Οι τοιχογραφίες του Ινστιτούτου Κυβέλη

Αμίλητοι και γελαστοί βιομηχανικοί εργάτες κοιτάζουν το Μάρκο Βαμβακάρη πάνω στον τοίχο του Νεωρίου της Σύρου. Εκεί, στην στάση του ΙΚΑ ρώτησα "ποιός γνωρίζει τον αιρετικό ζωγράφο που τολμά να κάνει τατουάζ στον βραχίονα του πατριάρχη (στο ρεμπέτικο) και του φοράει την λέξη "king" σαν δαχτυλίδια, ενός pop star στα πρησμένα δάχτυλα"; Εκεί, στην μέση του δρόμου, προς το ΙΚΑ, εκεί που το Νεώριο συγκρατεί τις λαμαρίνες μες στις δεξαμενές, εκεί που στρίβεις για το λιμάνι με τα λιθόκτιστα και μαρμάρινα μέγαρα του 19ου αιώνα ή στρίβεις να πας στα μικρά βαρκάκια και την αθερίνα, ή πας προς τα πάνω να θαυμάσεις ορθόδοξες και καθολικές εκκλησιές που δάκρυα, διαμάντια και δόξα έχτισαν, εκεί που οι αδέσποτοι σκύλοι τριγυρίζουν και αναζητούν κάτι άλλο από το φωσφορίζον ψαροκόκαλο της ζαργάνας και γλύφουν τις πληγές τους, εκεί έξω από το ΙΚΑ, ζήτησα κάτι από τον Πάρι Ξυνταριανό Τσιροπινά.

Αυτός νηφάλιος σαν φακίρης ή έκπτωτος ισπανός ευγενής ή ποιητής που υμνεί το παρόν του παρελθόντος όπως γράφει ο T.S. ELIOT, απάντησε ναι. Με ένα γυναικείο καπέλο στο κεφάλι, μες στο λιοπύρι, την ώρα που ο Πάνας μοιράζει τον ιερό πανικό του θέρους, ο ζωγράφος στην αυλή του Ινστιτούτου Κυβέλη έφτιαξε αυτή την τοιχογραφία. Δώδεκα πρόσωπα που τώρα ζητούν ένα σενάριο ή έναν συγγραφέα ή μια μουσική σύνθεση. Τώρα ορίζουν το παρόν του μέλλοντος μου.

Βαλεντίνη Ποταμιάνου 


12 πρόσωπα:
Δημήτριος Βικέλας, Κωστής Μπαστιάς, Μήτσος Μυράτ, Κυβέλη Θεοχάρη, 
Κυβέλη, Γεώργιος Παπανδρέου, Μαρίκα Κοτοπούλη, Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, 
Μιράντα Μυράτ, Αλίκη Θεοδωρίδη, Luigi Pirandello

Ινστιτούτο Κυβέλη

Επισκέψιμο: Ανατολή εώς Δύση ηλίου
Tags: ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons