16η Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών & Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Νοτίου Αιγαίου (23-26.9.2018)


Κυριακή 23 μέχρι Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2018 στη Σύρα

3η (16η) Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Αιγαίου και
6η (12η) Συνάντηση Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Ν. Αιγαίου

“Οι Μουσικές Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών Αιγαίου” έχουν καταξιωθεί ως ένας θεσμός μοναδικός στην Ελλάδα. Είναι ο θεσμός που αναγέννησε τα όργανα που διασκέδασαν τους Κυκλαδίτες χωρίς υπερβολή για χιλιάδες χρόνια. Θεσμός που, στους τόπους όπου έχει πραγματοποιηθεί, οι νησιώτες θα τον θυμούνται για χρόνια. Θεσμός σχεδιασμένος στην ανθρώπινη κλίμακα, σ’ αντίθεση με την τυποποιημένη μουσική έκφραση που δυστυχώς κυριαρχεί στην εποχή που ζούμε".

Kορυφαία υπερτοπικής σημασίας πολιτιστική δράση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι οι Μουσικές Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών. Ο θεσμός που ξεκίνησε το 2002 σε κυκλαδικό επίπεδο, με πρωτοβουλία τότε της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων και του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη - με επικεφαλής τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας Λάμπρο Λιάβα - έχει πλέον πάρει παναιγαιακό χαρακτήρα.

Ήδη στα πλαίσια των προηγούμενων Συναντήσεων που έγιναν στην Κέα, την Κύθνο, τη Νάξο, τη Μύκονο, την Πάρο, την Αντίπαρο, την Άνδρο, τη Σύρα και τη Σαντορίνη, εντοπίστηκαν, καταγράφηκαν και συμμετείχαν οι λαϊκοί οργανοπαίκτες απ’ όλα τα νησιά που παίζουν τα παραδοσιακά πνευστά μουσικά όργανα. Έτσι, στις μέρες μας, η τσαμπούνα, το τουμπάκι και το σουραύλι είναι όργανα αναγεννημένα, με νέα παιδιά να ασχολούνται, να μαθαίνουν, να τραγουδούν και να παίζουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια πάνω από το 1/3 των συμμετεχόντων στις Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών είναι κάτω των 25 ετών, καθώς αυτές έδωσαν κίνητρα για τη διδασκαλία και διάδοση των λαϊκών πνευστών και γενικότερα των παραδοσιακών οργάνων, στους νέους.

Ανάλογη παγκυκλαδικής εμβέλειας δράση, που σήμερα καλύπτει τα νησιά σε επίπεδο Νοτίου Αιγαίου, ξεκίνησε το 2005 με τους ίδιους διοργανωτές και με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοίνικα Σύρου, απευθυνόμενη ειδικά στους νεαρούς Κυκλαδίτες μουσικούς που ασχολούνται με τα κάθε είδους παραδοσιακά όργανα του τόπου τους. Οι Συναντήσεις Παραδοσιακής Μουσικής Νέων έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί με μεγάλη συμμετοχή στα νησιά Σύρα, Νάξο, Τήνο, Αμοργό, Σέριφο και Σίφνο.

Όσο οι Μουσικές Συναντήσεις διευρύνονταν σε έμψυχο δυναμικό και εμβέλεια, έγιναν η αφορμή για επιστημονική έρευνα, η οποία έχει ώς τις μέρες μας δώσει πλούσιους καρπούς με την εκπόνηση ειδικών επιστημονικών εργασιών (διδακτορικές διατριβές, πτυχιακές εργασίες, δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια κ.λπ.) Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί συστηματική καταγραφή του μουσικού υλικού που προέκυπτε από τα ποικίλα δρώμενα (ηχογράφηση, κινηματογράφηση, φωτογράφηση και συνεντεύξεις), σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής "Φοίβος Ανωγειανάκης" και ομάδα νέων εθνομουσικολόγων (φοιτητές και διδάκτορες πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών, τους οποίους συντονίζει ο Λάμπρος Λιάβας).

Οι Μουσικές Συναντήσεις έδωσαν παράλληλα το έναυσμα για την οργάνωση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ειδικών εθνομουσικολογικών ερευνών με αντικείμενο τη συγκρότηση αρχείων για τις μουσικές των Κυκλάδων κατά νησί και την παραγωγή αντίστοιχων εθνογραφικών ταινιών – ντοκιμαντέρ, αρχής γενομένης από τα νησιά Άνδρο και Νάξο.

Η πλατειά ομήγυρη που δημιουργήθηκε μέσα από τις Μουσικές Συναντήσεις συνιστά πλέον για τα νησιά μας μια διαρκή και ενεργή πολιτιστική κοινότητα.

Αναγνωρίζοντας εξ άλλου τη συνεχή και συστηματική προσπάθεια ανάδειξης του μουσικού πλούτου του αιγαιακού χώρου, το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έχει προτείνει την ένταξη των λαϊκών πνευστών του Αιγαίου στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Ο σχεδιασμός και η οργάνωση των Μουσικών Συναντήσεων γίνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού Κυκλάδων), με την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής "Φοίβος Ανωγειανάκης" και του Τομέα Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη διοργάνωση συμμετέχει το Υπουργείο Πολιτισμού (Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς) και οι τοπικοί και πολιτιστικοί φορείς του νησιού, όπου αυτή κάθε φορά διεξάγεται.Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons