Οι εγγραφές στα Σεμινάρια του Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου 2018 ξεκίνησαν!Οι ακορντεονίστες συμμετέχουν στο Φεστιβάλ για να παρακολουθήσουν σεμινάρια, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, να γνωριστούν μεταξύ τους και να εκφραστούν μέσω της μουσικής.

Αρχάριοι και προχωρημένοι, όλοι οι ακορντεονίστες, εφόσον επιθυμούν, έχουν ευκαιρίες στη διάρκεια του Φεστιβάλ να παίξουν και να συμμετέχουν σε μικρές ομάδες που δημιουργούνται, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους μέσω της μουσικής και του ακορντεόν.

Την τελευταία ημέρα των σεμιναρίων, μικρές ομάδες από ακορντεονίστες, σκορπίζουν στους πεζόδρομους της Ερμούπολης και γεμίζουν την πόλη με ήχους καταλήγοντας όλοι μαζί σε ένα κεντρικό σημείο, όπου γίνεται η μουσική παρουσίαση των σεμιναρίων με τους δασκάλους και τους συμμετέχοντες. Δύσκολα συναντά κανείς τόσους πολλούς ακορντεονίστες να παίζουν και η μουσική να τους ενώνει τόσο, που τα χαμόγελα να μαρτυρούν τη “μουσική” χαρά που δεν μπορεί να κρυφτεί.

Τρία σεμινάρια με ένα κοινό θέμα

«Θράκη & Ελληνόφωνα Χωριά Κάτω Ιταλίας«
(Ζωναράδικος & Tarantella)
Μουσική – Τραγούδι – Χορός

  • Η διάρκεια του κάθε σεμιναρίου είναι 3 ώρες την ημέρα, πρωί ή απόγευμα, 12 ώρες στο σύνολο.
  • Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 20 μέχρι το Σάββατο 25 Αυγούστου, 2017.
  • θα αφιερωθεί στην τελική πρόβα και την παρουσίαση των σεμιναρίων στο κοινό (3 ώρες).
  • Το πρόγραμμα των σεμιναρίων θα επιτρέπει στους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν 2 σεμινάρια, εφόσον το επιθυμούν.
Τιμή: €100 για ένα σεμινάριο και €180 για δύο σεμινάρια

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 1
Το ακορντεόν στη Θράκη

Ο δάσκαλος: ο Σταμάτης Πασόπουλος

Με επίκεντρο το ρυθμικό σχήμα του βασικότερου χορού της Θράκης -γνωστός κυρίως ως Ζωναράδικος- θα μελετηθεί το ακορντεόν ως σολιστικό, αλλά και ως συνοδευτικό όργανο στην εν λόγω μουσική παράδοση. Βασικοί άξονες του εργαστηρίου θα αποτελέσουν οι εξής:
  • ρυθμική συνοδεία και αυτοσυνοδεία
  • συγχορδιακή εναρμόνιση και ισοκρατήματα
  • κλίμακες, δακτυλοθεσίες, χρωματισμοί
  • αυτοσχεδιασμός άρρυθμος και ρυθμικός
  • το ακορντεόν ως αντικατάστατο της γκάιντας
  • συσχετισμός ελληνικού και βουλγαρικού ιδιώματος
Το εργαστήριο απευθύνεται σε ακορντεονίστες κάθε τύπου οργάνου (piano και button accordion).

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 2
Με το τσίμπημα της Αράχνης
Ακορντεόν στους ήχους της ταραντέλας

Ο δάσκαλος: ο Βαγγέλης Παπαγεωργίου

Ένα διαφορετικό σεμινάριο μουσικής και προσέγγισης του ακορντεόν, μέσα από το πρίσμα της κουλτούρας της Κάτω Ιταλίας, της ιστορικά ελληνόφωνης αυτής γωνιάς της Μεσογείου, με τους διονυσιακούς ρυθμούς, τις σπαρακτικές μελωδίες και φυσικά τον αρχέγονο χορό της ταραντέλας, στις κατά τόπους μορφές της. Μια βιωματική προσέγγιση του μοναδικού αυτού χορού, με αναφορές στην Ιστορία του, αλλά και στην εξέλιξη του ακορντεόν, τους δύο τελευταίους αιώνες. Πέρα από την ιδιαίτερη θεματική της ταραντέλας, το σεμινάριο αφορά όλους όσοι ενδιαφέρονται να βαθύνουν τη σχέση τους με το ακορντεόν στη διάσταση, όχι μόνο των τεχνικών στοιχείων, αλλά και της εκφοράς του μουσικού λόγου, της συνοδείας και της έκφρασης.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 3
Από την Κάτω Ιταλία στη Θράκη
Ταξίδι-εργαστήρι χορού, φωνής, ρυθμού

Οι δάσκαλοι: η Ιωάννα Χαμαλέλη (χορός) και ο Κώστας Κωνσταντάτος (τραγούδι, βιολί, κιθάρα, κρουστά)

Ένα πρωτότυπο εργαστήρι χορού από τους encardia, μια αξιοσημείωτη πολιτιστική διαδρομή: από την ταραντέλλα της Καλαβρίας ως την pizzica των Ελληνοφώνων της Απουλίας και τις Ναπολιτάνικες ταμουριάτες στα χωριά του Βεζούβιου μέχρι και το διονυσιακό ζωναράδικο της Θράκης.

Ταξίδι πενταήμερο με όχημα το συλλογικό χορό αλλά και το τραγούδι σε ρυθμούς και ήχους που έρχονται από τα βάθη του χρόνου.

Ο Κώστας Κωνσταντάτος (τραγούδι, βιολί, κιθάρα, κρουστά) και η Γιάννα Χαμαλέλη (χορός) θα μας οδηγήσουν συνδιαστικά και σταδιακά στα βήματα που με πάθος και απόλυτο σεβασμό οι encardia ακολουθούν τα τελευταία χρόνια, ιχνηλατώντας τις περιοχές του Ιταλικού νότου.

Μαζί θα χορέψουμε και θα αναζητήσουμε τις κοινές ρίζες και εκφράσεις αυτών των χορών, μαζί θα τραγουδήσουμε με τον τρόπο μιας μοναδικής λαϊκής πολυφωνίας που συνδέει τις περιοχές αυτές απ’ άκρη σ΄άκρη (Καλαβρία-Θράκη) με τόσο ιδιαίτερο τρόπο. Με τη χρήση παραδοσιακών κρουστών αλλά και του σώματός μας ως μουσικό όργανο θα συν-ηχήσουμε τους ρυθμούς της ταραντέλλας αλλά και του ζωναράδικου της Θράκης. Ακόμα θα έχουμε και την εμπειρία γνωριμίας και επαφής μας με μια από τις γλυκύτερες και σπουδαιότερες ελληνικές διαλέκτους, τη διάλεκτο Grico από τις ελληνόφωνες περιοχές της Νότιας Ιταλίας.

Δεν είναι απαραίτητο οι συμμετέχοντες να έχουν προηγούμενη γνώση η εμπειρία σε κάτι σχετικό. Απλά…εμπιστευτείτε μας!

Το αποτέλεσμα του εργαστηρίου θα το παρουσιάσουμε και θα το χαρούμε όλοι μαζί στη συναυλία των encardia που θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του φεστιβάλ.

Βιογραφικό Διδασκόντων

Ο Σταμάτης Πασόπουλος γεννήθηκε το 1986 στις Σέρρες, όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα ακκορντεόν και βυζαντινής μουσικής, ενώ τα ερεθίσματα της μουσικής παράδοσης της περιοχής οδήγησαν στην εξερεύνηση διαφόρων παραδοσιακών οργάνων και του χορού.

Σπούδασε στο Τμήμα Μουσικής Επίστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ακκορντεόν κονσέρτου στο Τμήμα Σύγχρονης Μουσικής (ταξη Κωνσταντίνου Ράπτη) και σύνθεση (τάξη Ηλία Παπαδόπουλου) στο Τμήμα Ελληνικής Παραδοσιακής (Δημοτικής) Μουσικής με ειδίκευση “Ποιητική” (Τέχνη της Σύνθεσης-Μελοποιΐα-Ποίηση στην Παραδοσιακή Μουσική).

Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Ροττερνταμ (Codarts) στο αντiκείμενο της σύνθεσης με τους Robin de Raaff και René Uijlenhuit. Στα πλαίσια αυτού, ξεκίνησε την έρευνά του για τρόπους προσέγγισης της ελληνικής μουσικής παράδοσης μέσω της σύγχρονης τέχνης και αποκωδικοποιώντας κοινά δομικά και λειτουργικά στοιχεία των δύο αυτών φαινομενικά «αντίθετων» μουσικών κόσμων. Στο ίδιο αυτό πλαίσιο ανήκει και ο αυτοσχεδιασμός (ακουστικός και ηλεκτρονικός) το οποίο αποτελεί βασικό του στοιχείο ως εκτελεστής.

Παράλληλα με την καλλιτεχνική του δραστηριότητα, έχει ασχοληθεί με την μελέτη και έρευνα, με επιτόπια παρατήρηση και καταγραφή, των παραδόσεων (δρώμενα, τραγούδια και οργανικοί σκοποί, οργανοποιΐα, χορός) κυρίως του βορειοελλαδικού χώρου και τη συστηματοποίηση του μουσικού μέρους σε θεωρητικό υπόβαθρο. Είναι μέλος του συνόλου σύγχρονης μουσικής ΤΕΤΤΤΙΞ, του τρίο ελεύθερου αυτοσχεδιασμού handful of windows.


Ο Βαγγέλης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ακορντεόν (μπαγιάν) στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής & Θεάτρου στο Ανόβερο της Γερμανίας, στην τάξη της Elsbeth Moser, μουσικολογία στο Α.Π.Θ. και Ανώτερα Θεωρητικά. Με την κουλτούρα της Νότιας Ιταλίας τον συνδέει μια βαθιά σχέση, που ξεκινά από τα μέσα της δεκαετίας του 70’. Είναι ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος ENCARDIA, υπογράφοντας τις περισσότερες συνθέσεις και ενορχηστρώσεις, με δραστηριοποίηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συνθέσει μουσική, κυρίως για το θέατρο. Διδάσκει μουσική στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η Ιωάννα Χαμαλέλη γεννήθηκε στην Αθήνα. Από το 1990 ασχολήθηκε με το χορό και συγκεκριμένα με το μπαλέτο και τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Ήταν μέλος για εφτά χρόνια περίπου του παραδοσιακού συλλόγου Ελλήνων χορευτών ενώ από το 1999 ανήκει στην χορευτική ομάδα του Εθνομουσικολογικού Ιδρύματος Π.Ζήση στο Χαλάνδρι με δασκάλους όπως τον Περικλή Κώτσης, Μάκη Μπέτση και Πόπη Γαλοπούλου. Από το Σεπτέμβριο του 2001 έως και σήμερα διδάσκει παραδοσιακούς χορούς και λαογραφία στα τμήματα ενηλίκων και παιδιών του παραρτήματος Νέας Πεντέλης του Εθνομουσικολογικού Ιδρύματος Π.Ζήση πραγματοποιώντας παραστάσεις σε πολιτιστικές εκδηλώσεις κι εκπομπές με θέμα την ελληνική παράδοση, ήθη κι έθιμα. Επιπλέον, έχει συνεργαστεί με διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους της Αθήνας, σχολεία (πρώτο και τέταρτο δημοτικό σχολείο Χαλανδρίου),το πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Αγ.Νικολάου Χαλανδρίου, τον χορευτικό όμιλο Νάουσας Πάρου και τον πολιτιστικό σύλλογο Φελλού Άνδρου. Παράλληλα έχει ασχοληθεί και με άλλα είδη χορών όπως latin, ευρωπαικούς, oriental και σύγχρονο.

Στα μυστικά βήματα της ταραντέλλας μυήθηκε το 2005 οπότε κι έγινε μόνιμο μέλος των encardia. Από τότε ακολουθεί τους encardia σε παραστάσεις εντός και εκτός Ελλάδας με σκοπό πάντα την πιο βιωματική προσέγγιση της μουσικής και της παράδοσης της Κάτω Ιταλίας.

Έρχοντας σε επαφή με ανθρώπους του τόπου αυτού και ζώντας την Κατωιταλική ελληνόφωνη παράδοση μέσα από ταξίδια και σεμινάρια, ασχολείται έως και σήμερα με τη διδασκαλία και διάδοση της παράδοσης, της μουσικής και των χορών της Κάτω Ιταλίας ελληνόφωνης και μη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει συνεργαστεί και με σημαντικές δασκάλες-χορεύτριες του ιταλικού νότου όπως Maristella Martella, Enza Magnolo, Franca Tarantino, Cinzia Villani και Μargarita d’Amelio.

Συνδυάζοντας την ελληνική παράδοση με την κατω-ιταλική βάζοντας στοιχεία κλασικού και σύγχρονου χορού, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων, διεξάγει κύκλους σεμιναρίων και συναντήσεις για ενήλικες και παιδιά σε συνεργασία ή όχι με πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς (όπως Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Πατρών, Λυρίτες, Λαογραφική Εταιρεία «Νικόλαος Πλαστήρας» ) με πυρήνα πάντα τους χορούς της κάτω Ιταλίας όπως της ταραντέλλας pizzica (Απουλία), tammuriatta (Νάπολη), tarantella calabrese (Καλαβρία), tarantella siciliana (Σικελία) κλπ.. Τα τελευταία χρόνια έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και courses χοροθεραπείας με σκοπό τη διάδοση της θεραπευτικής πλευράς της ταραντέλλας, ως μέσο έκφρασης συναισθημάτων και ίασης ψυχοσωματικών διαταραχών.

Κώστας Κωνσταντάτος: «Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1959 όπου μεγάλωσα και σπούδασα οικονομικά και μουσική. Στο Ελληνικό Ωδείο έκανα μαθήματα κιθάρας (έξι χρόνια) με τον σολίστα Γεράσιμο Μηλιαρέση και θεωρητικά με τον μαέστρο Διαμαντή Διαμαντόπουλο υπό τη διεύθυνση και με την παρότρυνση του οποίου συμμετείχα στη χορωδία του Αμερικανικού κολλεγίου Ελλάδος (Deree) για τρία χρόνια (1978-1981). Από το 1987 μέχρι το 1997 εγκαταλείπω τη μουσική και ασχολούμαι συστηματικά με τη ζωγραφική φορητών εικόνων και τοιχογραφιών εργαζόμενος σε ναούς της Ελλάδος και της Νοτίου Ιταλίας.

Στη μουσική επιστρέφω αποφασιστικά (παράλληλα με τη ζωγραφική) το 1997 κάνοντας μαθήματα κρουστών με τον Νέστορα Δρούγκα και βιολί με το Γιάννη Ζευγώλη (2000-2006).

Παράλληλα συμμετέχω μαζί με την αδελφή μου Λουκία Κωνσταντάτου σε διάφορα μουσικά σύνολα ερμηνεύοντας «Λόγια μουσική της Πόλης» (οθωμανική μουσική), μικρασιατικό τραγούδι αλλά και διάφορα παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια. Συμμετέχω επίσης σαν ισοκράτης και κανονάρχης σε συναυλίες και στουντιακές ηχογραφήσεις συνεργαζόμενος με τις βυζαντινές χορωδίες του Λυκούργου Αγγελόπουλου, του Γεωργίου Ρεμούνδου και του Κώστα Αγγελίδη.

Απο το 1993 μέχρι το 2007 επισκέπτομαι τακτικά σαν Αγιογράφος την περιοχή της Καλαβρίας διενεργώντας σεμινάρια και εκθέσεις ζωγραφικής ενώ εικονογραφώ μαζί με τους συνεργάτες μου επί τόπου στους τοίχους της ιστορικής μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεριστή στην περιοχή Stilo της Καλαβρίας.

Από το 2003 ξεκινάμε μαζί με το Βαγγέλη Παπαγεωργίου και την Αναστασία Δουλφή το συγκρότημα encardia που ασχολείται συστηματικά μέχρι σήμερα με τη μουσική παράδοση και τον πολιτισμό της Νοτίου Ιταλίας, μέσα από αναρίθμητα ταξίδια και συνεργασίες με μουσικούς της περιοχής. Το συγκρότημα encardia μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από δύο χιλιάδες συναυλίες και έχει εκδόσει έξι ψηφιακούς δίσκους ενώ έχει συνεργαστεί και με τους περισσότερους σημαντικούς εκπροσώπους της Ελληνικής και της Κατω-ιταλικής μουσικής σκηνής.

Από το 2012 μέχρι σήμερα ασχολούμαι συστηματικά με την ομάδα κρουστών της θεραπευτικής κοινότητας “παρέμβαση” του ΚΕΘΕΑ όπου απολαμβάνω μία από τις σπουδαιότερες μουσικές και βαθειά ανθρώπινες εμπειρίες της ζωής μου.

Μέσα από όλα αυτά τα «ταξίδια», τις ποικίλες διαδρομές και σαν προσωπική ανάγκη, ξεκίνησα μέσα στο 2017 το πρόγραμμα Vox et Sonis, που στόχο έχει να προσφέρει μία βιωματική μουσική εμπειρία σε ανθρώπους που θα ήθελαν αλλά δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να ασχοληθούν συστηματικά με τη μουσική.»

ΕΓΓΡΑΦΗ


Επαφές

Κάντια Πρίντεζη (Gr – Eng) +306971804186
Christelle Loukitch (Fr – Eng – Gr) +302281042875
Ιστοσελίδα: https://syrosaccordionfestival.com
Tags: ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons