Η γενέτειρα του η Σύρος τιμά τον Μάνο ΕλευθερίουΌπως ανακοινώθηκε στην επίσημη σελίδα του Μάνου Ελευθερίου στο facebook, η Σύρος θα τιμήσει τον Μάνο Ελευθερίου με προτομή, ονοματοδοσία δρόμου και μουσείο στην Ερμούπολη.

«Γλυκέ μου Μάνο, είσαι πια στις μαύρες λαγκαδιές του Παραδείσου»

Στο νησί πρόκειται να τοποθετηθεί προτομή του Μάνου Ελευθερίου, η οποία θα τοποθετηθεί στο κέντρο της Ερμούπολης και πιθανότητα στην Πλατεία Μιαούλη μπροστά από το κτίριο της Δημοτική Βιβλιοθήκης, στο σημείο που βρίσκονται και οι αντίστοιχες προτομές μεγάλων συριανών όπως του Εμμανουήλ Ροϊδη του Γεωργίου Σουρή, της Ρίτας Μπούμη – Παππά, του Τιμολέοντα Αμπελά και του Δημητρίου Βικέλα.

Επίσης, το όνομα του Μάνου Ελευθερίου θα δοθεί σε κάποιον από τους δρόμους της Ερμούπολης, μετά από σχετικές αποφάσεις ονοματοδοσίας που θα παρθούν από τα αρμόδια όργανα.

Ήδη με παλαιότερη απόφαση του ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης είχε ονομάσει πρώην νταμάρι Καραβέλλα, όπου γίνονται οι μεγάλες μουσικές συναυλίες, σε Πολιτιστικό Χώρο "Μάνου Ελευθερίου".

Γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1938 στην Ερμούπολη της Σύρου και πρωτάρχισε να βλέπει θέατρο 12 ετών. Σε ηλικία 14 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του από την Σύρο στην Αθήνα και τα πρώτα επτά χρόνια κατοίκησαν στο Χαλάνδρι. Το 1960 μετακόμισαν οικογενειακώς στο Νέο Ψυχικό.

Είναι τόσα πολλά που έχει προσφέρει ο Μάνος Ελευθερίου στη Σύρο και στην Ελλάδα γενικότερα, που δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να αποτυπωθούν με κάθε λεπτομέρεια. Ίσως μόνο ένα βιβλίο αποκλειστικά για τον Μάνο Ελευθερίου θα μπορούσε να τα συμπεριλάβει όλα μαζί συγκεντρωμένα.

Ένα ταξίδι αναπάντεχο. Άφησε όλους εμάς στην αντίπερα όχθη σίγουρα φτωχούς. Παρακαταθήκη τα έργα του και η ουσιαστική, γενναιόδωρη, μοναδική συμβολή του στον πολιτισμό. Με αυτά τραγουδώντας κατοικεί πια στην καρδιά μας.


Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons