Πανηγυρικός λόγος που εκφωνήθηκε κατά τ' αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Ανδρέα Μιαούλη

Η Πλατεία Μιαούλη στη Σύρο είναι η καρδιά της Ερμούπολης, το αυτονόητο σημείο συνάντησης για κατοίκους και επισκέπτες, ο τόπος της βραδινής βόλτας.

Πανέμορφα κτήρια, όλα δημιουργήματα του 19ου αιώνα την περιβάλλουν: δεσπόζει το κτίριο του Δημαρχείου που χτίστηκε το 1898 σε σχέδια του Τσίλλερ, με την μεγαλοπρεπή σκάλα του, πλάτους 15,5 μέτρων. Η Λέσχη που σήμερα στεγάζει το Πνευματικό κέντρο είναι του 1863 και το κτίριο αριστερά του Δημαρχείου στεγάζει το Ιστορικό Αρχείο Σύρου. Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται ο ανδριάντας του ναυάρχου της Επανάστασης του 1821 Ανδρέα Μιαούλη (έργο του Γεώργιου Μπονάνου 1863 – 1940) που τοποθετήθηκε εδώ το 1899 – έκτοτε η πλατεία ονομάστηκε πλατεία Μιαούλη. Η μαρμάρινη εξέδρα της μουσικής με ανάγλυφες παραστάσεις του Απόλλωνα και των Μουσών είναι μεταγενέστερη, του 1907.

Ο Ανδρέας "Μιαούλης" - Βώκος (Ύδρα 20 Μαΐου 1769 – Αθήνα 23 Ιουνίου 1835) ήταν Έλληνας καραβοκύρης, δηλαδή πλοιοκτήτης - έμπορος, ο οποίος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανάσταση του 1821, ως διοικητής ναύαρχος του ελληνικού στόλου, αλλά και στη μετέπειτα πολιτική ζωή του τόπου, με αποκορύφωμα την ανταρσία της Ύδρας κατά του Καποδίστρια, που είχε ως αποτέλεσμα την πυρπόληση δύο πλοίων του εθνικού στόλου στον Πόρο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τιμήθηκε πλείστες φορές από το οθωνικό καθεστώς, ενώ συμπεριλήφθηκε και στην τριμελή επιτροπή που προσέφερε το στέμμα στον νεαρό τότε Όθωνα. Υπήρξε ο γενάρχης της οικογένειας Μιαούλη και γιος του ήταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αθανάσιος Μιαούλης.

Για τα αποκαλυπτήρια παρεβρέθηκε και η βασιλική οικογένεια του Γεωργίου Α΄ της Ελλάδας και για το λόγο αυτό σημαιοστολίστηκε η Ερμούπολη, αναμένοντας την άφιξη της.

Κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων μεταξύ άλλων αναγνώστηκε και ο "Λόγος Πανηγυρικός Εκφωνηθείς Κατά Τ' Αποκαλυπτήρια Του Ανδριάντος Του Ναυάρχου Ανδρέου Μιαούλη" υπό του Δημητρίου Κ. Βοκοτόπουλου, τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:


Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons