Το Ντοκιμαντέρ "Ερμούπολις 19ος αιώνας" του 1975

πλάνο από τη συνοικία "Βαπόρια" το 1975

Πώς ήταν η Σύρος το 1975; Δείτε τι κατέγραψε το ντοκιμαντέρ!

Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Φώτου Λαμπρινού. Ο Φώτος Λαμπρινός σπούδασε κινηματογράφο στο Ινστιτούτο Κινηματογραφίας της Μόσχας (1965 – 1970) και παρακολούθησε το εργαστήρι του Μιχαήλ Ρομμ. Πρωτοεργάστηκε ως σκηνοθέτης στο κρατικό ραδιόφωνο, σκηνοθετώντας πολλά θεατρικά έργα κλασσικού ρεπερτορίου. Το 1958 ανέβασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα έργο του Ιονέσκο, συγκεκριμένα Το μάθημα, με τη θεατρική ομάδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, ενώ από το 1961 και για δύο χρόνια εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτης και σκηνοθέτης στο θίασο Δημήτρη Χόρν. Από το 1963 στράφηκε στον κινηματογράφο, ασχολούμενος, κατά κύριο λόγο, με το ντοκιμαντέρ. Παράλληλα έχει συγγράψει και βιβλία και η προσφορά του είναι ατέλειωτη στην ελληνική κινηματογραφική ιστορία.

Βετεράνος σκηνοθέτης, ντοκιμαντέρ κυρίως, ασχολήθηκε, όσο λίγοι, με τη σχέση του κινηματογράφου με την ιστορία. Συνεργάστηκε επί εικοσαετία με την ΕΡΤ, παράγοντας μερικά από τα σημαντικότερα ιστορικά ντοκιμαντέρ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Το ντοκιμαντέρ του είναι γυρισμένο τόσο στην Ερμούπολη όσο και στην Άνω Σύρο δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να δουν εικόνες από την τότε περίοδο και είναι συμπαραγωγή της Κινηματογραφική ΕΠΕ και ΕΙΡΤ (νυν ΕΡΤ).

Μοντάζ: Νίκος Κανάκης
Δ/νση Φωτογραφίας: Νίκος Σμαράγδης
Δ/νση Παραγωγής: Ντίνος Μαυροειδής
Εργαστήρια Ήχου: Στούντιο ERA
Παραγωγή 1975Tags: ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons