Οι δεσμοί της νέας Υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά με την Σύρο


Ποια είναι η νέα υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά

Ένα υπουργείο που έχει κακοπέσει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν και έχει ταλαιπωρηθεί από ατυχείς επιλογές μετά τη Μελίνα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αποκτά νέο καπετάνιο σήμερα στο τιμόνι του. Μια κυρία που και γνώσεις έχει και θητεία μεγάλη και έχει δουλέψει εντατικά για τα ζητήματα του πολιτισμού στη χώρα.

Γνώστης των θεμάτων του Πολιτισμού και με θητεία στο χώρο του βιβλίου, η νέα υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού στο πλευρό της Μελίνας Μερκούρη, στην τότε κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993), διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1994-1999) και Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη (2000-2004), που κατά τη διάρκεια της θητείας της συμμετείχε στην Επιτροπή Πολιτισμού και συνέταξε Έκθεση για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Βιομηχανία.

Η Μυρσίνη Ζορμπά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949 και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών το 1972. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Φιλοσοφία του Δικαίου στο πανεπιστήμιο Ρώμης με υποτροφία της ιταλικής κυβέρνησης (1973-75), και το διδακτορικό της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1990).

Εργάστηκε επί σειρά ετών ως εκδότρια (Εκδόσεις Οδυσσέας) και μεταφράστρια βιβλίων. Δίδαξε στο Διδασκαλείο του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης (1992-1995 και 2005-2007).

Από το 2006 έως σήμερα διδάσκει πολιτισμική θεωρία και πολιτική στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων του ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο).

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα Δικαιώματα του Παιδιού, συμμετείχε σε ευρωπαϊκές επιτροπές και δίκτυα, ίδρυσε μαζί με άλλους το Δίκτυο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Στην Ελλάδα, περί τα 50.000 ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σ’ ένα μέλλον ίσων ευκαιριών. 

Το 2008-9 ήταν διευθύντρια του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης και σχεδίασε τον εκσυγχρονισμό και τον ανασχεδιασμό του. 

Ο τότε δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας σε συνέντευξη του μετά από σύσκεψη παρουσία μεταξύ άλλων του κ. Βασίλειου Παναγιωτόπουλου, ομότιμου διευθυντή του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευ­νών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, είχε δικαιολογήσει την απόφαση συνεργασίας του Δήμου Ερμούπολης με την κ, Ζορμπά. ως στόχο αναβάθμισης του Βιομηχανικού Μουσείου. Μάλιστα το ΚΕΤΕΠΟ είχε εξασφαλίσει από την Εθνική Τράπεζα χορηγία ύψους 150.000€, για 3 χρό­νια για την πρόσληψη διευθυντή.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως διευθύντριας του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης (2008-2009) πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις που έφεραν το μουσείο πιο κοντά στον κόσμο και τον ευαισθητοποίησαν περισσότερο ως προς τα  προβλήματα της καθημερινότητας.

Α' Προβολή του ντοκιμαντέρ «Πατρίς, απολεσθέν το 1868»

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Πατρίς, απολεσθέν το 1868» στις 24.10.2018 στο θέατρο Απόλλων, με πρωτοβουλία του ΚΕΤΕΠΟ του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης και της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωφελούς Έργου Ερμούπολης. Την προβολή του ντοκιμαντέρ προλόγισε ο ιστορικός, ομότιμος διευθυντής ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), κ. Βασίλης Παναγιωτόπουλος, που είχε και την επιστημονική επιμέλεια του ντοκιμαντέρ. Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Γιώργου Μ. Πατέρα, που συνείσφερε οικονομικά στην υλοποίηση του ντοκιμαντέρ. Επίσης τα παιδιά των τελευταίων τάξεων των Δημοτικών Σχολείων της Ερμούπολης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε ειδικές προβολές παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ.

(σ.σ. Η έκθεση για το "Πατρίς" είναι ξανά διαθέσιμη για το κοινό. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ)

Τριήμερο εκδηλώσεων λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού την Πέμπτη 11.12.2008 είχαν διοργανωθεί εκδηλώσεις, προβολές, εκθέσεις και συζητήσεις σχετικές με το θέμα, στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης με ελεύθερη είσοδο. 

Στο σχετικό δελτίο τύπου του ΚΕΤΕΠΟ αναφερόταν ότι στόχος όλων αυτών των εκδηλώσεων ήταν να γίνει γνωστή σε όλους, μικρούς και μεγάλους, η Παγκόσμια Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που έχει υπογράψει η Ελλάδα μαζί με άλλες 191 χώρες. Η κεντρική εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης και είχε ως θέμα την παιδική εργασία.

Η διευθύντρια του Βιομηχανικού Μουσείου Μυρσίνη Ζορμπά είχε τονίσει μεταξύ άλλων τη σημασία της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, δείχνοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία της προς τα παιδιά.


Η έκθεση φωτογραφίας πραγματοποιήθηκε από 30 Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2009, βασισμένη σε υλικό που προσέφεραν οι φίλοι και οι φίλες του Μουσείου. Η έκθεση ήταν μια μαρτυρία για τις δύσκολες συνθήκες ζωής των παιδιών και το ανθυγιεινό περιβάλλον παραγωγής στα εργοστάσια της Ερμούπολης του μεσοπολέμου.
Το Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών του Μουσείου περιλαμβάνει πλούσιο υλικό που καλύπτει τα θέματα αυτά.

Εορτασμός Πρωτομαγιάς 2009 στην Ερμούπολη

Πληθώρα εκδηλώσεων για τον εορτασμό της από το Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου όπου στο κλίμα και την επικαιρότητα της εποχής πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις με τη συνεργασία 24 φορέων της πόλης και την ανιδιοτελή βοήθεια πολλών φίλων. Η ανάγκη της κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται από την οικονομική κρίση και ιδιαίτερα στους άνεργους, στους ανασφάλιστους και στους χαμηλοσυνταξιούχους, είχε αποτελέσει θέμα προβληματισμού,

Οι κινηματογραφικές προβολές, συζητήσεις, εκθέσεις, μουσική, βιωματικά εργαστήρια είχαν αποτελέσει μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού ως προς το σεβασμό των απλών ανθρώπων που αποτέλεσαν την ατμομηχανή για την αλματώδη ανάπτυξη της Σύρου και ειδικότερα της Ερμούπολης και φυσικά στην ύπαρξη περισσότερης δικαιοσύνη και καλύτερη ζωή για όλους χωρίς διακρίσεις. Ειδικότερα το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εκδηλώσεων ήταν αφιερωμένο στους εργάτες και εργάτριες, καθώς και στα ανήλικα παιδιά που δούλεψαν στα εργοστάσια της Σύρου.Ενδεικτικά αναφέρουμε εκδηλώσεις όπως Τα αόρατα παιδιά (Έκθεση φωτογραφίας), Η Εργάτρια της Ερμούπολης (Αποκαλυπτήρια προτομής του έργου της Κορίνας Κασσιανού), Έκθεση εφημερίδων της Πρωτομαγιάς-κατάστιχα, μισθολόγια, μαρτυρίες (ΓΑ Κυκλάδων), Με τα μάτια μιας εργάτριας (Μια βιωματική ξενάγηση-έκπληξη στην πόλη μέσα από τη μαρτυρία μιας εργάτριας), Η εργατική τάξη «δεν» πάει στον Παράδεισο (Προβολές ταινιών στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου), Η υφάντρια και άλλα έργα του Κώστα Βαρβέρη και η Εικαστική παρέμβαση ***h/work/worker της Λίζας Δέλβη στο κτίριο Κορνηλάκη και τόσες άλλες.

Ακόμα στα "Σεμινάρια της Ερμούπολης 2005, 2007 και 2009" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών τα οποία συνδιοργανώθηκαν από το Δήμο Ερμούπολης, τα ΓΑΚ Κυκλάδων συμμετείχε και το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης. Εκεί υπήρξε ομιλήτρια (10.9.2009) στην ενότητα "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: ΠΟΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ;" με θέμα "Οι όροι της ανάλυσης, τα ζητούμενα της παρέμβασης" και στην "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ (11.9.2009) συντονίστρια στο στρογγυλό τραπέζι της συζήτησης "Η κοινωνικο-πολιτισμική διάσταση της εκπαίδευσης".

Το σχετικό δελτίο Τύπου που είχε εξεδώσει το Βιομηχανικό Μουσείο σχετικά με το σεμινάριο ανέφερε ότι η συμμετοχή των πολιτών μέσω του διαλόγου θα βοηθούσε στην πολιτιστική ανάπτυξη της Σύρου και της Ερμούπολης.

Συνεχίζοντας το αφιέρωμα μας στην κα Ζορμπά, να αναφέρουμε ότι είναι μέλος του ΔΣ του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Κοινωνίας.

Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες και από το 2005 αρθρογραφεί τακτικά στο περιοδικό Μεταρρύθμιση για θέματα πολιτισμικής πολιτικής.

Βιβλία της: Η κρατική πολιτική για το βιβλίο, Οδυσσέας, 1995, Από τα Εξάρχεια στις Βρυξέλλες, Οδυσσέας, 2004.

Έχει εργαστεί πολύ για το βιβλίο και τους πρόσφυγες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Συχνά καταγράφει τις σκέψεις της σε διάφορα έντυπα και τις συγκεντρώνει στο site της http://mzorba.gr

Διατηρεί λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook και Twitter) και στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα

Η νέα Υπουργός Πολιτισμού είναι παντρεμένη με τον Αντώνη Λιάκο, γνωστότατο και πέραν της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Tags: , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons