Ποια είναι η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων


Η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ) ιδρύθηκε και λειτουργεί με βάση την υπ΄αριθμ. 262844/18408/13772/689/04.06.2018 (ΦΕΚ Β΄ 2085/07.06.2018) υπουργική απόφαση και έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των πνευματικών δικαιωμάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της ΑΕΠΙ Α.Ε., της οποίας η άδεια ανακλήθηκε με την υπ΄αριθμ. 224747/4952/15.05.2018 (ΦΕΚ Β΄ 1767/17.5.2018) υπουργική απόφαση.

Η ΕΥΕΔ λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων, με χρονική διάρκεια έως δύο έτη.

Σκοπός της ΕΥΕΔ είναι να δημιουργήσει και να διασφαλίσει άμεσα συνθήκες ομαλής αδειοδότησης και είσπραξης δικαιωμάτων, ώστε να καταστεί δυνατό σε εύλογο χρονικό διάστημα να πραγματοποιηθεί διανομή δικαιωμάτων προς τους δικαιούχους, να δημιουργηθεί ένας νέος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης μέσα από ένα υγιές περιβάλλον συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, που να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές και απαιτήσεις της σύγχρονης συλλογικής διαχείρισης.

Εκπροσωπούμενοι Δημιουργοί/Δικαιούχοι

Η ΕΥΕΔ εκπροσωπεί το σύνολο του ελληνικού μουσικού ρεπερτορίου, εκτός από μικρό αριθμό πνευματικών δημιουργών και δικαιούχων δικαιωμάτων και εκατομμύρια ξένα μουσικά έργα μέσω συμβάσεων αμοιβαίας εκπροσώπησης με ομόλογες εταιρίες του εξωτερικού και των κορυφαίων πολυεθνικών εκδοτών μουσικής Warner Chappel Music Publishing και Universal Music Publishing.

Η ΕΥΕΔ παρέχει τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις και τους φορείς, που επιθυμούν να μεταδώσουν μουσική στο χώρο τους, να χρησιμοποιούν χωρίς περιορισμό μουσική και τραγούδια από το εκπροσωπούμενο ρεπερτόριό της.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το μουσικό ρεπερτόριο που εκπροσωπεί η ΕΥΕΔ στους παρακάτω συνδέσμους:

Διοίκηση

Η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων - ΕΥΕΔ, είναι αυτοτελής υπηρεσία του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων είναι η Προσωρινή Διαχείρίστρια κα Μαρία Βλάχου.

Εποπτικές αρμοδιότητες ασκεί στην Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης ο εκάστοτε Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Έξοδα διαχείρισης - Κρατήσεις

Ο κατάλογος των εξόδων διαχείρισης της ΕΥΕΔ, ο τρόπος υπολογισμού τους, καθώς και οι κρατήσεις, πλην των εξόδων διαχείρισης, επί των εσόδων από τα δικαιώματα και επί των εσόδων από την επένδυση των εσόδων αυτών θα αναρτηθούν μετά την ψήφισή τους από την Γενική της Συνέλευση που θα διεξαχθεί την 23-10-1018.

Έκθεση διαφάνειας

Η ΕΥΕΔ υποχρεούται να αναρτήσει την κατά το άρθρο 29 ετήσια έκθεση διαφάνειας, οκτώ μήνες μετά την λήξη του πρώτου διαχειριστικού έτους της λειτουργίας της.

Εκλογή Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΥΕΔ

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία κορυφαίων δημιουργών και δικαιούχων, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018, στο Ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis, η Γενική Συνέλευση Μελών της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ) και οι εκλογές για την ανάδειξη του Εποπτικού Συμβουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η δεύτερη Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΥΕΔ σε διάστημα μικρότερο από δύο μήνες.

Η Γενική Συνέλευση ξεκίνησε με την εκλογή Προεδρείου αποτελούμενο από τους Γιώργο Κατσαρό (δημιουργό), Βιργινία Κόκιου (εκπρόσωπο Universal Music Publishing) και Δημήτρη Κολοκοτρώνη (δημιουργό). Μετά τις σύντομες εισηγητικές ενημερώσεις της κας Μαρίας Βλάχου, Προσωρινής Διαχειρίστριας ΕΥΕΔ, του κ. Γιάννη Αντωνιάδη, Προέδρου του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας και τις τοποθετήσεις μελών, η Γενική Συνέλευση έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:
- Έγκριση Κανονισμού Διανομής
- Έγκριση των κρατήσεων επί των εσόδων από τα δικαιώματα και επί των εσόδων που προκύπτουν από την επένδυση εσόδων από τα δικαιώματα, λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 18 του Ν.4481/2017.
- Έναρξη της διαδικασίας σύστασης του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης των δημιουργών και δικαιούχων δικαιωμάτων (Καταστατικό, κ.α)

Στη συνέχεια η Γενική Συνέλευση εξέλεξε τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, η οποία ανέλαβε μαζί με τη δικαστική αντιπρόσωπο τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για την εκλογή του Εποπτικού Συμβουλίου.

Οι δημιουργοί/ δικαιούχοι δικαιωμάτων και εκδότες μουσικής που εξελέγησαν στο Εποπτικό Συμβούλιο είναι οι εξής:
Φοίβος Δεληβοριάς, με 1130 ψήφους
Μαίρη Φασουλάκη, με 663 ψήφους
Πάνος Φαλάρας, με 485 ψήφους
Χρήστος Νικολόπουλος, με 451 ψήφους
Παρασκευάς Καρασούλος, με 337 ψήφους
Κώστας Καλδάρας, με 321 ψήφους
Άλκηστις Τσίκλου - WARNER CHAPPELL MUSIC HELLAS SRL, με 89 ψήφους
Βιργινία Κόκιου - UNIVERSAL MUSIC PUBLISHING, με 86 ψήφους
Βασιλική Γκίνη - ΝΙΚΟΣ ΓΚΙΝΗΣ MEDIA MUSIC PUBLISHING με 35 ψήφους

Το Εποπτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018, για τη συγκρότησή του σε σώμα και την άσκηση των θεσμικών αρμοδιοτήτων του.

Πληροφορίες

Σάμου 53, Μαρούσι, ΤΚ 15125, Αθήνα
Τηλεφωνικό Κέντρο: 2110161000
Ώρες επικοινωνίας, Δευτέρα-Παρασκευή 09.00 -17.00
www.eyed.gr
eyed@eyed.gr
FB: www.facebook.com/eyed.gr
Tags: ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons