Βήμα βήμα το Χόλιγουντ έρχεται στη Σύρο


Ο σκηνοθέτης Στίβεν Μπερνστάιν φτάνει σήμερα στην Ελλάδα και μιλάει στη «δημοκρατία» για τα σχέδιά του

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Φαναριώτη

Σε μια πρωτοβουλία-σταθμό για τα ελληνικά δεδομένα, ικανή να αποτελέσει εφαλτήριο για τη δημιουργία βιομηχανίας του θεάματος στη χώρα μας, προχωρά ο βραβευμένος Αμερικανός σκηνοθέτης Στίβεν Μπερνστάιν. Κι αυτό γιατί το προσεχές διάστημα αναμένεται να δημιουργήσει κινηματογραφική σχολή και στούντιο παραγωγής προδιαγραφών... Χόλιγουντ στη Σύρο, εξέλιξη που μέχρι πρότινος μόνο σαν όνειρο καλοκαιρινής νυκτός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. 

Ωστόσο, με το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Αύγουστο και ευνοεί την ενίσχυση της εγχώριας και ξένης παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στη χώρα μας, το όραμα του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη φαίνεται ότι παίρνει σάρκα και οστά. Ο Αμερικανός φιλέλληνας και ισχυρός άνδρας της βιομηχανίας του θεάματος γοητεύτηκε από τη φυσική ομορφιά της Σύρου, επεδίωξε συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά και μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να τους μιλήσει για το μεγαλόπνοο σχέδιό του, και πέρυσι ξεκίνησε ένα σύντομο πιλοτικό πρόγραμμα μαθημάτων που στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία. 

«Υπήρχε με όλους άριστη συνεργασία. Από τον Νίκο Παππά και την Ελενα Κουντουρά μέχρι τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημιάρκο και τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Λεονταρίτη. Επίσης, η ανταπόκριση στα σεμινάρια ήταν παραπάνω από εντυπωσιακή. Περιμέναμε γύρω στους 40 φοιτητές, αλλά είχαμε περισσότερους από 400» δηλώνει στη «δημοκρατία» ο σκηνοθέτης, που σήμερα φτάνει στην Ελλάδα. 

Το ερχόμενο καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν 11 κύκλοι σεμιναρίων, αλλά αυτή τη φορά διδάσκοντες θα είναι σπουδαία ονόματα της διεθνούς κινηματογραφικής βιομηχανίας που συμμετείχαν σε μπλοκμπάστερ, όπως ο «Τιτανικός», οι «Πειρατές της Καραϊβικής» και ο «Σημαδεμένος». «Τα μαθήματα θα είναι δωρεάν για τους Ελληνες και θα περιλαμβάνουν ενότητες, όπως η εικονική πραγματικότητα, ο φωτισμός, η σκηνοθεσία, αλλά και η έρευνα για την παραγωγή ταινιών. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτό που προσφέρουμε. Αν και οι αλλοδαποί φοιτητές θα πληρώσουν, οι Ελληνες δεν θα το κάνουν ποτέ, και με αυτόν τον τρόπο θα εκπαιδεύσουμε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, πιθανούς εγχώριους σκηνοθέτες χωρίς κόστος για αυτούς, εκτός από τη στέγαση και τα ταξίδια» αναφέρει.

«Επανάσταση»

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης θεωρεί ότι η υλοποίηση του σχεδίου αυτού θα αποτελέσει μια οικονομική και τουριστική επανάσταση για τη Σύρο. 

«Η κινηματογραφική παραγωγή είναι μια αναξιοποίητη βιομηχανία. Οπως κάθε δραστηριότητα, συνεισφέρει στην οικονομία προσφέροντας υπηρεσίες με εμπορική αξία, συντηρώντας θέσεις εργασίας. Μέσω της παγκόσμιας προβολής, προσβλέπουμε στην αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας και την προσέλκυση επενδύσεων στον τουρισμό και στον χώρο των οπτικοακουστικών παραγωγών».

Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons