Εποπτικά Όργανα Γυμνάσιου Σύρου - 19ος αιώνας

Χάρη στις άοκνες προσπάθειες του πρώτου Υπευθύνου του ΕΚΦΕ Σύρου - Ερμούπολης (1999-2007) του χημικού Τζώρτζη Μακρυωνίτη (συλλογή, διαδικτυακή έρευνα, φωτογράφιση), της επιμέλειας - συνεργασία - συντονισμού της νυν Υπεύθυνης ΕΚΦΕ Σύρου, βιολόγου Κωνστανινίδου Καλλιόπης (2012 -σήμερα) και της ιδέας για την ιστορική καταγραφή και έκδοση, που είχα από την εποχή που ήμουν Υπ/νος του ΕΚΦΕ Σύρου (2007-2012), έγινε πραγματικότητα η παρούσα έκδοση - κατάλογος με τα Εποπτικά όργανα του ιστορικού Γυμνασιου Σύρου. 

Η έκθεση των Οργάνων βρίσκεται στις προθήκες του ΕΚΦΕ Σύρου στο Σχολικό Σύγκρότημα Λυκείων στα Λιβάδια - Μάννα στη Σύρο. 

Τα περισσότερα όργανα χρονολογούνται από το 1870 έως και 1910. Σημαντική καταγραφή είναι ο κατάλογος των εποπτικών οργάνων του ιστορικού Γυμνασίου Σύρου που φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη στο Αρχείο του Κράτους στην Ερμούπολη.

Σημειώνουμε την επιθεώρηση των οργάνων και του καταλόγου από τον Επιθεωρητή Φυσικών Οργάνων που ως νεοδιορισθείς στη θέση αυτή, επισκέφθηκε το Γυμνάσιο Σύρου το 1898 (!!!), έλεγξε τα όργανα, παρέλαβε ορισμένα για επισκευή και όσα ήταν διπλά τα ζήτησε να του παραχωρηθούν ώστε να τα αξιοποιήσει σε άλλα Γυμνάσια της Ελλάδας.....!!!!

Όσοι ονειρευόμαστε μια άλλη διδακτική προσέγγιση των Φυσικών Επιστημών συνεχίζουμε... δεν πτοούμαστε... καλή περιήγηση!

Ρούμελης Νικόλαος 
Σχολικός Σύμβουλος ΦΕ Κυκλάδων

Με άδεια αναδημοσίευσης 
από τους κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη και τον κ. Νικόλαο Ρούμελη 
τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.
Σε κάθε περίπτωση τα πνευματικά δικαιώματα του καταλόγου
ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς του.
Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons