ΕΚΘΕΣΗ: Ψυχής Περιστροφές | Κωνσταντίνος Καταγάς

Κάθε νους μπορεί ν’αποτελέσει το σκάφος για πολύ καλύτερα ταξίδια.

Η Αποκατάσταση είναι ένα είδος ζωής που όπως και στη πραγματική ζωή δεν μας προσδιορίζει τη διάρκειά του επερχόμενου τέλους. Πέραοαν περισσότερα από 5 χρόνια και...

Μετά το όποιο σοκ, συνείδηση γίνεται σταδιακά η πραγματική Θέση καθενός.

Αλήθεια πως μπορεί να μείνει αλώβητη η ψυχή όταν το σώμα στερείται υγείας;

Είμαι πεπεισμένος ότι κάθε συντρόφου νους μπορεί ν'αποτελέσει το σκάφος για πολύ καλύτερα  ταξίδια...


Η έκθεση «Ψυχής Περιστροφές» υλοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων rest[art] του Κωνσταντίνου Ιωάννου Καταγά, οι οποίες ξεκίνησαν το 2014 αμέσως μετά το εξιτήριο από το Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων, στο οποίο φιλοξενήθηκε από το 2011 έως το 2013.

Για τον Κωνσταντίνο I. Καταγά η σχέση του με το σχέδιο είναι μία σχέση αυτοθεραπείας η οποία δημιουργήθηκε στο κομοδίνο του νοσοκομείου και έτσι παρέμεινε και εξελίχθηκε. Τα σχέδια είναι η υλοποίηση εσωτερικών διαλόγων της ψυχής και του νου με τον ίδιο του το εαυτό, δια μέσου του χεριού πάνω στο χαρτί. Έτσι σχηματίζονται διάλογοι χωρίς τέλος που όπως κάθε διάλογος είναι έτοιμοι να δώσουν συνέχεια σε νέους διαλόγους. Οι διάλογοι αυτοί ελπίζουν να συνεχιστούν μέσα από τη σχέση εκθέματος και παρατηρητή και να ζωντανέψουν νέες αναζητήσεις νέους διαλόγους, νέες προοπτικές.

8-29 Απριλίου 2018
Έκθεση "Ψυχής Περιστροφές"
10.30 - 13.30 και 19.30-22.30
Πινακοθήκη Κυκλάδων

- Κυριακή 8/4/2018 | 20:00-22:00 
- Δευτέρα 9/4/2018 | 12:00-14:00 και 20:00-21:00
- Τρίτη 10/4/2018 | 12:00-14:00 και 20:00-21:00 

Εγκαίνια: Τετάρτη 11/4/2018 | 20.30

21-22 Απριλίου 2018
Διημερίδα 
"Ενδιαφέρομαι για το συνάνθρωπό μου, συμβάλλω στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Ερμούπολη, μια πόλη φιλική για άτομα με αναπηρία"
Δείτε ΕΔΩ https://goo.gl/gbsdGJ

Η συμμετοχή και παρακολούθησή της θα είναι ανοιχτή και δωρεάν για όλους.


Η καλλιτεχνία και η θεραπεία μέσω της τέχνης μπορούν να απαλύνουν τη ψυχή, να αντιστρέψουν την αναπηρία σε «πλεονέκτημα».

Μέσα από τη δράοη rest[art], ο Κωνσταντίνος I. Κοταγάς προσεγγίζει βιωματικά κάθε "διεισδύον" θέμα της κατάστασής του και παρουσιάζει αυτές τις προσεγγίσεις οε όλους τους συντρόφους στην αναπηρία οι οποίοι σκέφτηκαν έστω και για μια στιγμή να τα παρατήσουν.

Πεπεισμένος πλέον για τη συμβολή της εσωτερικής «εκπαίδευσης» στην εξισορρόπηση της ψυχής μέσω της ενασχόλησης με την τέχνη, καταθέτει τη βιωματική πρόταση προς όλους όοοι αισθάνονται το επερχόμενο ατομικό τους «σκοτάδι», νοιώθουν να εγκλωβίζονται μέσα σε αυτό ή «πισωπάτησαν» κάτω από την πίεση όποιας μορφής προσωπικών, ατομικών, οικογενειακών και κοινωνικών προβλημάτων. 

Στο πλαίσιο Σύροσ-Πολιτισμός 2018, παρουσιάζεται η ενότητα «Ψυχής Περιστροφές» στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη της Σύρου με τη συνδιοργάνωση του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης. Μια έκθεση αποτελούμενη από 60 σχέδια της περιόδου 2011-2018 στην οποία θα λάβουν χώρα και παράλληλες εκδηλώσεις όπως:

1. Διαδραστικοί μουσικοί διάλογοι όπου ο μουσικός παρατηρώντας ένα έργο θα παραθέτει τις δικές του μουσικές φράσεις για όσο χρόνο συνομιλεί με το σχέδιο.
2. Προβολή βίντεο με θέμα την αναπηρία και την καθημερινή ζωή.
3. Προβολή βίντεο του Κωνσταντίνου I. Κατογά με θέμα «Ναι, μπορούμε» που διακρήθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού (ISCoS) το 2017.
4. Παρουσιάση του λογότυπου της Παγκόσμιας Ημέρας Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού (5η Σεπτέμβρη) πουδημιούργησε ο ίδιος και αποδέχτηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού (worldsciday).
5. Πραγματοποίηση Διημερίδας, 21-22 Απριλίου, με θέμα «Ενδιαφέρομαι για το συνάνθρωπό μου, συμβάλλω στην καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία. «Ερμούπολη, μια πόλη φιλική για άτομα με αναπηρία». Για τη διημερίδα θα κοινοποιηθεί αυτοτελές πρόγραμμα και δελτίο Τύπου.
6. Ανοιχτό στρογγυλό τραπέζι για τη θεραπεία μέσω της τέχνης με την υποστήριξη και καθοδήγηση Διδάκτορος καθηγητού/θεραπευτού εξειδικευμένου στο art therapy.
7. Διάφορα διαδραστικά δρώμενα, χορός, θέατρο, με έμπνευση τα έργα του Κωνσταντίνου Καταγά και διάδραση μέσω των καλλιτεχνών σε δικές τους αυτοσχεδιαζόμενες εικαστικές φράσεις με πλαίσιο τη τέχνη, τη ζωή ενός ΑΜΕΑ και την έννοια μιας πόλης φιλικής στην Αναπηρία.
8. Συγκρότηση ομάδας εθελοντών «Νοιάζομαι».

Προσδοκία αποτελεί η υλοποίηση ενός 20ημερου τέχνης με στόχευση την ανίχνευση της καλυτέρευσης της καθημερινότητας στην πόλη μας.

Κάτω από αυτό το πρίσμα άρχισαν να μπαίνουν και να βγαίνουν εικόνες και σχέδια, να κουβεντιάζουν, να απορρίπτουν, να επιτίθενται, να προκαλούν, να διχάζονται και να ενώνoνται, να απορρίπτουν και να προτείνουν. Μπορεί να παραμένουν επιθετικά, βρώμικα, αλήτικα μα και ταυτόχρονα αναδεικνύονται σε τρυφερές πραγματικές αναζητήσεις ολοκληρώνοντας μέσω των παρατηρητών τους ψυχικούς διαλόγους του. Γυμνές αισθήσεις που επέλεξαν τα σενάρια ύπαρξής τους δημιουργώντας τα δικά τους καταφύγια αισθημάτων.

Κάτω από το πέπλο της όποιας κρίσης, έχοντας διαισθανθεί την απειλή του επερχόμενου «βαλτώδους ψυχικού τοπίου» από το 2013, ο Κωνσταντίνος Ι. Καταγάς προτείνει να αντιδράσουμε ως μια αρχή προς την ουσιαστική πορεία της αξίας της ζωής.

Η Πινακοθήκη Κυκλάδων θα είναι από την 8η μέχρι την 29η Απριλίου 2018, δωρεάν ανοιχτή στο κοινό καθημερινά 10:30-13:30 και 19:30-22:30 και τα εγκαινιά της θα γίνουν την Τετάρτη 11 Απριλίου στις 20:30.

Eπικοινωνία:
kkatagas@otenet.gr
τηλ. +30 2281 0 81076

Πληροφορίες:
1. Τμήμα Πολιτισμού Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, τηλ. 2281361065
2. Κωνσταντίνος Καταγάς, τηλ. 2281081076
Ιστότοπος του Κωνσταντίνου Καταγά www.restart.net.gr

Social Media:
fb: The RestArt Project
fb: konstantinos katagas
www.flickr.com/photos/katagas
http://kkatagas.tumblr.com
Tags: , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons