3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» | Πρόγραμμα (29.8-2.9.2018)Το 3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» ανοίγει και φέτος την αυλαία του από 29/8/2018 έως 2/9/2018, μετά από την περυσινή επιτυχημένη διοργάνωσή του, που πραγματοποιήθηκε στο νησί μας, με τη συνεργασία του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου καθιερώθηκε ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου, καθώς τιμά την μνήμη και το έργο του μεγάλου και πρωτοπόρου Συριανού λαϊκού συνθέτη, του Μάρκου Βαμβακάρη και παράλληλα αξιοποιεί τη μουσική μας παράδοση, προβάλλοντας το νησί μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι o θεσμός αυτός στοχεύει να διαφυλάξει, αλλά κυρίως να διατηρήσει ζωντανή την αστική λαϊκή μουσική, η οποία αποτελεί μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου, γενέτειρας του Πατριάρχη του ρεμπέτικου Μάρκου Βαμβακάρη. 

Για μία ακόμη χρονιά, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα περιλάβει μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων, μέσα από τα οποία θα προβληθεί και θα αναδειχθεί τόσο το ρεμπέτικο τραγούδι όσο και η συμβολή του Μάρκου Βαμβακάρη στη λαϊκή μουσική.

Σας προσκαλούμε όλους στον τόπο που γεννήθηκε το ρεμπέτικο, στη Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Άνοιγμα Φεστιβάλ – έπαυλη Τσιροπινά, Ποσειδωνία

20:40 | Xαιρετισμοί εκπροσώπων Δήμου και Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Carmelo Ciciliano

20:50 | Το σχήμα του Carmelo Ciciliano από την Κάτω Ιταλία σε ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια της Πόλης, με τους: Carmelo Ciciliano, Simona Gatto και Sergio Pugnalin. 
Τρείς ταλαντούχοι μουσικοί και ερμηνευτές που έχουν τοποθετήσει το παραδοσιακό και ρεμπέτικο τραγούδι σε μια ιδιαίτερη θέση στο μουσικό τους ορίζοντα.

ο Δημήτρης Μυστακίδης

21:45 | Η κιθάρα στο ρεμπέτικο, με το 5 μελές σχήμα του Δημήτρη Μυστακίδη, δεξιοτέχνη και δάσκαλου της λαϊκής κιθάρας, με σπουδαίες συνεργασίες και μουσικά projects στο ενεργητικό του.
Με την κυκλοφορία του πρώτου του προσωπικού δίσκου «16 Ρεμπέτικα με Κιθάρα» το 2007 έφερε στην πρώτη γραμμή την λαϊκή κιθάρα και την ιδιαίτερη τεχνική της. Ο δίσκος αυτός έγινε αφορμή για να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο ρεύμα νέων κιθαριστών που μελέτησαν και ανέπτυξαν την ξεχασμένη τεχνική της λαϊκής κιθάρας.

Επόμενοι δύο δίσκοι, οι «Αψιλίες» το 2009 με προπολεμικά και σμυρνέικα τραγούδια και το «Ψιθυρίζοντας το ρεμπέτικο» το 2013 με ρεπερτόριο ενορχηστρωμένο για λαϊκή κιθάρα και γιαϊλί ταμπούρ. Και οι δύο αυτοί δίσκοι καλύπτουν διαφορετικές τεχνοτροπίες της λαϊκής κιθάρας διατηρώντας όμως τη ζωντάνια και το πάθος που το ίδιο το ρεπερτόριο κουβαλά.

Ο επόμενος του δίσκος «Εσπεράντο» κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2015 και περιλαμβάνει μεταπολεμικά τραγούδια διασκευασμένα και ενορχηστρωμένα αποκλειστικά για λαϊκή κιθάρα με την συμμετοχή 16 σπουδαίων τραγουδιστών. Και σε αυτόν το δίσκο το ρεπερτόριο είναι η αφορμή για να φωτιστεί η σύγχρονη τεχνική της λαϊκής κιθάρας.

Ο τελευταίος του δίσκος «Amerika» κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2017. Περιλαμβάνει τραγούδια της πρώιμης περιόδου του ρεμπέτικου που γράφτηκαν από Έλληνες μετανάστες στην Αμερική και είναι όλα διασκευασμένα με την τεχνική της «τσιμπητής» κιθάρας, μιας τεχνικής που είναι σαφώς επηρεασμένη από την fingerpicking τεχνική των Αφροαμερικάνων μουσικών των Blues.

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Θέατρο Απόλλων | 18:00
Σεμινάριο με θέμα την τεχνική και τους χειρισμούς της λαϊκής κιθάρας, από τον δάσκαλο και δεξιοτέχνη Δημήτρη Μυστακίδη

Δημήτρης Λάππας και Ιφιγένεια Ιωάννου

Θέατρο Άνω Σύρου | 20:50
Δημήτρης Λάππας και Ιφιγένεια Ιωάννου
Μια διαφορετική προσέγγιση του ρεμπέτικου από τον κορυφαίο δεξιοτέχνη όλων των νυκτών οργάνων Δημήτρη Λάππα και την επίσης δεξιοτέχνη στο κανονάκι και ιδιαίτερη ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου και παραδοσιακού τραγουδιού, Ιφιγένεια Ιωάννου. Θα παρουσιάσουν μια δουλειά τους στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το τραγούδι «Δεν με θέλεις πια» των Δημήτρη Σέμση (μουσική) και Άγγελου Ραυτόπουλου.

«Τα τελευταία χρόνια, στο χώρο της λαϊκής μουσικής δεσπόζουν οι διασκευές του παλιού ρεπερτορίου. Το δικό μας εγχείρημα αποτελεί μια τέτοια πρόταση, επιλέγοντας ένα άγνωστο τραγούδι από το προπολεμικό ρεπερτόριο, το οποίο προηγείται από το πιο συχνά προβεβλημένο πειραιώτικο ρεμπέτικο.

Το «Δεν με θέλεις πια» των Δημήτρη Σέμση (μουσική) και Άγγελου Ραυτόπουλου (στίχοι) είναι ένα ιδιότυπο και ασυνήθιστα ρυθμικό τραγούδι που μιλά για το ερωτικό πάθος και την εγκατάλειψη με λόγια τολμηρά «…δεν θυμάσαι τα παλιά μας, τα λυσσάρικα φιλιά μας…». Ηχογραφήθηκε το 1933 από τον Δημήτρη Σέμση στο βιολί, τον Αγάπιο Τομπούλη στο ούτι και την Ρόζα Εσκενάζυ στη φωνή και τις καστανιέτες, η οποία τραγουδά ένα αντρικό κομμάτι.

Με την προσέγγιση αυτή διεκδικούμε την επικαιροποίησή του συγκεκριμένου ρεπερτορίου και ενδιαφερόμαστε τόσο για την τεχνική διαχείριση, όσο και για την επιτέλεση καθαυτή. Συνδυάζουμε νέα και παλιά όργανα, νέες μορφές έκφρασης, επιδιώκοντας παράλληλα τη μεταφορά στους σύγχρονους χώρους μουσικής παράστασης. Με τον τρόπο αυτό, επιχειρούμε την εκ νέου διαπραγμάτευσή της μουσικής αυτής με σημερινά μέσα, τεχνικές και αισθητικές, αποφεύγοντας τους μιμητισμούς του παρελθόντος και στοχεύοντας στην αναδημιουργία με έμπνευση που απορρέει από το ίδιο το υλικό δίχως αναστολές.

Πιάτσα Άνω Σύρου | 21:50
Συναυλία με (4 μελές ή πενταμελές τοπικό σχήμα)

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Θέατρο Απόλλων | 18:00
Σεμινάριο με θέμα την τεχνική και τους χειρισμούς της λαϊκής κιθάρας, από τον δάσκαλο και δεξιοτέχνη Δημήτρη Μυστακίδη

Έπαυλη Τσιροπινά | 21:00
Σχήμα μαθητών τοπικής Σχολής Εν χορδαίς και οργάνοις
Το μουσικό σύνολο αποτελείται από μαθητές της μουσικής σχολής "Εν Χορδαίς και Οργάνοις" που ιδρύθηκε στο Σύρο το 2017 για την εκμάθηση εγχόρδων και άλλων οργάνων, με σκοπό τη διατήρηση της λαϊκότητας του πολιτιστικού στοιχείου της μουσικής ρίζας του τόπου. Αυτό βασικά ήταν και το στοιχείο στο οποίο επικέντρωσε το ενδιαφέρον του ο πρωτεργάτης του «Εν Χορδαίς», Σταύρος Ξαρχάκος, ο οποίος έδωσε και τον βηματισμό στην παροχή λαϊκής κατάρτισης στους δρόμους του ρεμπέτικου, πάνω στα χνάρια του Μάρκου Βαμβακάρη.

Θα ακουστούν αποσπάσματα από την μουσική που έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος για την ταινία "Ρεμπέτικο" ως και μερικά από τα πιο εμβληματικά τραγούδια του πατριάρχη του ρεμπέτικου Μάρκου Βαμβακάρη.

Το σύνολο αποτελείται από τους: Λαυρέντη Στρατή (μπουζούκι - τζουράς - μπαγλαμάς), Γιώργο Παχή (μπουζούκι - τζουράς - μπαγλαμάς) Θεόφιλο Ζερβό (μπουζούκι - τζουράς - μπαγλαμάς), Αλέξανδρο Χαλαβαζή (κιθάρα), Παντελή Ρούσσο (μπουζούκι - τζουράς - μπαγλαμάς) Βαγγέλη Στεφάνου (κιθάρα), Πέτρο Στεφάνου (μπουζούκι - τζουράς - μπαγλαμάς), Αγνή Ρούσσου (μπουζούκι), Παναγιώτη Μαντή (μπουζούκι - μπαγλαμάς), Θανάση Σταχτά (μπουζούκι), Ηλία Παπαμακάριο (μπουζούκι), Μιχάλη Μπόνη (μπουζούκι), Γιώργο Λουδάρο (πιάνο) που πλαισιώνονται από τους δασκάλους τους, Αρίστο Βαμβακούση (μπουζούκι), Δημήτρη Μαραγκό (ακορντεόν) και Αντώνη Τζήκα (κοντραμπάσο).

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Η Ελένη Κωνσταντίνου και ο Γιώργος Φούντος

Πλατεία Φοίνικα | 20:45
Το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι στην Κύπρο, με το σχήμα «Έπεα Πτερόεντα»
Η Ελένη Κωνσταντίνου και ο Γιώργος Φούντος με μακρά θητεία στη μουσική μας παράδοση, ακρίτες της παραδοσιακής και λαϊκής μας μουσικής θα βρεθούν στη Σύρο με το σχήμα τους, συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια αυτής της διοργάνωσης.

το Ναυπηγικό Στέκι του Πειραιά

Πλατεία Φοίνικα | 22:00
Από το Ναυπηγικό Στέκι του Πειραιά στη Σύρο
Το «Ναυπηγικό στέκι» στον Πειραιά, δεν είναι μια επαγγελματική ταβέρνα, αλλά ένα στέκι αποκλειστικά για μυημένους της παρέας που αποτελείται από ανθρώπους των πλοίων και της Ναυπηγοεπισκευαστικής περιοχής του Πειραιά. Ένα υπόγειο που χρησίμευε για μαστορέματα και επισκευές καραβιών. Τα παλιά εργαλεία, τόρνοι, μέγγενες, παλιά τιμόνια, σιδηρικά κι εργαλεία, έμειναν να διακοσμούν το χώρο. Τοποθετήθηκε ένα μικρό πάλκο, τραπεζάκια και καρέκλες και μετά, το μυστικό άρχισε να απλώνεται. Ίσως το πιο αυθεντικό στέκι όλης της πόλης.

Χωμένο ανάμεσα σε αποθήκες, σε ένα πλατύ δρόμο, στέκει μια μικρή αψίδα με μια ταμπέλα που γράφει «Ναυπηγικό Στέκι» και πίσω μια πόρτα, την όποια περνώντας την ξεκινάς μια κατάδυση στο παρελθόν του Πειραιά, από τον οποίο ξεπήδησαν φοβερά παλικάρια. Ο Γρηγόρης (στα 73 του χρόνια πλέον) και η κομπανία του, είναι μερικά από αυτά.

Εκεί, στο στέκι του Γρηγόρη και των φίλων του, έχουν γίνει τα ωραιότερα και τα πιο αυθεντικά γλέντια κι έχει περάσει όλος ο ντουνιάς των εργατικών περιοχών του Πειραιά, αλλά και όλη η αφρόκρεμα της Αθήνας από το χώρο της μουσικής και της τέχνης εν γένει.

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Έπαυλη Τσιροπινά – Ποσειδωνία | 21:00
Σχήμα Αντώνη Αινίτη και Ανθής Μίχου ή Ιουλίας Καραπατάκη
Ο Αντώνης Αινίτης εργάστηκε για πρώτη φορά στο μαγαζί "Φραγκοσυριανή" στα Εξάρχεια, που είχε και την επιμέλεια της ορχήστρας. Εν συνεχεία εργάστηκε στα κέντρα "Αλεξανδριανή", "Στοά των Αθανάτων", "Μισιρλού", "Πίκο", "Οντά της Κωνσταντίνας", κ.ά. Παράλληλα, τις καλοκαιρινές περιόδους έπαιζε για χρόνια στη Θάσο, αλλά και σε άλλα μέρη ανά την Ελλάδα.

Πολύ γνωστός από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του σε μουσικές εκπομπές, οργανοπαίχτης του μπουζουκιού με γνώση της ελληνικής μουσικής παράδοσης, διαθέτει μια ιδιαίτερα χαρισματική/ιδιότυπη φωνή. Πρώτος και καθοριστικός δάσκαλός του υπήρξε ο πατέρας του, Δημήτρης Αινίτης, μουσικός και στενός φίλος των Γιώργου Μητσάκη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Γιώργου Μανησαλή, Τάκη Λαβίδα, Λουκά Νταράλα, κ.ά.

Ο Αντώνης Αινίτης είναι ένας σεμνός και αθόρυβος παράγοντας προβολής και διατήρησης του αυθεντικού λαϊκού τραγουδιού, με αρκετές αξιόλογες συμμετοχές σε δισκογραφικές παραγωγές.

Τετάρτη 29 Αυγούστου έως και Κυριακή 2 Σεπτεμβρίουπλ. Μιαούλη - Αίθουσα (πρώην) Πάνθεον, Ερμούπολη
10:30 - 14:00 και 18:30 - 21:00

Έκθεση Λαϊκών Μουσικών Οργάνων από επώνυμους Έλληνες οργανοποιούς
Ελεύθερη είσοδος
Tags: , , , , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons