Το 4ο Τεύχος των Συριανών Γραμμάτων αφιερωμένο στον Μάνο Ελευθερίου

Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει το 4ο Τεύχος της Β’ περιόδου των Συριανών Γραμμάτων (Δεκέμβριος 2018), το οποίο θα είναι εξολοκλήρου αφιερωμένο στον Αθάνατο Μάνο Ελευθερίου.

Στο σχετικό δελτίο τύπου που έχει τίτλο "Ο Μάνος Ελευθερίου θα είναι πάντα μαζί μας" αναφέρονται τα εξής:

Ο φιλελεύθερος μελετητής, αν θέλει να γνωρίσει περισσότερα – για τον Μάνο Ελευθερίου– δεν έχει παρά να προστρέξει στο τέταρτο τεύχος των Συριανών γραμμάτων –μια κιβωτός των παιδικών χρόνων του– που μόλις κυκλοφόρησε.

Είναι πράγματι μια ευλογία Θεού τόσο για την ανάγκη να φωτιστεί το έργο του ίδιου, όσο και ο τόπος και οι άνθρωποι μέσα από τους οποίους το έργο αυτό πραγματοποιήθηκε. Οι αφηγήσεις των συμμαθητών του Μάνου, των γειτόνων και των συγγενών του συγκλίνουν προς τη δημιουργία μιας συγκλονιστικής τοιχογραφίας για εκείνα τα φοβερά χρόνια από το 1938 ως το 1953 που έζησε ο Μάνος στη Σύρο.

Ο Μάνος έφυγε αλλά θα είναι πάντα ανάμεσά μας στα σοκάκια, στους μπαξέδες, στα κτήρια και στους δρόμους του νησιού, που τόσο αγάπησε και ανέδειξε.

Για να κυκλοφορήσει αυτό το τεύχος, εργάστηκαν ιδιαίτερα ο Θωμάς Δρίκος, ο Αχιλλέας Δημητρόπουλος, ο Κώστας Καταγάς και ο εκδότης του περιοδικού Δημήτρης Βαρθαλίτης.

Η παρουσίαση 4ου Τεύχους στο εξώφυλλο του:

Μνήμες για τον Μάνο Ελευθερίου

Η Σύρος είχε την ευτυχία να γεννήσει άλλο ένα "τρομερό παιδί" Την αγάπησε, τον ενέπνευσε, τον έδιωξε και τον αναγνώρισε, τον πίκρανε και τον αποζημίωσε. Ο Μάνος έφυγε αλλά θα είναι πάντα ανάμεσά μας στα σοκάκια, τους μπαξέδες, στα κτήρια και τους δρόμους του νησιού. Εκφραστής των συναισθημάτων του απλού ανθρώπου, του μεροκαματιάρη, του εργάτη, της νοικοκυράς, του μανάβη της γειτονιάς. Καθαρός και ταπεινός αποτύπωσε τη ζωή με την χαρακτηριστική του γλώσσα και ευγένεια. Θα είναι πάντα μαζί μας!

Και όπως τα Συριαννά γράμματα στην πρώτη τους περίοδο υπήρξαν τέκνο της στιγμής, κάπως ετσι και η τωρινή συγκυρία δίνει την ευκαιρία να δημιουργηθεί εκ νέου ένα βήμα πληροφορίας και προβληματισμού για να γράφονται, να ακούγονται, να διαβάζονται και πάλι θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος που αφορούν τη Σύρο αλλά και γενικότερα τις Κυκλάδες και το Αιγαίο. Στόχος μέσα από μια σειρά μονογραφιών, αφιερωμένων σε θέματα που θα έχουν σχέση με την ιστορία, τη λαογραφία, το περιβάλλον, τη φυσική ιστορία, τις καλές τέχνες, να αναδειχτεί η πολιτισμική διάσταση και την ταυτότητα του τοπίου και του τόπου μας.

Λίγα λουλούδια στην εξώπορτα της οικίας του στην Ερμούπολη, μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του

Λίγα λόγια για τον Μάνο Ελευθερίου

Ο Μάνος Ελευθερίου έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή σήμερα 22 Ιουλίου 2018. Γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1938 στην Ερμούπολη της Σύρου και σε ηλικία 14 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του από την Σύρο στην Αθήνα και τα πρώτα επτά χρόνια κατοίκησαν στο Χαλάνδρι. Το 1960 μετακόμισαν οικογενειακώς στο Νέο Ψυχικό. Το 1955 γνωρίστηκε με τον Άγγελο Τερζάκη ο οποίος τον ώθησε να παρακολουθήσει μαθήματα στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως ακροατής. Το 1956 γράφτηκε στο τμήμα θεάτρου της Σχολής Σταυράκου με καθηγητές τον Χρήστο Βαχλιώτη, τον Γιώργο Θεοδοσιάδη και τον Γρηγόρη Γρηγορίου.

πίανκας «Μάνος Ελευθερίου» 
του George Maran Varthalitis
Το 1960 στα Ιωάννινα όπου βρέθηκε για να εκτελέσει την στρατιωτική του θητεία άρχισε να γράφει θεατρικά έργα και ποιήματα. Το 1962 σε ηλικία μόλις 24 ετών δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Συνοικισμός, με δικά του χρήματα αλλά δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία. Την ίδια εποχή στα Ιωάννινα έγραψε τους πρώτους στίχους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και «Το τρένο φεύγει στις 8:00» που αργότερα μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Τον Οκτώβριο του 1963 ξεκίνησε να εργάζεται στο «Reader’s Digest» όπου και παρέμεινε για τα επόμενα δεκαέξι χρόνια. Στο μεταξύ κυκλοφόρησαν τα δύο πρώτα του βιβλία με διηγήματα, Το διευθυντήριο (1964) και Η σφαγή (1965), για τα οποία γράφτηκαν εξαιρετικές κριτικές.

Το 1964 παρουσιάστηκε στην ελληνική δισκογραφία. Συνεργάστηκε με το συνθέτη Χρήστο Λεοντή καθώς και τον Μίκη Θεοδωράκη (1967) με τον οποίο η συνεργασία διακόπηκε λόγω της Δικτατορίας. Τα συγκεκριμένα τραγούδια πρωτοκυκλοφόρησαν το 1970 στο Παρίσι. Συνεργάστηκε με τον Δήμο Μούτση (Άγιος Φεβρουάριος, 1971) και με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στον δίσκο Θητεία, του οποίου η ηχογράφηση άρχισε το Νοέμβριο του 1973, διακόπηκε από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και τελικά κυκλοφόρησε το 1974 με την Μεταπολίτευση.

Κατά καιρούς είχε συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους Έλληνες συνθέτες, όπως με τον συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή και τον τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα καθώς και με το Θανάση Γκαϊφύλλια στην Ατέλειωτη Εκδρομή (1975), τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Γιάννη Σπανό, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τον Γιώργο Χατζηνάσιο, τον Αντώνη Βαρδή και πολλούς άλλους. Παράλληλα έγραφε και εικονογραφούσε παραμύθια για παιδιά και επιμελείτο την έκδοση λευκωμάτων με θέμα την Σύρο: Ενθύμιον Σύρας, Θέατρο στην Ερμούπολη κ.α.

Την δεκαετία του ‘90 αρθρογραφούσε και συγχρόνως έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές στον Αθήνα 9,84 και στο Δεύτερο Πρόγραμμα. Το 1994 εξέδωσε τη πρώτη του νουβέλα με τίτλο Το άγγιγμα του χρόνου. Το 2004 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα Ο Καιρός των Χρυσανθέμων που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2005. Το 2013, ο Μάνος Ελευθερίου, βραβεύθηκε για την συνολική προσφορά του από την Ακαδημία Αθηνών.

Η προσφορά του για την γενέτειρά του την Σύρο ήταν πλούσια και πολυποίκιλη. Ενδεικτικά αναφέρονται:
• Δωρεές 40.000 τίτλων στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμουπόλεως, στο Ιστορικό Αρχείο (ΓΑΚ Νομού Κυκλάδων) και στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμουπόλεως.
• Δωρεές εκατοντάδων αντικειμένων που αφορούσαν τη Σύρο του 19ου αιώνα και το αστικό θαύμα της Ερμούπολης, τα οποία είχε συλλέξει με προσωπικά έξοδα και αναζήτησή τους μέσα από ταξίδια που πραγματοποίησε ο ίδιος σε όλο τον κόσμο.
• Δεκάδες εκθέσεις υπό την επιμέλειά του με θεματολογία που ο ίδιος επέλεγε από το προσωπικό του αρχείο και την έρευνα που ο ίδιος πραγματοποιούσε για τη συλλογή τους.
• Τετράτομη μελέτη με τίτλο «Το θέατρο στην Ερμούπολη τον εικοστό αιώνα» το οποίο αποτελεί μία από τις πληρέστερες καταγραφές της ιστορίας του Θεάτρου Απόλλων, για την οποία ο πέμπτος τόμος βρισκόταν υπό επεξεργασία μέχρι τον θάνατό του.
• Διηγήματα, πεζογραφήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα που μελοποιήθηκαν και που αναφέρονται έμμεσα ή άμεσα στη Σύρο. Ενδεικτικά αναφέρονται: (2013) Μαύρα Μάτια – Ο Μάρκος Βαμβακάρης και η συριανή κοινωνία στα χρόνια 1905-1920, (2004) Ο καιρός των χρυσανθέμων, Μεταίχμιο
• Επιμέλειες του ιδίου: (1993) Ενθύμιο Σύρας φωτογραφίες και καρτ ποστάλ από το 1860-1950, εκδόσεις Γνώση, (2000) Νεοκλασική Ερμούπολη, (Επιμέλεια. Φωτογράφιση Παναγιώτης Δενδρινός, Νίκος Δεσύπρης, Ιάκωβος Καρβώνης κ.ά.) Ελληνικά Γράμματα, (2001) Ενθύμιον Σύρου: Σύρος ένα νησί – Μια ιστορία (Επιμέλεια. Καρτ ποστάλ και φωτογραφίες του 19ου και του 20ού αιώνα, μετάφραση Sophia Phocas), Ελληνικά Γράμματα, (2004/2011) Ερμούπολη, Μια πόλη στη λογοτεχνία (Επιμέλεια Μάνος Ελευθερίου, επιμέλεια σειράς Κώστας Ακρίβος, φωτογράφιση Καμίλο Νόλλας) Μεταίχμιο.

Είναι τόσα πολλά που έχει προσφέρει ο Μάνος Ελευθερίου στη Σύρο και στην Ελλάδα γενικότερα, που δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να αποτυπωθούν με κάθε λεπτομέρεια. Ίσως μόνο ένα βιβλίο αποκλειστικά για τον Μάνο Ελευθερίου θα μπορούσε να τα συμπεριλάβει όλα μαζί συγκεντρωμένα.

Ένα ταξίδι αναπάντεχο. Άφησε όλους εμάς στην αντίπερα όχθη σίγουρα φτωχούς. Παρακαταθήκη τα έργα του και η ουσιαστική, γενναιόδωρη, μοναδική συμβολή του στον πολιτισμό. Με αυτά τραγουδώντας κατοικεί πια στην καρδιά μας.

Στο νησί πρόκεται να τοποθετηθεί προτομή του Μάνου Ελευθερίου, η οποία θα τοποθετηθεί στο κέντρο της Ερμούπολης και πιθανότητα στην Πλατεία Μιαούλη μπροστά από το κτίριο της Δημοτική Βιβλιοθήκης, στο σημείο που βρίσκονται και οι αντίστοιχες προτομές μεγάλων συριανών όπως του Εμμανουήλ Ροϊδη του Γεωργίου Σουρή, της Ρίτας Μπούμη – Παππά, του Τιμολέοντα Αμπελά και του Δημητρίου Βικέλα. Επίσης, το όνομα του Μάνου Ελευθερίου θα δοθεί σε κάποιον από τους δρόμους της Ερμούπολης, μετά από σχετικές αποφάσεις ονοματοδοσίας που θα παρθούν από τα αρμόδια όργανα.

Ήδη με παλαιότερη απόφαση του ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης είχε ονομάσει το πρώην νταμάρι Καραβέλλα, όπου γίνονται οι μεγάλες μουσικές συναυλίες, σε Πολιτιστικό Χώρο "Μάνου Ελευθερίου".
Tags: , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons