχία και η φιλαρμονική διαλύεται γύρω στο 1872. Το 1880, η Σχολή Απόρων Παίδων αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τη μουσική παιδεία του τόπου με τη δημιουργία ενός μουσικού τμήματος το οποίο ηγείται για ακόμη μια φορά ο Δελφίνος Σπινέλης, αλλά και ο Παν. Λοβέρδος χωρίς, όμως, καμία ιδιαίτερη επιτυχία. Τελικά η μουσική παιδεία γνωρίζει άνθιση το 1894 με την ίδρυση των Φιλόμουσων Σύρου από φιλόμουσους Ερμουπολίτες με στόχο τη διδασκαλία της ωδικής και οργανικής μουσικής, αλλά και την ίδρυση μιας φιλαρμονικής μπάντας. Η Φιλαρμονική διευθύνεται από μεγάλους μουσικούς της εποχής, όπως ο Αντώνιος Μπιφέρνο, ο Αλβέρτος Ανδλοβιτζ, ο Ουμβέρτος Πέργολας και άλλοι και γίνεται γνωστή για τις υπαίθριες συναυλίες που οργανώνει στην Ερμούπολη, αλλά και τη συμμετοχή της σε πανελλήνιες εκδηλώσεις.
Tags: , , , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons