Το Γλυπτό "Ερμής" του Markus Lüpertz στην παραλία της Ερμούπολης

Photo: Nikos Delloglou
Η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ενημερώνουν ότι η προσωρινή τοποθέτηση του γλυπτού του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Markus Lüpertz, στην παραλία της Ερμούπολης, αποτέλεσε τον προπομπό για την έκθεση, με τίτλο «Tesseris Masters Torn» με δημιουργίες τεσσάρων Γερμανών καλλιτεχνών, που υπήρξαν μαθητές του. Στα εγκαίνια, τα οποία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018, η Πινακοθήκη Κυκλάδων ήταν κατάμεστη με φιλόμουσο κοινό που ταξίδεψε μάλιστα από διάφορες χώρες του εξωτερικού για να παρευρεθεί στο συγκεκριμένο γεγονός. 

Ο Markus Lüpertz συγκαταλέγεται στους κορυφαίους σύγχρονους Γερμανούς εικαστικούς μαζί με τους Gerhard Richter, Georg Baselitz, Sigmar Polke και Anselm Kiefer. Tο έργο του έχει παρουσιαστεί στα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης (Musée Art Moderne de la Ville στο Παρίσι το 2015, The State Hermitage Museum στην Αγ. Πετρούπολη, Museum of Modern Art στη Μόσχα το 2014, Fine Arts Museum στο Bilbao το 2013 κ.λπ. τα τελευταία χρόνια). Τα γλυπτά του βρίσκονται σε πλατείες και κεντρικά κτίρια στο Βερολίνο, τη Λειψία, τη Βόννη, το Ντύσελντορφ, την Κασρλούη, τη Βιέννη, το Σάλζμπουργκ, το Λονδίνο, το Μπιλμπάο κ.ά. Ο Markus Lüpertz είναι μια παγκόσμια εκκεντρική προσωπικότητα με έργο διεθνούς απήχησης με ωμή και σκληρή δημιουργία στη έκφραση της παραστατικότητάς του. 

Ειδικά για τη Σύρο, ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο γλυπτό-κεφάλι που παριστάνει τον αρχαίο θεό Ερμή, από τον οποίο, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων πήρε το όνομά της. Το έργο έχει τοποθετηθεί στην παραλία της Ερμούπολης, όπου και θα παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης και συγκεκριμένα έως την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν είχε καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση, καθώς τα έξοδα της μεταφοράς του έργου βάρυναν αποκλειστικά τον καλλιτέχνη, ο οποίος μάλιστα το μετέφερε από την Ιταλία. 


Γραφείο Επικοινωνίας Δήμου Σύρου - Ερμούπολης
Tags: ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons