ΒΙΒΛΙΟ: Παρωνύμια - Προσωνύμια - Παρατσούκλια της Σύρου | Μιχάλης Ι. Φραγκιάς

Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Μιχάλη Ι. Φραγκιά

"Παρωνύμια - Προσωνύμια - Παρατσούκλια της Σύρου"
Μια πανάρχαια διαχρονική παράδοση
των Εκδόσεων «Εκπαιδευτήρια Άγιος Παύλος»

η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Ησυχαστηρίου των Αδελφών του Ελέους «Παναγία της Ελπίδος» (Ευαγγελιστρίας 18, Ερμούπολη)

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο κ. Αχιλλέας Δημητρόπουλος και ο συγγραφέας.
Θα προλογίσει και θα συντονίσει ο κ. Μάνος Τελώνης."Το όνομά μας, οικογενειακό και βαφτιστκό μαζί, το ανθρωπωνύμιό μας, είναι οι δυο λέξις που μας προσδιορίζουν, μας συντροφεύουν σαν την σκιά μας σε όλη μας τη ζωή, από τη στιγμή που μπαίνουμε σ'αυτήν ώσπου να πεθάνουμε.

Τα οικογενειακά (ονόματα) από παρατσούκλια εκφράζουν όπως εκείνα, ορισμένες ιδιότητες σωματικές ή πνευματικές και ηθικές του παρονομασμένου, ή έδωσαν αφορμή να γεννηθούν το ντύσιμο του, συνήθειες ή πράξεις του, λέξεις ή φράσεις που συνηθίζει. Οι ιδιότητες, οι πράξεις κτλ. δεν εκφράζονται πάντοτε με κάποια κυριολεξία, αλλά συχνότατα με μεταφορές παρμένες από τον κόσμο των ζώων και των φυτών, από την άψυχη φύση και από πρόσωπα ιστορικά ή άλλα." -  Μανόλης Τριανταφυλλίδης (από το εσώφυλλο του βιβλίου)

-------------

Δεν δημοσιεύονται συχνά έρευνες για το ιδίωμα και τα οικογενειακά ονόματα από τη Σύρο και πολύ περισσότερο για τα παρωνύμια. Αυτά τα τελευταία, γνωστά ως σκλιτάδες, παρατσούκλια και παρανόμια, έχουν ιδιαίτερη σημασία σε τοπικό επίπεδο, είναι δηλωτικά νοοτροπιών και φορείς ενός πολύ συγκεκριμένου πολιτισμού.

Ο,τιδήποτε καινούργιο έρχεται να προστεθεί στις υπάρχουσες γνώσεις μας για τα Συριανά παρωνύμια, αποτελεί κάτι ευχάριστο. Ο φιλόλογος Μιχάλης Ι. Φραγκιάς μάς επιφυλάσσει ένα τέτοιο ευχάριστο πόνημα, αφού παρουσιάζει τα περισσότερα - κάπου τρεις χιλιάδες και... - από τα οικογενειακά παρανόμια που φέρουν οι Συριανοί.

Ο ερευνητής στήνει σκαλωσιά και σκελετό τολμηρού οικοδομήματος, το οποίο δομεί με αφοσίωση και αξιοπρέπεια και προχωράει το χτίσιμο του μεθοδικά και υποβλητικά από μια μακρινή εποχή κατά την οποία υπήρχαν, όπως και σήμερα, Ρόκκοι και Μπέκοι και μας φωνάζουν από εκείνα τα βάθη της Ιστορίας ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν. - Αχιλλέας Δημητρόπουλος (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο Μιχάλης I. Φραγκιάς γεννήθηκε στην Άνω Σύρο το 1945, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια. Το 1957-59 στη Θεσσαλονίκη, το 1959-67 στη Γαλλία και Ιταλία ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του σε εκπαιδευτήρια των Φρερ (Freres des Ecoles Chretiennes, Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών).

Είναι κάτοχος του Γαλλικού Μπακαλωρεά (Baccalaureat) του Πανεπιστημίου των Παρισίων, πτυχιούχος της Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Παν/μίου θεσσαλονίκης καθώς και της Ελληνικής και Γαλλικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών.

Δίδαξε την ελληνική νεολαία για σαράντα σχεδόν χρόνια στην Ελληνο-γαλλική Σχολή Αγίου Παύλου Πειραιώς, στο Κολέγιο Δελασάλ θεσ/νίκης και το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων στην Αθήνα.

Διετέλεσε διευθυντής στα περιοδικά 'Τα Συριανά" και "Αιγαιοπελαγίτικα θέματα", στις δεκαετίες του '80 και του '90. Αρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα ανωτέρω περιοδικά, στα "Σύγχρονα βήματα", "Ανοιχτούς Ορίζοντες", 'Τα (Δε)κατα", τα "Συριανά γράμματα" και στον τοπικό τύπο της Σύρου.

Το πρώτο του βιβλίο "Ρίτα Μπούμη-Παπά 1906-1984, η Ποιήτρια της αγάπης και της ελπίδας" εκδόθηκε στη Σύρο το 2015, Τα "Παρωνύμια - Προσωνύμια -Παρατσούκλια της Σύρου" εντάσσονται στο ενδιαφέρον του εστιασμένο κυρίως σε θέματα λαογραφικά, γλωσσικά και λογοτεχνικά.
Tags: ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons