Ενημέρωση για τη δραστηριότητα των ομάδων που εργάζονται για το Γεωπάρκο κατά το τελευταίο δίμηνοΕΓΚΡΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ

Στις 15/3/18 ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό η έγκριση του χρηματοδοτικού προγράμματος που είχε καταθέσει τον περασμένο Ιούλιο ο δήμος. Με το ποσό αυτό θα δημιουργηθεί γεωλογικό εκθετήριο-μουσείο, θα καθαριστούν, σηματοδοτηθούν, χαραχτούν τα μονοπάτια που οδηγούν στα σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος στην Απάνω Μεριά, θα κατασκευαστούν ενημερωτικές πινακίδες, ενημερωτικό υλικό για τους επισκέπτες γενικότερα κλπ.

Διαβάστε τη συνέχεια www.syrosagenda.gr/2018/03/blog-post_45.htmlΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Ο έμπειρος πεζοπόρος Δημ. Χαμεζόπουλος έχει αναλάβει το συντονισμό της ομάδας που θα ασχοληθεί με τα μονοπάτια. Στην ομάδα συμμετέχουν πρόσωπα από το Δήμο, την Περιφέρεια, την ΚοινΣεπ, την ομάδα των Πεζοπόρων κλπ.

Ήδη έγινε συνάντηση της ομάδας (Χαμεζόπουλος, Α. Ρούσσου, Ρόμβος, Πελεκάνου) με την Διευθύντρια της Δ/νσης Δασών Κυκλάδων κ. Φωσκόλου και την υπεύθυνη για τα μονοπάτια κ. Δρασκίδου και συμφωνήθηκε η παρουσία της ΚοινΣΕπ Απάνω Μεριάς στις συνεδριάσεις των Συμβουλευτικών Επιτροπών Πεζοπορικών και Ορειβατικών Δραστηριοτήτων (ΣΕΠΟΔ).

Παράλληλα ξεκίνησε η προετοιμασία της σηματοδότησης των μονοπατιών από την Περιφέρεια (Τ. Αναστασίου, Δ. Χαμεζόπουλος).

Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα, ενημερωθήκαμε από το εγγλέζικο ίδρυμα χορηγιών Cyclades Preservation Fund ότι η πρότασή μας για χρηματοδότηση με 3.000 για τις αναγκαίες μελέτες αποσαφήνισης του ιδιοκτησιακού των μονοπατιών εγκρίθηκε.

Και τέλος, ξεκίνησε συνεργασία με ομάδες που δραστηριοποιούνται στα μονοπάτια της Ικαρίας.

5/3/18 | ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΙΝΣΕΠ - ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΑΓΟΥΣ

Στις 5/3/18 έγινε συνάντηση των μελών της ΚοινΣΕπ στην οποία συμμετείχαν και οι υποψήφιοι ξεναγοί. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα:

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΞΕΝΑΓΟΥΣ (Γεωλογία, Αρχαιολογία, Χλωρίδα, Πανίδα, Πίρσον, Νεώτερη Ιστορία, Πειρατές, Θρύλοι κλπ) Μετά και τη γεωλογική ξενάγηση από τον Martin Engi είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Την οργάνωση (πότε, πού) ανέλαβαν οι ίδιοι οι ξεναγοί (Ρούσσου Μ., Χαμεζόπουλος Δ., Ρούσσου Α., Καρποντίνη Β.,  Πρίντεζης Ν.).

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για τη Συνάντηση που έγινε στις 23/2/18 στο Υπ. Πολιτισμού και αφορά τους υποψήφιους ξεναγούς, με θέμα: Συνάντηση Φορέων για την Πολιτιστική Ερμηνεία. Στη συνάντηση συμμετείχαν ως εκπρόσωποι της ΚοινΣΕπ η Φλώρα Βαμβακάρη και ο Ιωσήφ Στεφάνου.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΑΠΑΝΩ ΜΕΡΙΑΣ

Η ΚοινΣεπ "Απάνω Μεριά", σε συνεργασία με το ΚΕΚ Γεννηματάς Ρόδου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την υποστήριξη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων και τη στήριξη του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κυκλάδων, προχωράει στη διοργάνωση Σεμιναρίων. Τα σεμινάρια θα γίνουν στις αρχές Μαΐου (4, 5, 6 και 11, 12, 13 Μαΐου 2018).

ΘΕΜΑΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

Βιολογική-Άνυδρη καλλιέργεια/ Αμπελουργία-Οινοποιία/ Μελισσοκομία/ Βοτανολογία/ Παραγωγή & τυποποίηση Προϊόντων/ Οργάνωση παραγωγών.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Μέχρι στιγμής η λίστα ομιλητών έχει διαμορφωθεί ως εξής:
 1. Άννα Δαρζέντα (Ιδρυτικό στέλεχος του πετυχημένου συνεταιρισμού «Καστρί»). Θέμα: Η εμπειρία από το «Καστρί»
 2. Γιώργος Παγανέλης (Προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Κυκλάδων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου) | Θέμα: Αγροτικές χρηματοδοτήσεις και Ομάδες Παραγωγών
 3. Επιμελητήριο Κυκλάδων | Θέμα: θα παρουσιάσει το καινούργιο πρόγραμμα "Δημιουργία cluster για τα Κυκλαδικά προϊόντα του τομέα της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας"
 4. Κώστας Βασιλάκης (Βιολόγος) | Θέμα: Αγροτουρισμός, Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα, Μια προσέγγιση
 5. Παναγιώτης Βούρος (Περιβαλλοντολόγος) | Θέμα: Καλές πρακτικές αξιοποίησης προστατευόμενων περιοχών με στόχο την τοπική αειφορική ανάπτυξη
 6. Κώστας Καταγάς (Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος) | Θέμα: Βότανα της Απάνω Μεριάς. Βιοποικιλότητα και φυσικό περιβάλλον
 7. Χρ. Δελής (Γεωπόνος της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης) | Θέμα: Βιολογικές και οικολογικές καλλιέργειες - Διαχείριση, προώθηση οικολογικών προϊόντων
 8. Ηλίας Ρουσσάκης (Οινολόγος) | Γενική αμπελουργία, Γενική Οινολογία
 9. Βαγγέλης Παππάς (Κέντρου Μελισσοκομίας Πειραιά-Κυκλάδων) | Θέμα: Οργάνωση μελισσοκόμων. Νομοθεσία. Προγράμματα
 10. Σπύρος Μποφυλάτος, Θωμάς Χαϊδάς | Θέμα: Συμπυκνωτής Ατμοσφαιρικής Υγρασίας. Θα παρουσιαστεί από τους μελετητές του (η μελέτη γίνεται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμ. Μηχ. Σχεδίασης, με την επίβλεψη του Σπύρου Μποφυλάτου) το πείραμα για την κατασκευή συμπυκνωτή νυχτερινής υγρασίας. Η εγκατάσταση θα γίνει πειραματικά σε αγρόκτημα στο Παπούρι.
Στους στόχους της ΚοινΣΕπ είναι και η συζήτηση με τους αγρότες για τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών που θα δώσουν ώθηση στην τοπική καλλιέργεια, στην τυποποίηση και διάθεση των τοπικών προϊόντων.

1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στα πλαίσια της προετοιμασίας των σεμιναρίων η ΚοινΣΕπ οργάνωσε μια πρώτη συνάντηση με τους ενδιαφερόμενους αγρότες.

Την Κυριακή 11 Γενάρη 2018 πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Νησάκι η 1η συνάντηση ανάμεσα σε 25 περίπου αγρότες, κυρίως της Απάνω Μεριάς, και τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας. Έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική κουβέντα με τον Γ. Παγανέλη προϊστάμενο Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας και τον κ. Λυκοσκούφη. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν γενικότερα τους αγρότες.

Η 2η Συνάντηση θα γίνει την 1η Απριλίου και οι αγρότες θα κληθούν
 • να μιλήσουν για τα θέματα που τους απασχολούν, θα θέσουν ερωτήματα και θα πάρουν απαντήσεις από τους αρμόδιους. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν: ο Γ. Παγανέλης, στελέχη της Περιφέρειας, εκπρόσωποι της ΚοινΣΕπ και ο Κώστας Καταγάς, τ. Δ/ντής της Δ/νσης Δασών Κυκλάδων.
 • Επίσης θα γίνει ενημέρωση για τα Σεμινάρια για τους Αγρότες που έχουν ήδη δρομολογηθεί για τις αρχές του Μάη.
 • Και για τους τρόπους και πηγές ενημέρωσης για τα θέματα που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα. Σάιτ Απάνω Μεριάς: www.apanomeria.org

ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Τα γυρίσματα για το ντοκιμαντέρ που θα αναφέρεται στη γεωλογική σημασία της Σύρου έχουν ήδη ξεκινήσει.

Στις 25/2/2018 ο Ελβετός γεωλόγος Μάρτιν Ένγκι μας ξενάγησε στους γεωλογικούς θησαυρούς της Απάνω Μεριάς. Περιπλάνηση στον Αερόλιθο, Λεία, Μέγα Λάκκο (Α. Γιαλόγλου, Χ. Πελεκάνου, Τ. Ρόμβος) Η ξενάγηση βιντεοσκοπήθηκε.

Στις 28/2/18 έγινε ξενάγηση στο Γεωλογικό-Ορυκτολογικό Μουσείο ΕΚΠΑ στην Αθήνα από τον Διευθυντή Α. Μαγκανά. (Μ. Πατσουλές, Α. Τσουκαλά, Τ. Ρόμβος, Χ. Πελεκάνου). Η ξενάγηση βιντεοσκοπήθηκε.

Ακολούθησε συζήτηση και από τον κ. Μαγκανά εκφράστηκε η πρόθεση του Πανεπιστημίου Αθήνας να μας συνδράμει στο θέμα του Γεωπάρκου με όλους τους τρόπους.

Θα ακολουθήσουν επαφές με ξένα και ελληνικά πανεπιστήμια Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, (statements και λήψεις επί του πεδίου). Άγγλοι, Γερμανοί, Γάλλοι, Ολλανδοί, Αμερικάνοι, Αυστραλοί, Ινδοί, Κορεάτες…

Πρόσωπα-Κινηματογραφιστές: Cristof Ulman, Julian Lecoeur, Theo Delligianis, Βαγγέλης Τζαννής.

ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΝΕΣΚΟ

Μετά την έγκριση του χρηματοδοτικού προγράμματος του δήμου Σύρου-Ερμούπολης για το Γεωπάρκο θα συναντηθεί η ομάδα κατάρτισης φακέλου για υποβολή στην Ουνέσκο η οποία και θα σχεδιάσει τα επόμενα βήματα.

Επίσης η ομάδα θα ασχοληθεί και με την αίτηση προς Νορβηγία για νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για το δήμο που θα αφορά το Γεωπάρκο.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η Ομάδα για τη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έχει ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις για το σχεδιασμό του ΚΠΕ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ - 15νθήμερο ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΣΥΡΟ

Η Ομάδα για τις εκδηλώσεις του Οκτώβρη έχει κι αυτή ξεκινήσει την προεργασία για τη διοργάνωση. Θέμα: η μεγάλη γεωλογική σημασία της Σύρου.


ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΑ ΓΊΝΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ
Tags: ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons