Μια σπάνια συλλογή ιστορικών τεκμηρίων της Σύρου

Πλατεία Μιαούλη (1876)


Αν είστε λάτρεις της ιστορίας της Σύρου μπορείτε να περιηγηθείτε σε μια μοναδική συλλογή ιστορικών τεκμηρίων, ένα πάρα πολύ σημαντικό εύρημα, μιας και για πρώτη φορά βλέπουμε μια τόσο μεγάλη συλλογή με θέμα αποκλειστικά τη Σύρο. Η συλλογή θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται κάθε φορά που θα υπάρχει διαθέσιμο υλικό.

Πολλές από τις φωτογραφίες μάλιστα παρουσιάζουν άγνωστες μέχρι σήμερα όψεις της πόλης και ολόκληρου του νησιού. Οι φωτογραφίες έχουν συλλεχθεί τα τελευταία επτά χρόνια από διάφορες ιστοσελίδες με στόχο την ολοκληρωμένη ιστορική εικόνα του νησιού μας. Τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των φωτογραφιών ανήκουν αποκλειστικά στους αρχικούς κατόχους τους. Η συλλογή τους είναι μόνο για ιστορικούς λόγους και όχι εμπορικούς.

Οι φωτογραφίες έχουν μεγάλη ευκρίνεια και μπορούμε να πούμε ότι είναι φορείς συμπυκνωμένης πληροφορίας μιας και μπορούμε να διαβάσουμε ονόματα δρόμων, ταμπέλες καταστημάτων, να αναγνωρίσουμε σημαντικά κτίρια (ορισμένα σε φάση κατασκευής), ακόμα και πρόσωπα ανθρώπων που συνθέτουν τις εικόνες καθημερινής ζωής της πόλης που απεικονίζονται.

H συλλογή φωτογραφικού υλικού αποτελεί ένα πανόραμα του πρωταγωνιστικού ρόλου της Σύρου στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας και των ποικίλων εκφάνσεων της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα σώζονται τεκμήρια και αποτυπώνουν στιγμιότυπα όψεις της ιστορίας της και της ανάπτυξη της. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης φωτογραφίες με ευρύτερη θεματολογία και καλλιτεχνική αξία.

Πολλές από αυτές τις ιστορικές φωτογραφίες μας έχουν παραχωρηθεί και χρησιμοποιηθεί σε διατριβές και σε διπλωματικές εργασίες φοιτητών δίνοντας νόημα στην έκφραση "Μια εικόνα, χίλιες λέξεις".

Αυτές οι φανταστικές ιστορικές φωτογραφίες συγκεντρώθηκαν προς τέρψη των επισκεπτών μας και είναι υπέροχες!

Ρίξτε μια ματιά στις πιο χαρακτηριστικές ιστορικές φωτογραφίες!
www.flickr.com/photos/syrosagenda

Παράλληλα έχουμε δημιουργήσει και θεματικά άλμπουμ ώστε να μπορέσετε να βρείτε στοχευμένα συγκεντρωμένες ιστορικές πληροφορίες:
www.flickr.com/photos/syrosagenda/albums


Το πλοίο "Έλλη" πριν το Β' Παγκόσμιο πόλεμο στο λιμάνι της Ερμούπολης
Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons