ΕΚΘΕΣΗ: Μετάπλαση, Αναδόμηση, Σύνθεση | Μαρία Φραγκουδάκη

Form / Less
Εβραϊκό Μουσείο της Αθήνας (2016)
Η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Φραγκουδάκη με τίτλο "Μετάπλαση, Αναδόμηση, Σύνθεση" θα φιλοξενηθεί 21 Ιουλίου έως 26 Αυγούστου 2018 στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Δηλώνει υπέρμαχος του «process art» υποστηρίζοντας πως για εκείνην το υλικό είναι αυτό που δίνει ταυτότητα στο έργοκαι όχι το χρώμα. Χρησιμοποιεί τις γνώσεις από τις σπουδές της στη Χημεία, προσπαθώντας να διασπάσει διάφορα υλικά δημιουργώντας πάνω στον καμβά ενώσεις διαφορετικών φαινομενικά στοιχείων. Ο γύψος, το λάστιχο, τα πούπουλα, το bubblewrap μεταμορφώνονται στα χέρια της Μαρίας δημιουργώντας εντυπωσιακές συνθέσεις. Ροκανίδια, μονωτικές ταινίες, σύρμα και σχοινί, ακρυλικά προϊόντα και διαλύτες, είναι μερικά από τα υλικά, στα οποία δίνεται ξανά ζωή μέσω της τέχνης. Είναι γλυπτικοί πίνακες και όχι πίνακες που έχουν παραχθεί με πινέλο. Δε φοβάται να σκίσει, να κάψει, να προσθέσει ή να αφαιρέσει ετερόκλητα αντικείμενα στον καμβά αναζητώντας το τελικό αποτέλεσμα που θα την ικανοποιεί, δημιουργώντας μια οπτική και συναισθηματική πολυπλοκότητα στην τέχνη της.

Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Αλτουβάς.

Η Μαρία Φραγκουδάκη αποτελεί μια από τις πιο αξιοσημείωτες δημιουργούς της νέας γενιάς. Αρχικά, σπούδασε Χημεία και Φαρμακολογία στο Λονδίνο, δουλεύοντας παράλληλα στην φαρμακευτική εταιρία Roche. Αποφοιτεί με πτυχίο Bachelor και Master of Science, με ειδίκευση στις φυσικές ιδιότητες των υλικών. Στη συνέχεια παρακολούθησε κύκλους μαθημάτων σε oil painting και σε expressive painting στο Central St Martins (University of the Arts London). Από το 2012 που ζει στη Νέα Υόρκη, έχει παρακολουθήσει τρία art residencies στο πανεπιστήμιο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης και έχει εργαστεί δίπλα στον Donald Sheridan master printer του Andy Walhol. Δηλώνει υπέρμαχος του «process art», υποστηρίζοντας πως το υλικό είναι αυτό που δίνει ταυτότητα στο έργο και όχι το χρώμα. Χρησιμοποίει τις γνώσεις από τις σπουδές της στη Χημεία, προσπαθώντας να διασπάσει διάφορα υλικά, δημιουργώντας πάνω στον καμβά ενώσεις διαφορετικών φαινομενικά στοιχείων. Τα φτερά, το λάστιχο, ο γύψος, το bubble wrap μεταμορφώνονται στα χέρια της Μαρίας, δημιουργώντας εντυπωσιακές συνθέσεις. Πούπουλα, μονωτικές ταινίες, χρησιμοποιημένο σύρμα και σχοινί, ακρυλικά προϊόντα και διαλύτες, είναι μερικά από τα υλικά, στα οποία δίνεται ξανά ζωή μέσω της τέχνης. Είναι γλυπτικοί πίνακες και όχι πίνακες που έχουν παραχθεί με πινέλο. Δε φοβάται να σκίσει, να κάψει, να προσθέσει ή να αφαιρέσει ετερόκλητα αντικείμενα στον καμβά αναζητώντας το τελικό αποτέλεσμα που θα την ικανοποιεί, δημιουργώντας μια οπτική και συναισθηματική πολυπλοκότητα στην τέχνη της. Το έργο της (ζωγραφική, χορός, performance) έχει παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, σε μουσεία και γκαλερί στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα καθώς επίσης στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Λονδίνο, το Μαϊάμι, τη Βασιλεία και την Ιαπωνία. Στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη της Σύρου, στον επιβλητικό αυτό χώρο των Παλαιών Αποθηκών του πρώην Τελωνείου, θα παρουσιαστούν έργα από όλη την εξελικτική της πορεία, καθώς και επιλεγμένα έργα των πρωτοπόρων ελλήνων δημιουργών της αφαίρεσης Γ. Σπυρόπουλου, Αλ. Κοντόπουλου, Θ. Τσίγκου, Μ. Πράσινου, Θ. Στάμου, Γ. Γαίτη, Ν. Κεσσανλή κ.ά.


Εγκαίνια: Σάββατο 21/07, 20:00

Ώρες Λειτουργίας:
Τρίτη έως Σάββατο: 10:00-13:30 και 18:30-22:00


ΧΟΡΗΓΟΙ
Blue Star Ferries
Βιομηχανία βερνικιών και χρωμάτων VERNILAC
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΥΡΟΥ- Νικόλαος Χατζάκης
“Ανθέων οδός”- Μάρκος Ρούσσος

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΡΤ3, ΕΡΤ Β. ΑΙΓΑΙΟ, ΕΡΤ Ν. ΑΙΓΑΙΟ, COSMOSFM.ORG – HELLENIC PUBLIC RADIO NY, SDS RADIO GREEK, FOCUS 103,6 FM, ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, SYROS AGENDA
Tags: , , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons