Αναζητώντας τον γεωλογικό θησαυρό της Σύρου

Οι πολίτες που απαρτίζουν την “Ανοιχτή Συνέλευση για τη δημιουργία του Γεωπάρκου Σύρου” που συναντώνται περίπου κάθε 2 μήνες στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η ΚοινΣΕπ «Απάνω Μεριά Σύρου» οργανώνουν για τρίτη συνεχή χρονιά 20ήμερο εκδηλώσεων με τίτλο και θέμα: «Αναζητώντας το γεωλογικό θησαυρό της Σύρου» στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

www.facebook.com/events/1407270332709221


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΑΜΑ

Δυόμιση χρόνια πριν, συγκεντρωθήκαμε για πρώτη φορά σε μια ανοιχτή συνέλευση μερικές δεκάδες πολίτες, κάτοικοι της Σύρου, για να κουβεντιάσουμε τα προβλήματα του νησιού μας. Μέσα απ' αυτή την πρώτη συνέλευση ξεπήδησε η ιδέα ότι για να μην καταστραφεί το νησί από μιαν ανάπτυξη που δεν έχει όρια, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ήπιας αειφορικής ανάπτυξης που θα στηρίζεται στον εναλλακτικό τουρισμό καθ’ όλη την περίοδο τους έτους, με σεβασμό στη νησιωτικότητα, το τοπίο και την ιστορία.

Χάρη σε κάποιους ξένους καθηγητές Γεωλογίας που, τις τελευταίες δεκαετίες, επισκέπτονται τακτικά το νησί μαζί με τους φοιτητές τους, αντιληφθήκαμε τη γεωλογική σημασία της Σύρου. Οι άνθρωποι αυτοί μας μίλησαν με θέρμη για τα γεωλογικά μνημεία του νησιού και μας εξήγησαν ότι η Σύρος αποτελεί ένα σημαντικό υπαίθριο γεωλογικό μουσείο. Έτσι γεννήθηκε μέσα μας η ιδέα της κήρυξης του νησιού σε Γεωπάρκο από την UNESCO.

Για την προώθηση της ιδέας αυτής δημιουργήσαμε το 2017 μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) με την επωνυμία "Απάνω Μεριά", η οποία έχει ως σκοπό την κήρυξη, προστασία, διατήρηση και λειτουργία του Γεωπάρκου. Η ΚοινΣΕπ εργάζεται επίσης για την ενίσχυση δραστηριοτήτων του τοπικού πληθυσμού σχετικών με το γεωλογικό, αρχαιολογικό, πεζοπορικό τουρισμό, αγροτουρισμό, παραγωγή βιολογικών αγροτικών προϊόντων (κηπευτικά, μέλι, κρασί, γαλακτοκομικά) και γενικότερα την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού. Αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους και επιστήμονες και ανέργους καθώς και η τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Το όραμα αυτό άρχισε ήδη να υλοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης με την “Ανοιχτή Συνέλευση για τη δημιουργία του Γεωπάρκου Σύρου” και την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση "Απάνω Μεριά". Και όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Σύρου υπέβαλλε πρόταση για την έγκριση προγράμματος, -που έχει ήδη εγκριθεί (367.000 Ευρώ)- που σκοπό έχει την αποκατάσταση 3 μονοπατιών που οδηγούν σε θέσεις μεγάλου γεωλογικού ενδιαφέροντος και τη δημιουργία, σε υπάρχουσα δημοτική αίθουσα, Γεωλογικού Μουσείου που θα διαθέτει και τον απαραίτητο εξοπλισμός ώστε οι πανεπιστημιακοί ερευνητές να μπορούν να κάνουν την έρευνα και τις εργασίες τους.

Συνεργαζόμαστε ήδη, και σε διάφορα επίπεδα, με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (δημιουργία βάσης δεδομένων για ψηφιακές περιηγήσεις με GPS, κατασκευή συλλέκτη ατμοσφαιρικής υγρασίας για την άρδευση και παραγωγή αγροτικών προϊόντων), επίσης με τη Δ/νση Δασών Κυκλάδων στο θέμα των μονοπατιών, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, το Εμπορικό Επιμελητήριο, τους φορείς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το WWF, τη Mom και όσες οργανώσεις εμπλέκονται στη δημιουργία του Θαλάσσιου Πάρκου Γυάρου (που συνδέεται άμεσα με το νησί της Σύρου), επίσης την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τους Φίλους της Φύσης και με Γεωλογικά Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού (καθηγητές και φοιτητές) που επισκέπτονται σε τακτά διαστήματα το νησί για τη γεωλογική μελέτη επί του πεδίου.

Επίσης συνεργαζόμαστε με εκπαιδευτικούς για την ίδρυση του Κέντρου Αειφορίας (Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) που βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ο Δήμος υιοθέτησε την πρόταση της Β/θμιας Εκπαίδευσης και σειρά έχει το Υπουργείο Παιδείας. 

Έχουν περάσει δυόμιση χρόνια από το ξεκίνημα του εγχειρήματος και ένας χρόνος από την ίδρυση της ΚοινΣΕπ και μέχρι στιγμής έχουμε πετύχει:

1. Κινητοποίηση ενός μεγάλου μέρους του τοπικού πληθυσμού με ανοικτές συνελεύσεις στο αμφιθέατρο του Παν/μίου, που γίνονται κάθε δυο μήνες περίπου.
2. Συγκρότηση ομάδων εργασίας που εργάζονται σε θέματα που αφορούν την κήρυξη του Γεωπάρκου, τη συντήρηση των μονοπατιών, την ευαισθητοποίηση των κατοίκων, την συνειδητοποίηση ότι ο εναλλακτικός τουρισμός και η παραγωγή βιολογικών αγροτικών προϊόντων είναι το νέο αειφορικό μοντέλο ανάπτυξης.
3. Οργάνωση επιστημονικής ημερίδας (Μάιος 2017).
4. Οργάνωση ενημερωτικών και εικαστικών εκδηλώσεων (Μάιος 2017)
5. Έκδοση του περιοδικού Συριανά Γράμματα (320 σελ.) με θέμα τους γεωλογικούς, αρχαιολογικούς θησαυρούς του νησιού, τη βιοποικιλότητα, τα μονοπάτια κ.ά. (Απρίλιος 2017)
6. Οργάνωση σεμιναρίων που απευθύνονταν στους αγρότες με θέματα: άνυδρη και βιολογική καλλιέργεια, αμπελουργία-οινοποιία, μελισσοκομία, καλλιέργεια βοτάνων (Μάιος 2018).
7. Οργάνωση εικοσαήμερων εκδηλώσεων (Οκτώβρης 2018) με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της γεωλογικής σημασίας της Σύρου και της ίδρυσης του Γεωπάρκου. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν έκθεση εικαστική, έκθεση φωτογραφίας, συναυλία, περιπατητικά δρώμενα στην Απάνω Μεριά και επιστημονική ημερίδα. Τις εκδηλώσεις θα παρακολουθήσουν και τα σχολεία της Σύρου.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018
ΗΜΕΡΙΔΑ: "Αναζητώντας τον γεωλογικό θησαυρό της Σύρου"

ΠΡΩΙ, 10.30 - 13.00 

Καλωσόρισμα διοργανωτών.
Χαιρετισμός Δημάρχου Γιώργου Μαραγκού.

Θέμα: Εισαγωγή στο εγχείρημα του Γεωπάρκου.
Ανδρέας Γιαλόγλου - Γεωλόγος, προϊστάμενος της Μονάδας Παρακολούθησης έργων του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης.

Θέμα: SYROS – a Paradise for Geologists (Why Geologists Love SYROS).
ΣΥΡΟΣ - ένας Παράδεισος για τους Γεωλόγους (Γιατί οι Γεωλόγοι αγαπούν τη ΣΥΡΟ).
Martin Engi - Ομότιμος καθηγητής Πετρολογίας του Πανεπιστημίου Βέρνης, 30 χρόνια έρευνας στα
πετρώματα της Σύρου.

ΑΠΟΓΕΥΜΑ, 18.00 - 21.00 

Θέμα: Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων: Δράσεις για την ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Νίκος Ζούρος - Δρ. Γεωλογίας, καθηγητής τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO.

Θέμα: Τα Ελληνικά Γεωπάρκα UNESCO και δράσεις βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης του Ψηλορείτη.
Χαράλαμπος Φασουλάς - Δρ. Γεωλογίας, Υπεύθυνος Τμήματος Γεωποικιλότητας Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Συντονιστής Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων και Αναπληρωτής Συντονιστής Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων.

Θέμα: Η πρό(σ)κληση του γεωτουρισμού στα νησιά των Κυκλάδων. Μεταφορά βέλτιστων πρακτικών.
Γεωργία Κανελλοπούλου - Γεωεπιστήμονας, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη των Γεωγραφικά Απομονωμένων Περιοχών. Υποψήφια διδάκτωρ και ξεναγός Ερμηνείας Φυσικής και Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Πρόεδρος στο «Οικομουσείο Ζαγορίου. Υπεύθυνη του τομέα Βιώσιμου Τουρισμού και Κοινωνικής Οικονομίας στο Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ).

Θέμα: Διαδραστικές τεχνολογίες για την προβολή και ανάδειξη της γεωλογικής σημασίας της Σύρου.
Παναγιώτης Κουτσαμπάσης - Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων.


Εκδηλώσεις στο πλαίσιο των δράσεων
“Αναζητώντας τον γεωλογικό θησαυρό της Σύρου”

12 Οκτωβρίου 2018, ώρα 20:00 | Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης genius loci - Το Πνεύμα του Τόπου.
Νίκος Αναγνωστόπουλος, Γιάννης Ανδριωμένος, Λιλιάνα Αρεταίου, Elena Gastea, Ελένη Γεωργοπούλου, Μαρία Δημάκη, Βασίλης Ευδοκιάς, Χρυσάνθη Ζαράρη, Κωνσταντίνος Καταγάς, Γιάννης Κοτσώνης - Δανάη Στεφάνου, Χρήστος Μοσκοφίδης, Γιάννης Μπαριτάκης, Χρύσα Μπεζιργιαννίδη, Φλωρεντία Οικονομίδου, Πλάτων Ριβέλλης, Έλσα Χαραλάμπους.
Πινακοθήκη Κυκλάδων, Ερμούπολη. 
Διάρκεια έκθεσης 12-28 Οκτωβρίου. Καθημερινά 10:30-13:30 και 18:00-21:00
Καθ΄όλη τη διάρκεια της έκθεσης, στον κεντρικό χώρο της Πινακοθήκης, παρουσιάζεται με κείμενα και φωτογραφίες η σημαντικότητα της Απάνω Μεριάς (γεωλογία, ιστορία-αρχαιολογία, αρχιτεκτονική, χλωρίδα, πανίδα, αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφία, μελισσοκομία).

14 Οκτωβρίου 2018, ώρα 10:00 | Γνωριμία με την Απάνω Μεριά
Γεωλογικός περίπατος στην Απάνω Μεριά με ξεναγό τον Ελβετό γεωλόγο Martin Engi.
Σημείο συνάντησης: Μύλος - Πάνω τέρμα Άνω Σύρου.

21 Οκτωβρίου, ώρα 19:00 | Παρουσίαση περιβαλλοντικού προγράμματος 1ου Γυμνασίου
Η περιβαλλοντική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Σύρου παρουσιάζει το πρόγραμμα που υλοποίησε κατά το σχολικό έτος 2017-18, με θέμα «Ένα μονοπάτι μια ιστορία». Προβολή ταινίας μικρού μήκους «Letters», σε σενάριο και σκηνοθεσία των μαθητών/τριών της ομάδας και σε συνεργασία με τη «CINEφο», την κινηματογραφική ομάδα του σχολείου. Μια διασκευή ενός παλιού συριανού μύθου, με τη ζωντάνια που μόνο οι έφηβοι μπορούν να δώσουν.
Εκπαιδευτικοί: Αλεξία Τζεφρίδου, Απόστολος Ποντίκας, Χρήστος Κόλλιας

21 Οκτωβρίου 2018, ώρα 19:30 | Συναυλία Τρίο ΠΑΡΕΑ
Το τρίο ΠΑΡΕΑ είναι ο Πάνος Δραμυτινός, η Ρένα Βέργου και η Αγγελική Κοκκίνη, σ’ ένα ρεπερτόριο ισπανόφωνων τραγουδιών.

21 Οκτωβρίου 2018, ώρα 20:00 | Συναυλία ΑΖΜΑ
Οι ΑΖΜΑ, Αγγελική Κοκκίνη, Ζαννής Μαραγκός και Μαρία Κουσουλάκου είναι τρίο που έχει γοητευτεί από την jazz μουσική κι έτσι ακολουθεί αυτά τα μονοπάτια σε ένα ρεπερτόριο από βραζιλιάνικα τραγούδια Jazz standards και μπαλάντες.

21 Οκτωβρίου 2018, ώρα 20:30 | Συναυλία «Ώτα Ακούειν»
Πάνος Δραμυτινός, μπάσο, κρουστά, μεταλλόφωνο, φωνή, Πολίτης Αντρέας, βιολί, φωνή, Αλφρέδος Δελιβέρτης, κιθάρα, φωνή, Ρένα Βέργου, φωνή, Αγγελική Κοκκίνη, φωνή, Μιχάλης Λαμπρίδης, πιάνο, φωνή.
Η μουσική ομάδα «Ώτα Ακούειν» δραστηριοποιείται στην Ερμούπολη, με σκοπό την μουσική έρευνα και την ποιητική, μαθήματα των Μουσών και τα δύο. Τέχνη που απευθύνεται στο Α-συνειδητό η Μουσική, μετατρέπει τον κόσμο σε ήχο και τελικά μας εισάγει στην αριθμητική των συναισθημάτων, στο ρυθμό της καρδίας και της αναπνοής. Εκεί, στον κρυφό σφυγμό ενός αθέατου κόσμου προσπαθούμε να εναρμονίσουμε επιθυμία και σκέψη.
Η στράτευσή μας λοιπόν είναι υπέρ του Λόγου και ... περιμένουμε τον αντί-Λόγο της πόλεώς μας, διότι μόνο τότε θα είμαστε πολίτες και όντα πολιτικά που αφουγκράζονται την αρμονία της πόλεως.
Παρουσιάζοντας λοιπόν το πνεύμα το οποίο μας συνέχει και μας ενεργοποιεί ως ομάδα, σε καιρούς που η Αιδώς είναι ζητούμενο, κομίζουμε μουσικές και λόγους που απευθύνονται στον κρυμμένο κοινό παρανομαστή της ευαισθησίας των νεοελλήνων, σε καιρούς που η βαρβαρότητα συγκρούεται με τον λόγο!

27 Οκτωβρίου 2018, ώρα 16:00 και 28 Οκτωβρίου, ώρα 15:00 | Oμάδα Geopoetics
Ομάδα geopoetics, performance μονοπάτια πέτρας (stonelines).
«Τα τοπία δεν έχουν σύνορα... είναι ο κόσμος όπως τον γνωρίζουν εκείνοι που στέκονται εκεί, που κατοικούν στα μέρη του και βαδίζουν κατά μήκος των μονοπατιών του… μια σειρά αλληλένδετων κύκλων ζωής που χτίζουν τις μορφές του» (Τιμ Ινγκολντ).
H performance μονοπάτια πέτρας (stonelines) είναι μια περιπατητική παράσταση που αναρωτιέται πάνω στην αναγκαιότητα του να σταθούμε απέναντι και μέσα στο τοπίο της Απάνω Μεριάς. Μετακινούμενοι στην Απάνω Μεριά αφηνόμαστε στην πολυτιμότητα του ίδιου του συμβάντος: να περπατώ στο τοπίο, να είμαι και να γίνομαι μέσα του στο σήμερα.
Η παράσταση επιτελεί μια πορεία στο Συριανό τόπο ως προσφορά, εξομολόγηση και εξορκισμό, μια ικετευτική κλήση για χάρη και συνδρομή. Να πραγματοποιηθεί μια συν-κίνηση ενός «είμαστε μαζί» για να ξαναφτιαχτεί το νόημα του κόσμου.
Έρευνα- Σύλληψη: Άννα Τζάκου
Παίζουν: Δέσποινα Χατζηπαυλίδου, Άννα Τζάκου.
Σημείο ‘Εναρξης*: Κάμπος Απάνω Μεριάς
*υπάρχει πιθανότητα αλλαγής του σημείου έναρξης και έκβασης δύο ακόμα πρωινών παραστάσων. Οποιαδήποτε μεταβολή θα κοινοποιηθεί μέσα από τη διοργάνωση της έκθεσης.

Συνδιοργάνωση:
ΚοινΣΕπ Απάνω Μεριά
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου / Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων
Δήμος Σύρου - Ερμούπολης / Αυτοτελές Τμήμα Πολιτισμού & ΤουρισμούTags: , , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons