Αφιέρωμα στο Μάνο Ελευθερίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης σας προσκαλεί το Σάββατο 4 Αυγούστου 2018 και ώρα 20.00 σε ένα Αφιέρωμα στο Μάνο Ελευθερίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Τραγούδια:
Αγγελική Κοκκίνη, Ανδρέας Γιαλόγλου
- Στους μπαξέδες (Αγγελική Κοκκίνη)
- Ποιος τη ζωή μου (Αγγελική Κοκκίνη)
- Άγιος Φεβρουάριος (Αγγελική Κοκκίνη)
- Μαρκίζα (Αγγελική Κοκκίνη)
- Μαλαματένια λόγια (Αγγελική Κοκκίνη)
- Ο Άμλετ της σελήνης (Ανδρέας Γιαλόγλου
- Μπαλάντα του οδοιπόρου (Ανδρέας Γιαλόγλου)
- Δεν είμαι άλλος (Ανδρέας Γιαλόγλου)

Ομιλητές:
Λουκρητία Δούναβη, Κώστας Λογαράς, Νένα Μεντή, Μαρίζα Δαλεζίου

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό

Οργάνωση: Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου - Ερμούπολης
Επιμέλεια ήχου: Σοφοκλής Κοσκινάς
Τεχνική υποστήριξη: Γεώργιος Ρούσσος

FB event: www.facebook.com/events/2103603819855256

Ελεύθερη Είσοδος

Ο Μάνος Ελευθερίου έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή την τα ξημερώματα της Κυριακής 22 Ιουλίου 2018.

Γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1938 στην Ερμούπολη της Σύρου και πρωτάρχισε να βλέπει θέατρο 12 ετών. Σε ηλικία 14 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του από την Σύρο στην Αθήνα και τα πρώτα επτά χρόνια κατοίκησαν στο Χαλάνδρι. Το 1960 μετακόμισαν οικογενειακώς στο Νέο Ψυχικό.

Η προσφορά του για την γενέτειρά του την Σύρο ήταν πλούσια και πολυποίκιλη. Ενδεικτικά αναφέρονται:
  • Δωρεές 40.000 τίτλων στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμουπόλεως όπου και δημιουργήθηκε ειδική πτέρυγα που φέρει το όνομα του, στο Ιστορικό Αρχείο (ΓΑΚ Νομού Κυκλάδων) και στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμουπόλεως γνωστό και ως «σχολείο του Κουκουλά» όπου φοίτησε. 
  • Δωρεές εκατοντάδων αντικειμένων που αφορούσαν τη Σύρο του 19ου αιώνα και το αστικό θαύμα της Ερμούπολης, τα οποία είχε συλλέξει με προσωπικά έξοδα και αναζήτησή τους μέσα από ταξίδια που πραγματοποίησε ο ίδιος σε όλο τον κόσμο. 
  • Δεκάδες εκθέσεις υπό την επιμέλειά του με θεματολογία που ο ίδιος επέλεγε από το προσωπικό του αρχείο και την έρευνα που ο ίδιος πραγματοποιούσε για τη συλλογή τους. 
  • Τετράτομη μελέτη με τίτλο «Το θέατρο στην Ερμούπολη τον εικοστό αιώνα» το οποίο αποτελεί μία από τις πληρέστερες καταγραφές της ιστορίας του Θεάτρου Απόλλων, για την οποία ο πέμπτος τόμος βρισκόταν υπό επεξεργασία μέχρι τον θάνατό του. 
  • Διηγήματα, πεζογραφήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα που μελοποιήθηκαν και που αναφέρονται έμμεσα ή άμεσα στη Σύρο. Ενδεικτικά αναφέρονται: (2013) Μαύρα Μάτια – Ο Μάρκος Βαμβακάρης και η συριανή κοινωνία στα χρόνια 1905-1920, (2004) Ο καιρός των χρυσανθέμων / Εκδόσεις Μεταίχμιο 
  • Επιμέλειες του ιδίου: (1993) Ενθύμιο Σύρας φωτογραφίες και καρτ ποστάλ από το 1860-1950 / Εκδόσεις Γνώση, (2000) Νεοκλασική Ερμούπολη / Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, (2001) Ενθύμιον Σύρου: Σύρος ένα νησί – Μια ιστορία / Ελληνικά Γράμματα, (2004/2011) Ερμούπολη, Μια πόλη στη λογοτεχνία / Εκδόσεις Μεταίχμιο. 
  • Συμμετοχή σε συλλογικά έργα: (2013) Μακρουλάκης / Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
Είναι τόσα πολλά που έχει προσφέρει ο Μάνος Ελευθερίου στη Σύρο και στην Ελλάδα γενικότερα, που δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να αποτυπωθούν με κάθε λεπτομέρεια. Ίσως μόνο ένα βιβλίο αποκλειστικά για τον Μάνο Ελευθερίου θα μπορούσε να τα συμπεριλάβει όλα μαζί συγκεντρωμένα.
Tags: , , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons