4ο Τεύχος Συριανών Γραμμάτων | Μνήμες για τον Μάνο Ελευθερίου

Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει το 4ο Τεύχος της Β’ περιόδου των Συριανών Γραμμάτων (Δεκέμβριος 2018), το οποίο θα είναι εξολοκλήρου αφιερωμένο στον Αθάνατο Μάνο Ελευθερίου.

Στο σχετικό δελτίο τύπου που έχει τίτλο "Ο Μάνος Ελευθερίου θα είναι πάντα μαζί μας" αναφέρονται τα εξής:

Ο φιλελεύθερος μελετητής, αν θέλει να γνωρίσει περισσότερα – για τον Μάνο Ελευθερίου– δεν έχει παρά να προστρέξει στο τέταρτο τεύχος των Συριανών γραμμάτων –μια κιβωτός των παιδικών χρόνων του– που μόλις κυκλοφόρησε.

Είναι πράγματι μια ευλογία Θεού τόσο για την ανάγκη να φωτιστεί το έργο του ίδιου, όσο και ο τόπος και οι άνθρωποι μέσα από τους οποίους το έργο αυτό πραγματοποιήθηκε. Οι αφηγήσεις των συμμαθητών του Μάνου, των γειτόνων και των συγγενών του συγκλίνουν προς τη δημιουργία μιας συγκλονιστικής τοιχογραφίας για εκείνα τα φοβερά χρόνια από το 1938 ως το 1953 που έζησε ο Μάνος στη Σύρο.

Ο Μάνος έφυγε αλλά θα είναι πάντα ανάμεσά μας στα σοκάκια, στους μπαξέδες, στα κτήρια και στους δρόμους του νησιού, που τόσο αγάπησε και ανέδειξε.

Για να κυκλοφορήσει αυτό το τεύχος, εργάστηκαν ιδιαίτερα ο Θωμάς Δρίκος, ο Αχιλλέας Δημητρόπουλος, ο Κώστας Καταγάς και ο εκδότης του περιοδικού Δημήτρης Βαρθαλίτης.

Η παρουσίαση 4ου Τεύχους στο εξώφυλλο του:

Μνήμες για τον Μάνο Ελευθερίου

Η Σύρος είχε την ευτυχία να γεννήσει άλλο ένα "τρομερό παιδί" Την αγάπησε, τον ενέπνευσε, τον έδιωξε και τον αναγνώρισε, τον πίκρανε και τον αποζημίωσε. Ο Μάνος έφυγε αλλά θα είναι πάντα ανάμεσά μας στα σοκάκια, τους μπαξέδες, στα κτήρια και τους δρόμους του νησιού. Εκφραστής των συναισθημάτων του απλού ανθρώπου, του μεροκαματιάρη, του εργάτη, της νοικοκυράς, του μανάβη της γειτονιάς. Καθαρός και ταπεινός αποτύπωσε τη ζωή με την χαρακτηριστική του γλώσσα και ευγένεια. Θα είναι πάντα μαζί μας!

Και όπως τα Συριαννά γράμματα στην πρώτη τους περίοδο υπήρξαν τέκνο της στιγμής, κάπως ετσι και η τωρινή συγκυρία δίνει την ευκαιρία να δημιουργηθεί εκ νέου ένα βήμα πληροφορίας και προβληματισμού για να γράφονται, να ακούγονται, να διαβάζονται και πάλι θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος που αφορούν τη Σύρο αλλά και γενικότερα τις Κυκλάδες και το Αιγαίο. Στόχος μέσα από μια σειρά μονογραφιών, αφιερωμένων σε θέματα που θα έχουν σχέση με την ιστορία, τη λαογραφία, το περιβάλλον, τη φυσική ιστορία, τις καλές τέχνες, να αναδειχτεί η πολιτισμική διάσταση και την ταυτότητα του τοπίου και του τόπου μας.

Κεντρική Διάθεση:
Βιβλιοπωλείο "Σελεφαΐς", Στ. Πρωίου 5, Ερμούπολη | Τηλ.: 2281087890 | Email: selefais@otenet.gr

Λίγα λουλούδια στην εξώπορτα της οικίας του στην Ερμούπολη, μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του
Tags: , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons