Ο μεγαλύτερος σκηνοθέτης της Ρωσίας Adolf Shapiro βρίσκεται στην Σύρο!

Photo Credit: AVANTGARDE

Το Κέντρο Πολιτισμού και Ανάπτυξης AVANTGARDE υποδέχεται στο νησί της Σύρου την αντιπροσωπεία της Ένωσης Θεατρικών Παραγόντων της Ρωσίας, Ρώσους σκηνοθέτες και ηθοποιούς, ανάμεσά τους – τα ισχυρά ονόματα σύγχρονου ρωσικού θεάτρου, όπως ο Πάβελ Κούροτσκιν, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου «Βεντογκόν», ο Σεργκέι Καζαρνόφσκι, διευθυντής του περίφημου Σχολείου Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης της Μόσχας, Ντμίτρι Μοζγκοβόι, αντιπρόεδρος της Ένωσης Θεατρικών Παραγόντων της Ρωσίας και θεατρικός παραγωγός και άλλοι.

Στη Σύρο οι καλλιτέχνες από τη Ρωσία θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο του ADOLF SHAPIRO με θέμα Πρίγκιπας του Χόμπουργκ του Ερρίκου φον Κλάιστ, αναλύοντας το έργο του Γερμανού ρομαντικού συγγραφέα, γραμμένο το 1810, σε εξαιρετική μετάφραση του Μπορίς Πάστερνακ του 1916, εν μέσω του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Είναι αξιοσημείωτο, ότι το έργο του Κλάιστ ανέβηκε στην Αθήνα από το Βασιλικό θέατρο το 1938, την παραμονή του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, με τον Αλέξη Μινωτή στο ρόλο του Πρίγκιπα.

Ο σκηνοθέτης Adolf Shapiro / Photo Credit: AVANTGARDE


Είναι η δεύτερη φορά που το Κέντρο Πολιτισμού και Ανάπτυξης AVANTGARDE υποδέχεται την αντιπροσωπεία της Ένωσης Θεατρικών Παραγόντων της Ρωσίας: το 2015 το σεμινάριο του ΑDOLF SHAPIRO πραγματοποιήθηκε στα Μετέωρα, με θέμα το Κράσι από πικραλίδα του Ρέι Μπράντμπερυ. Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στην Ερμούπολη της Σύρου, στο χώρο του υπέροχου συριανού αρχοντικού LILA GUEST HOUSE και η εξαιρετικά φιλόξενη ιδιοκτήτρια κυρία Λίλα κάνει την παραμονή των καλλιτεχνών από τη Ρωσία αξέχαστη.

Οι συμμετέχοντες του Master class για Ρώσους σκηνοθέτες με θέμα "Πρίγκιπας του Χόμπουργκ" του Ερρίκου φον Κλάιστ επισκέφθηκαν - όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίου τύπου του AVANTGARDE - και το Δημαρχιακό Μέγαρο όπου η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού της Σύρου, κυρία Θωμαή Τομαζίνα Μενδρινού, ανταποκρίθηκε με χαρά στην πρόταση του Κέντρου Πολιτισμού και Ανάπτυξης AVANTGARDE να συναντηθεί με τους Ρώσους καλλιτέχνες και μίλησε για την πλούσια πολιτιστική ζωή της Σύρου, εκφράζοντας την ελπίδα να μπουν σύντομα στο Πρόγραμμα των Φεστιβάλ της Σύρου ονόματα Ρώσων καλλιτεχνών ξεκινώντας έτσι μια νέα συνεργασία ανάμεσα στο Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης. Η συνάντηση με τους Ρώσους καλλιτέχνες έγινε στην ιστορική αίθουσα του Μεγάρου, όπου σήμερα γίνονται οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, γεμάτη από κεμήλια και πραγματικούς θησαυρούς, κάτω από το βλέμμα της Βασίλισσας των Ελλήνων Όλγα, Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας, Όλγα Ρομανόφ, το μεγάλο ολόσωμο πορτραίτο της οποίας κοσμεί την αίθουσα. Απαντώντας, ο Ρώσος κορυφαίος σκηνοθέτης αποκάλεσε τη Κέντρο Πολιτισμού και Ανάπτυξης AVANTGARDE πρέσβη της Σύρου στη Ρωσία και ευχαρίστησε θερμά την Αντιδήμαρχο για τη ζεστή υποδοχή. Αντίστοιχα η κα Μενδρινού ευχαρίστησε την Πρόεδρο του κα Ντίνα Σαράντη για την αμέριστη βοήθεια της!

Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης, στο «Απόλλωνα», πρώτο θέατρο όπερας της Ελλάδας, μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου. Το βράδυ της ίδιας μέρας οι Ρώσοι σκηνοθέτες επρόκειτο να παρακολουθήσουν τη μουσική παράσταση Μάγια Μελάγια.

Ο ADOLF SHAPIRO θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ειδικούς στον κόσμο στη δραματουργία του Τσέχοφ, του Γκόρκι, του Μπρεχτ. Mετά από την τεράστια επιτυχία του Βυσσινόκηπου σε σκηνοθεσία του SHAPIRO στο ιστορικό τσεχοβικό Θέατρο Τέχνης της Μόσχας, η παράσταση ταξιδεύει φέτος στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αμερικής και του Καναδά. Το Έτος του 2016 ο ADOLF SHAPIRO έκλεισε, σκηνοθετώντας την όπερα Μανόν Λεσκο του Πουτσίνι στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, με την Άννα Νετρέμπκο στον ομώνυμο ρόλο. Ο ADOLF SHAPIRO έχει ανεβάσει παραστάσεις στην Αμερική και σον Καναδά, στην Κολομβία και την Βενεζουέλα, στη Γερμανία και την πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Φινλανδία, στην Κίνα και στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά θα διδάξει στην Ελλάδα για Έλληνες ηθοποιούς και σκηνοθέτες.

Το Κέντρο Πολιτισμού και Ανάπτυξης «AVANTGARDE» είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2014 με σκοπό να γίνει μια σταθερή γέφυρα στις οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις της Ελλάδος με τον χώρο της Ρωσίας και της Ευρασίας, όπου τη δεκαετία του ΄90 του 20ου αιώνα γεννήθηκαν νέα ανεξάρτητα κράτη.
Η γεωγραφία των σχέσεων μας είναι ευρύτερη, όπως και το εύρος των ενδιαφερόντων μας. Κάθε χώρα διαθέτει το δικό της πλούτο και τη δική της παραγωγή, ειδικεύεται στην παραγωγή αγροτικών ή βιομηχανικών προϊόντων, στην ανάπτυξη τεχνολογίας ή τεχνογνωσίας, παρέχει υψηλές υπηρεσίες σε ποικίλες κατηγορίες τουρισμού αποτελώντας μεγάλη δεξαμενή του τουριστικού κόσμου, που κάθε χρόνο περιμένει νέους προορισμούς, νέες εκπλήξεις και νέες συγκινήσεις.
Το Κέντρο Πολιτισμού και Ανάπτυξης «AVANTGARDE» φιλοδοξεί να γίνει εκείνος ο κρίκος, που θα βοηθήσει στην ενίσχυση και προώθηση νέων συνεργασιών αλλά και στην πραγματοποίηση παλιών επιθυμιών.
Ένας ακόμα μεγάλος στόχος μας είναι η ανάπτυξη και προώθηση των σχέσεων στον τομέα πολιτισμού και εκπαίδευσης.
Εκπροσωπούμε την πολυπολιτισμικότητα, η οποία χαρακτηρίζει τον κόσμο μας, αλλά πρωτίστως υπερασπιζόμαστε τις αξίες και τον πλούτο της ελληνικής και της ρωσικής γλώσσας, του μεγάλου ελληνικού και μεγάλου ρωσικού πολιτισμού, ανακαλύπτοντας άπειρα συναπαντήματά τους στα πάνω από χίλια χρόνια της κοινής τους πορείας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΤΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΗ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ/ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΡΙΤΣΕΦΣΚΑΓΙΑ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΒΝΟΣ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΙΩΝΑΣ

Πληροφορίες: www.avantgardecentre.gr
Tags:

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons